Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Κύπρος: Οδεύει προς την Ερημοποίηση;

Κύπρος: Οδεύει προς την Ερημοποίηση;

98. kypros erimopoiisiΠολλοί είναι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Green Peace, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών ήδη επηρεάζονται οι ζωές 350.000.000 ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη [1]. Λόγω των κλιματικών αλλαγών δυσοίωνες αναμένονται και οι συνθήκες στην Κύπρο στο εγγύς μέλλον όπου είναι ήδη εμφανές η αύξηση της μέσης θερμοκρασία και η μείωση της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης [2].

Στην Κύπρο προβλέπεται από τους επιστήμονες ότι θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, καλοκαιρινούς  καύσωνες και συχνές ανομβρίες εκτεταμένης διάρκειας.  Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ των ετών 2021-2050 σε σύγκριση με τα έτη 1961-2000 στην Κύπρο, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες ενώ κατά τα έτη 2071-2100 θα είναι κατά 5 βαθμούς Κελσίου ακόμη υψηλότερες. Συνεπώς, στην περίοδο 2021-2050, θα έχουμε 25 περισσότερες ημέρες ζέστης απ’ ότι συνήθως, που θα κυμαίνονται πέραν των 35 βαθμών
Κελσίου και στην περίοδο 2071-2100, 60 περισσότερες ημέρες.

Όσον αφορά τη βροχόπτωση στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο 2021-2050 θα μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με τα έτη 1961-2000 ενώ την περίοδο 2071-2100 κατά 40%[2]. Αξίζει να αναφερθεί ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μεσόγειος ήδη υποφέρουν από έλλειψη νερού και εικόνες ερημοποίησης μπορεί να αντικρύσει κανείς σε περιοχές της Νότιας  Ευρώπης [2].

Πολλοί τομείς της οικονομίας εξαρτώνται άμεσα από της κλιματικές συνθήκες και βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η γεωργία, η δασοκομία, ο θερινός και χειμερινός τουρισμός, η αλιεία και ο τομέας της υγείας. Στα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι τα φυτά θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης και οι εποχές καλλιέργειας θα αλλάξουν. Επίσης αναμένεται έξαρση ασθενειών που σχετίζονται με κουνούπια, δηλητηριάσεις φαγητών με σαλμονέλα και άλλες παθήσεις και [3].

Εμείς μπορούμε να παρεμποδίσουμε την ερημοποίηση του νησιού μας; Όλοι μας έχουμε ευθύνη για το μέλλον του τόπου μας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα διατηρώντας καθαρό το περιβάλλον. Ας συμμετέχουμε στην Ανακύκλωση. Ας μην ξοδεύουμε άσκοπα το νερό. Ας φυτεύουμε δέντρα και φυτά στον κήπο και στο σχολείο μας. Ας συμμετέχουμε στις Αναδασώσεις των φυσικών περιοχών του τόπου μας. Αποκτώντας στάσεις και συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον θα συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παρεμπόδιση της ερημοποίησης του νησιού μας και άλλων χωρών του πλανήτη μας. Μπορούμε;

 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/climate-change/
[2] http://www.sigmalive.com/news/local/93511#sthash.2Ax3JODq.dpuf
[3] http://www.cyprus.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/AA26C15005CB53D3C22576490025
0FF1/$file/PERIVALLON%20BOOKLET%20LR2%20(2).pdf

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://yre-connect.com/Photos/cyprus-nature-is-in-danger/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...