Η φύση, κατά τον Άγιο Εφραίμ τον Σύρο, είναι το δεύτερο βιβλίο που μας έδωσε ο Θεός για να οδηγηθούμε στη θεία θεογνωσία. Διαβάζοντας δε το Βιβλίο της Φύσης πρέπει να αναγνωρίζουμε δια του υλικού το άϋλον, δια του ορατού το αόρατο, δια του κτιστού το Άκτιστο «φῶς τὸ ἀληθινόν» (Ιω. A ́,19). Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης αναφέρει ότι η σοφία που υπάρχει μέσα στη κτίση είναι λόγος, έστω και αν δεν είναι έναρθρος, «ἡ ἐν τῇ κτίσει θεωρουμένη σοφία, λόγος ἐστί, κἄν μή ἔναρθρος ᾗ» (PG44, 73Cκαι 73A). Η δημιουργία κατά το Μ. Βασίλειο έχει τη δυνατότητα και «σιωπῶσα» να «βοᾷ τὸν ἑαυτῆς κτίστην καὶ Κύριον» (PG31, 393B). Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος υπογραμμίζει συχνά τη δοξολογική αναγωγή προς τον Δημιουργό μέσα από το κάλλος των κτισμάτων.
Μέσα από τα κτιστά δημιουργήματα του Θεού ο άνθρωπος ανάγεται με την πάροδο του χρόνου «εἰς τελειοτέραν δόξαν τε καί ἀλλοίωσιν» (SC122, σ. 178). Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής τονίζει ότι όλα τα δημιουργήματα είναι «γράμματα» που μιλούν για Εκείνον στην κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων (PG91, 1285D), στη γλώσσα που κατανοούν όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την εθνότητά τους, ανεξάρτητα από τη μόρφωσή τους και ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους.
Απόσπασμα από το βιβλίο Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης.
Ανδρέας Χατζηχαμπής (2015). Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης. Λεμεσός: Εκδ. Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σελ. 100-101.
Κεντρική σελίδα Ορθοδοξία και Περιβάλλον
Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης