Χελώνα Καρέτα-Καρέτα

89. xelwna kareta karetaH θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας [1]. Αυτό το είδος θαλάσσιας χελώνας αναπαράγεται στις παραλίες της Κύπρου και της Ελλάδας [2]. Τα τελευταία χρόνια η χελώνα αυτή απειλείται με εξαφάνιση [1,2].

H καρέτα είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εξαρτάται όμως απόλυτα από τη στεριά για τη διαιώνισή της, αφού εκεί συμβαίνει η ωοτοκία, η εκκόλαψη και η επακόλουθη είσοδος των νεοσσών στη θάλασσα [1].

H μεσογειακή καρέτα ζυγίζει περίπου 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Τρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα παρουσιάζοντας ιδιαίτερη προτίμησή στις μέδουσες ή αλλιώς όπως κοινώς αποκαλούνται, τσούχτρες. Οι θηλυκές Καρέτα Καρέτα αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου 30 ετών, επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Η Καρέττα Καρέττα στην Κύπρο γεννά στις παραλίες της Λάρας/ Τοξεύτρας αλλά οι κύριες παραλίες αναπαραγωγής της είναι αυτές της Πόλης / Λίμνης στον Κόλπο Χρυσοχούς [1,2].

Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες και η εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Μόλις εκκολαφθούν οι νεοσσοί, που είναι περίπου 100 σε κάθε φωλιά, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Oι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς όπως είναι τα καβούρια οι γλάροι και τα ψάρια. Συνεπώς ελάχιστοι νεοσσοί καταφέρνουν να επιβιώσουν. Υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα [1].

Οι Χελώνες Καρέτα- Καρέτα προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς αλλά και περιβαλλοντικές ομάδες. Υπάρχουν και κέντρα διάσωσης αυτών των χελώνων στο νησί μας. Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των  χελωνοφωλιών στην Κύπρο, η ύπαρξη των Καρέτα Καρέτα απειλείται από ποικίλους εχθρούς [3].  

H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων, όπου αναπαράγεται η καρέτα, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης, ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες ο οποίος τρομάζει τις θηλυκές Καρέτα Καρέτα, τα φώτα που αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων και η ρύπανση των θαλασσών θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν και οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Επιπλέον, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη, που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας [1,2].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία της Χελώνας Καρέτα Καρέτα: Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν την επιβίωση της Χελώνας Καρέτα Καρέτα. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να τις προστατεύσουμε ώστε να μην αποτελέσουμε την οδηγό αιτία για την εξαφάνιση τους. Ας αποφύγουμε την ανέγερση υποδομών σε παραλίες που αναπαράγονται οι χελώνες. Ας μην πετάμε σκουπίδια στις παραλίες. Ας πούμε ΌΧΙ στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτό το αρχαίο ερπετό. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://pafospress.com

[2] www.prasinipriza.com
[3] http://thalassiesxelones.blogspot.com/p/blog-page_815.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://el.wikipedia.org/wiki/Caretta_caretta#/media/File:Loggerhead_sea_turtle.jpg

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...