Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / “Let’s Do it World” –”Let’s Do it Cyprus”

“Let’s Do it World” –”Let’s Do it Cyprus”

94 Let's do it World“Let’s Do it World”, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κινήσεις πολιτών στην ιστορία του πλανήτη η οποία γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου.

Το κίνημα γεννήθηκε το 2008 σε μια μικρή χώρα της Βόρειας Ευρώπης την Εσθονία και ονομάστηκε “Teeme ära 2008” (“Let’s do it 2008”). 50.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν με στόχο να απαλλαγούν από 10.000 τόνους σκουπιδιών από τις άκρες του δρόμων μέχρι τα δάση και τις πόλεις, καταφέρνοντας να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα μέσα σε διάστημα μόλις 5 ωρών. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας τεράστιας εκστρατείας που έμμελε να αλλάξει την νοοτροπία του κόσμου όσον αφορά την καθαριότητα από τα σκουπίδια.

Το σύντομο βίντεο που ετοιμάστηκε τότε σχετικά με τη δράση των κατοίκων της Εσθονίας, ενέπνευσε τους ανθρώπους σε πολλές διαφορετικές χώρες να πράξουν το ίδιο. Έτσι, το δίκτυο των ανθρώπων, που ήταν αποφασισμένοι να οργανώσουν μαζικές δράσεις καθαρισμού για να καθαρίσουν τις χώρες τους, άρχισε να αυξάνεται. Το 2011 η εκστρατεία ονομάστηκε επίσημα “Let’s Do it World”, αφού πλέον ο στόχος ήταν ο καθαρισμός ολόκληρου του πλανήτη.

Μέχρι σήμερα περισσότερες από 100 διαφορετικές δράσεις καθαρισμού με συμμετοχή πέραν των 9 εκατομμυρίων εθελοντών έχουν λάβει χώρα σε όλο τον κόσμο. Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση μιας και είναι μια από τις πρώτες χώρες στην παραγωγή σκουπιδιών. Συμμετείχε για πρώτη φορά το 2012 με τους κατοίκους της να μετουσιώνουν το σύνθημα «Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μια ημέρα». Στόχος όπως και στον υπόλοιπο κόσμο ήταν να απαλλαγεί ο τόπος από τα πεταμένα σκουπίδια κυρίως στις πανέμορφες φυσικές περιοχές του νησιού μας. Στις 29 Σεπτεμβρίου λοιπόν του 2012, 4000 εθελοντές κατάφεραν να συλλέξουν πέραν των 20 τόνων σκουπιδιών.

Στις 6 Απριλίου 2014 η εκστρατεία διοργανώθηκε για 3η φορά στο νησί μας και εκτός από τον Παγκύπριο καθαρισμό των διαφόρων περιοχών από τα σκουπίδια, περιελάμβανε επίσης και διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα όσον αφορά την αειφόρο διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων. Η εκδήλωση σημείωσε τεράστια επιτυχία αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία συνολικά 25,541 Kg σύμμικτα σκουπίδια και 7000 Kg ανακυκλώσιμα περισυλλέγησαν από 708 σημεία καθαρισμού.

Στη φετινή εκστρατεία συμμετείχαν 9717 εθελοντές. Συμμετείχαν συγκεκριμένα 119 Δήμοι και Κοινότητες και 220 Οργανωμένα Σύνολα (28 κυνηγετικοί σύλλογοι, 23 Κυβερνητικά Τμήματα, τρία πολιτικά κόμματα και 166 Περιβαλλοντικές και εθελοντικές οργανώσεις, εταιρείες και οργανισμοί). Επίσης συμμετείχαν 1331 εθνοφρουροί.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς:  Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτή η εκστρατεία πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίζει να γίνεται κάθε χρόνο με όλο και περισσότερη συμμετοχή των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να απολαμβάνουν τις φυσικές του περιοχές καθαρές. Παρόλα αυτά ο απώτερος στόχος θα ήταν να μην χρειαζόμαστε καθόλου αυτή την μέρα αποκτώντας τη σωστή νοοτροποία όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων μας. Στο χέρι μας είναι να παραδώσουμε ένα καθαρό νησί για τις επόμενες γεννιές. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί καθαρίζοντας ο καθένας το δικό του προσωπικό χώρο καθημερινά. Μπορούμε; 


ΠΗΓΕΣ:
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Let%27s_Do_It!_World
[2] http://www.letsdoitworld.org
[3] http://www.etek.org.cy/site-article-508-34-el.php
[4] http://www.sigmalive.com/news/local/115772

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.letsdoitworld.org

Διαβάστε επίσης

Ο κόσμος χωρίς την μέλισσα

«Όταν οι μέλισσες θα εξαφανιστούν ο άνθρωπος θα πεθάνει στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια από ...