Home / Unpublished / Τα ζώα εξαφανίζονται …

Τα ζώα εξαφανίζονται …

Η μέριμνα του Θεού για τα ζώα δεν σταματά στη δημιουργία τους. Αυτός ως ο δωρητής της ζωής, έχει τη δύναμη της διατήρησής τους ή του πλήρους αφανισμού τους. Κατά τον ψαλμικό λόγο «ἀντανελεῖς τὸ πνεῦμα αὐτῶν, καὶ ἐκλείψουσι καὶ εἰς τὸν χοῦν αὐτῶν ἐπιστρέψουσιν» (Χαλμ. 103, 29) και αλλού «πάντα πρὸς σὲ προσδοκῶσι, δοῦναι τὴν τροφὴν αὐτῶν εἰς εὔκαιρον» (Ψαλμ. 103, 27).

Στην Παλαιά Διαθήκη είδαμε να μεριμνά και γι’ αυτά στον κατακλυσμό, διατάσσοντας τον Νώε «καὶ ἀπὸ πάντων τῶν κτηνῶν καὶ ἀπὸ πάντων τῶν ἑρπετῶν καὶ ἀπὸ πάντων τῶν θηρίων καὶ ἀπὸ πάσης σαρκός, δύο δύο ἀπὸ πάντων εἰσάξεις εἰς τὴν κιβωτόν …» (Γεν. ΣΤ΄,19).

Μετά την ενσάρκωση του Θείου Λόγου μέσω της αγίας σαρκός της γης, μετουσιωμένης σε ευχαριστία, ανοίγεται η οδός προς τη θέωση (Πατριάρχης Ιγνάτιος). Στη σημερινή εποχή όμως, αντί να εργάζεται γι’ αυτό ο άνθρωπος, μέσα στην πλήρη ελευθερία που του αφήνει ο πάνσοφος Δημιουργός, προχωρεί σε μια άκρατη και αχαλίνωτη χρησιμοποίηση του περιβάλλοντος. Η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, τού έχει δώσει την ικανότητα να επιφέρει στη φύση τόσο συχνές και μεγάλες αλλαγές, με αποτελέσματα άκρως βλαπτικά για το περιβάλλον. Δημιουργήσαμε μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα: Όξινη βροχή, παγκόσμια αλλαγή στο κλίμα, διαρροή τοξικών αποβλήτων, ρύπανση του νερού, του αέρα και των εδαφών, καταστροφή βιοτόπων, μείωση της βιοποικιλότητας και εξαφανίσεις ειδών. Σήμερα τα μισά από τα είδη θηλαστικών και το ένα τρίτο των ερπετών, ψαριών και πουλιών χαρακτηρίζονται ως κινδυνεύοντα. Επίσης, ενώ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα υπήρξε μια απώλεια σπάνιων ειδών, γύρω στα 10 είδη ανά έτος, στο τέλος του αιώνα εκτιμάται ότι η απώλεια θα ανέλθει γύρω στα 50,000 ανά έτος. Είναι φανερό ότι ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί, με την αμαρτία, κατά πολύ από τον προορισμό του. Υποταγμένος πλήρως στην ύλη και στον αγώνα του να την υποτάξει και να την οικειοποιηθεί μετατρέπεται σύμφωνα με τον Ιερόθεο Βλάχο «σε θηριάνθρωπο που εξαγριώνει τα πάντα. Μολύνει όλη τη δημιουργία και καταστρέφει τον ίδιο τον εαυτό του. Κατατρώγει τις σάρκες του».

Απόσπασμα από το βιβλίο Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης.

Ανδρέας Χατζηχαμπής (2015). Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης. Λεμεσός: Εκδ. Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σελ. 80-81

Κεντρική σελίδα Ορθοδοξία και Περιβάλλον 

Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...