Πρασινόφρυνος βάτραχος

175. prasinofrynos vatraxosΟι φρύνοι είναι αμφίβια μεσαίου εώς μεγάλου μεγέθους [1]. Ο πρασινόφρυνος ή ιριδίζων βάτραχος με επιστημονική ονομασία Bufotes viridis είναι το μόνο είδος φρύνου που απαντάται στην Κύπρο και  είναι ένα αρκετά διαδεδομένο είδος φρύνου στην Ευρώπη. Η διαφορά των φρύνων και άλλων βατράχων είναι ότι το δέρμα των φρύνων είναι αδρό και ξηρό, ενώ των άλλων είναι λείο και υγρό [1,2].

Ο πρασινόφρυνος απαντάται σχεδόν σε όλο το νησί μας, από υγροβιότοπους μέχρι και κατοικημένες περιοχές. Μπορεί να τον συνατήσει κανείς μέχρι και τα 700 μ. υψόμετρο [1]. Το θηλυκό έχει μεγαλύτερο σώμα από το αρσενικό. Χαρακτηριστικό στοιχείο της εμφάνισης του είναι οι καλά ανεπτυγμένοι παρώτιοι αδένες που εξέχουν από το κεφάλι του. Το χρώμα της πάνω επιφάνειας κυμαίνεται σε αποχρώσεις του γκρι και λαδί με κάποιες πιο σκούρες λαδί κηλίδες και πορτοκαλί στίγματα. Το κάτω μέρος του έχει ανοιχτό γκρίζο χρώμα [1,2]. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατά την αναπαραγωγική περιόδο τα αρσενικά παρουσιάζουν εντονότερους χρωματισμούς ώστε να δελεάσουν τα θηλυκά. Η αναπαραγωγική τους περίοδος μπορεί να ξεκινά από το Φεβρουάριο και να διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο. Ο αριθμός των αυγών κυμαίνεται από 2000 έχρι και 30000 αυγά. Η ωαπόθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ποικίλα υδατικά οικοσυστήματα όπως είναι μικρές λίμνες ή και θέσεις ποτίσματος ζώων εκτροφείου [1,2].

Το είδος αυτό είναι δύσκολο να το παρατηρήσει κανείς μέρα, εφόσον είναι νυχτόβιο είδος, δηλαδή παραμένει ενεργό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εξαίρεση αποτελεί η αναπαραγωγική περίοδος κατά την οποία ο πρασινόφρυνος είναι ενεργός καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Σε άλλες χώρες που συναντάται αυτό το είδος έχει παρατηρηθεί ότι πέφτει σε χειμερία νάρκη. Στο νησί μας όμως παραμένει δραστήριος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους [1,2,4].

Το αμφίβιο αυτό έχει τη δυνατότητα έκκρισης τοξικών ορμονών από αδένες του δέρματος του ώστε να αποτρέψει τους πιθανούς θηρευτές και εχθρούς του. Οι ουσίες αυτές είναι ιδιαίτερα δύσγευστες και ερεθιστικές. Για τον άνθρωπο είναι ακίνδυνες όμως μπορεί να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα ερεθισμού ή και άλλα αν καταποθούν ή έρθουν σε επαφή με τα μάτια και με πληγές [4].

Η διατροφή του κατά τη διάρκεια της ενήλικης φάσης της ζωής του περιλαμβάνει εδαφόβια ασπόνδυλα και έντομα, κυρίως γρύλους, σκουλήκια, μικρές πεταλούδες, νυχτοπεταλούδες, σκαθάρια και κάμπιες, ενώ κατά το στάδιο του γυρίνου τρέφεται με φύκη και θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο οικοσύστημα που ζει [1,5].

Ο πρασινόφρυνος προστατεύεται από την Εθνική νομοθεσία σύμφωνα με «τον περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμο [Αρ.153[1]/2003]» και αναφέρεται στο Παράρτημα IV της Οδηγίας 92/43 ΕΟΚ και στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης. Ο κυριότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει στις μέρες μας είναι η αποξήρανση των βιοτόπων αναπαραγωγής του[1].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του Πρασινόφρυνου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας σταματήσουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν τα νερά του τόπου μας . Ας αποτρέψουμε τη θανάτωση των αμφίβιων από ασυνείδητους. Ας πούμε ΌΧΙ στην καταστροφή των υδατικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτό το ιδιαίτερο μικρό αμφίβιο. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] Τα ερπετά και τα αμφίβια της Κύπρου- Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, 2014
[2] http://www.cretanbeaches.com/panida/amfibia/prasinofrynos-pseudepidalea-viridis/#ixzz3Ft1Il3za
[3] http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/a5e0199a400ea5d8c2257060003da28b/699DD23880B7F478C225781F0037EA7F/$file/pafos_forest_mplan_lt_v1_3.pdf
[4] www.herpetofauna.gr
[5] http://www.atticapark.com/home

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.wikipedia.org/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...