Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Άνθεμις η τριχωτή (είδος χαμομηλιού)

Άνθεμις η τριχωτή (είδος χαμομηλιού)

95. anthemis i trixwtiΜονοετής πολύκλαδη πόα με ύψος που φτάνει μέχρι τα 45cm. Φυτό με πυκνό  τρίχωμα  και με όρθιο κεντρικό βλαστό. Το μήκος των φύλλων του ανέρχεται μέχρι τα 4.5 cm. Λευκά γλωσσοειδή ανθίδια και κίτρινα σωληνοειδή, με κωνική ανθοδόχη  και ελλειπτικά μεμβρανώδη λέπια.

Ιθαγενές  είδος  της Κύπρου το οποίο εντοπίζεται στην παραλία της Κάτω Πάφου και στις εκβολές  του ποταμού Χάποταμι. Το φυτό αυτό εντοπίζεται στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας και είναι ένα είδος άγριου χαμομηλιού. Το ενδιαίτημα του φυτού είναι οι παράλιες θέσεις, χαλικώδεις και αμμώδεις παραλίες. Ανθίζει από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο και καρποφορεί κατα τους μήνες Μάιο –Ιούλιο.

Όσον αφορά τώρα την κατάσταση διατήρησης και τις απειλές του φυτού, πρέπει να αναφερθεί ότι ο  συνολικός αριθμός  του κυμαίνεται στα 1150 άτομα με τον μεγαλύτερο υπερπληθυσμό να είναι αυτός της Τίμης (≈800). Η υποβάθμιση του αποδίδεται κυρίως στην κατάχρηση της περιοχής απο τους τουρίστες και τους λουόμενους καθώς και στα τουριστικά θέρετρα στην περοχή της Τίμης.

Σε σχέση με την προστασία του χαμομηλιού αυτού θα ήταν καλό να υπάρχει μια επίβλεψη της περιοχής σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και επαναπροσδιορισμός των προστατευόμενων παραλιακών περιοχών.

Το συγκεκριμένο είδος χαμομηλιού (Anthemis tomentosa) όπως και τα υπόλοιπα είδη χαμομηλιού που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες έχουν πάρα πολλές χρήσεις αλλά και ιδιότητες. Η πιο κοινή χρήση του χαμομηλιού είναι το τσάι το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του στομάχου καθώς και διαφόρων εντερικών διαταραχών. Βοηθά ακόμη στην αντιμετώπιση της αϋπνίας οπότε σε περίπτωση που δεν μας παίρνει ο ύπνος ένα τσάι χαμομήλι μπορεί κάλλιστα να δώσει τη λύση. Επιπλέον είναι αντιφλεγμονώδες και αντιαλλεργικό ενώ οι κομπρέσες του βοηθούν στην αντιμετώπιση των ερεθισμών του δέρματος αλλά και των ματιών. Όσο αφορά τα μάτια σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή φλεγμονή στο μάτι μπορούμε να τοποθετήσουμε πάνω ένα κομμάτι βαμβάκι αφού πρώτα το βρέξουμε με χλιαρό χαμομήλι.

Κάποια επιπλέον ιατρικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα διάφορα είδη χαμομηλιού έχουν αντισπασμωδικές και αντισηπτικές ιδιότητες ενώ θεραπεύουν και διάφορες ασθένειες που έχουν προκληθεί από βακτήρια συμπεριλαμβανομένου και της στοματικής κοιλότητας. Έχει παρατηρηθεί ότι η συνεχής χρήση του μειώνει σημαντικά το ουρικό οξύ στο αίμα, γεγονός που πιθανόν να προσφέρει τις θεραπευτικές του ιδιότητες για ασθενείς πάσχοντες από ποδάγρα. Τέλος το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να ξέρουν για τη σχέση χαμομηλιού και απορρόφησης σιδήρου.

Η Άνθεμις η τριχωτή περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και χαρακτηρίζεται ως κινδυνεύον είδος. Οφείλουμε να προστατεύουμε με κάθε μέσο αυτα τα σπάνια ενδημικά φυτά του τόπου μας. Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Επιβάλλεται να προστατέψουμε όλα τα ενδημικά μας είδη ακόμη και τα πιο μικρά φαινομενικά, αφού αποτελούν κληρονομιά της φύσης της Κύπρου. Το συγκεκριμένο είδος δεν θεωρείται πολύ γνωστό όπως τα άλλα είδη χαμομηλιού. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να το γνωρίσουμε και να το προστατέψουμε. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] Το κόκκινο βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου.
[2] http://www.natureofcyprus.org
[3] Αρωματικά και Αρτυματικά Φυτά στην Κύπρο  από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα.
[4] http://www.actaplantarum.org/floraitaliae/viewtopic.php?t=25405
[5] Το Σπίτι του Μέλλοντος Στηρίζεται στις Χρήσεις του Παρελθόντος – Τα φυτά στην Παράδοση της Κύπρου
[6] ttp://alttherapy.blogspot.com/2012/08/blog-post_126.html#axzz2ywPsCs6D

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.biolib.cz/en/taxonimage/id43983/?taxonid=445548
© Stridvall L. & A.

Διαβάστε επίσης

Ο κόσμος χωρίς την μέλισσα

«Όταν οι μέλισσες θα εξαφανιστούν ο άνθρωπος θα πεθάνει στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια από ...