Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Δάσος του Αμαζονίου – Ο πνεύμονας της Γης που αργοπεθαίνει

Δάσος του Αμαζονίου – Ο πνεύμονας της Γης που αργοπεθαίνει

Η ζούγκλα του90. dasos amazoniou Αμαζονίου, όπως είναι επίσης γνωστό το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι ένα υγρό δάσος πλατύφυλλων, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου, στη Νότια Αμερική. Αυτή η λεκάνη περιλαμβάνει επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια καλύπτονται από το τροπικό δάσος. Η περιοχή περιλαμβάνει εδάφη που βρίσκονται σε εννέα χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους βρίσκεται μέσα στη Βραζιλία, (περίπου το 60% του δάσους), ακολουθεί το Περού με ποσοστό 13% και στη συνέχεια η Κολομβία, η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, η Βολιβία, η Γουιάνα, το Σουρινάμ και η Γαλλική Γουιάνα. Το 2008, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ήταν υποψήφιο ως ένα από τα “Νέα επτά θαύματα του κόσμου”.

Το δάσος του Αμαζονίου αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό των δασικών εκτάσεων του πλανήτη. Αποτελεί το μεγαλύτερο και το πλουσιότερο σε είδη , από όλα τα τροπικά δάση. Το όνομα Αμαζόνιος το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Francisco de Orellana, ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό την περίοδο 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές γυναικών, που πολεμούσαν κι έτσι έδωσε στον ποταμό το όνομα αυτό. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι απαράμιλλο σε βιοποικιλότητα. Η περιοχή φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων, δεκάδες χιλιάδες φυτά και περίπου 2.000 είδη πουλιών και θηλαστικών. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 40.000 χιλιάδες είδη φυτών, 3.000 ψάρια, 1.294 πουλιά, 427 θηλαστικά, 428 αμφίβια και 378 ερπετά έχουν ταξινομηθεί επιστημονικά στην περιοχή. Στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου ζουν και πολλά επικίνδυνα είδη όπως το ηλεκτρικό χέλι, δηλητηριώδη βατράχια, νυχτερίδες βαμπίρ, παράσιτα κ.α.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα ζωτικό πνεύμονα για το πνιγηρό περιβάλλον του πλανήτη. Το 20% του οξυγόνου του πλανήτη παράγεται από αυτό. Ο πνεύμονας αυτός όμως σιγά σιγά σβήνει εξαιτίας της αλόγιστης εκμετάλλευσης του από τον άνθρωπο. Η αποψίλωση των δασών είναι ο μεγάλος κίνδυνος για το δάσος του Αμαζονίου. Τα τελευταία χρόνια τεράστιες εκτάσεις του δάσους χάθηκαν και μετατράπηκαν σε βοσκοτόπια και γεωργικές εκτάσεις.

Για παράδειγμα στατιστικά δεδομένα που βασίστηκαν σε δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013 αποψιλώθηκαν 5.843 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Προσθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών θα δούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο χάθηκαν 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έκταση τόση όση είναι η έκταση της Μογγολίας!

Έρευνες που έγιναν αποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στον πλανήτη, δεν αποφέρει ούτε βελτίωση της ζωής των ντόπιων πληθυσμών, αλλά ούτε και τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, στο όνομα των οποίων τεράστιες εκτάσεις χλωρίδας και πανίδας καταστρέφονται συνεχώς. Ελάχιστοι πλουτίζουν πολλοί ζημιώνουν στον κόσμο μας. Οι περιβαντολλόγοι ανησυχούν για την μείωση της βιοποικιλότητας που προκύπτει από την καταστροφή του δάσους, όπως επίσης και για την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς:  Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ο καθένας μας ας προσπαθήσει με τον τρόπο του να αντιστρέψει την τεράστια καταστροφή που επιτελείται στον πνεύμονα του πλανήτη μας. Το θέμα δεν ενδιαφέρει μόνο τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής που ζουν εκεί αλλά όλους μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι να περάσουμε τα δικά μας μηνύματα μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από προσωπικές ενέργειες ή ακόμη και μέσα από την εκλογή των κατάλληλων ατόμων που θα κάνουν τις σωστότερες επιλογές όσον αφορά πολιτικές που σχετίζονται με το μέλλον του πλανήτη μας. Στο χέρι μας είναι να παραδώσουμε ένα καλύτερο κόσμο. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://aksioperierga.blogspot.com/2011/07/blog-post_30.html
[2] http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231273632
[3] http://www.solon.org.gr
[4] http://www.dealnews.gr/perivallon

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://year32014.cvpblogs.net/2015/05/20/the-amazon-rainforest/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...