Χιονοδόξα του Τροόδους

85. Χιονοδόξα του ΤροόδουςΒολβώδης πολυετής πόα, με όρθιους ανθοφόρους βλαστούς ύψους μέχρι 30 εκ. Φύλλα απλά επιμήκη ή λογχοειδή, βαθυπράσινα με χάλκινη απόχρωση. Περιάνθιο  φωτεινού κυανού χρώματος. Καρπός σφαιρική-τριγωνική κάψα, σπέρματα σχεδόν σφαιρικά, ελαφρώς ρυτιδωμένα.

Είναι ενδημικό φυτό της Κύπρου που περιορίζεται σε 10 θέσεις στο Τρόοδος: Λαξιά της Γαλάτας, 40 Μίλι-Στραβάρκακο, Δρόμος Κακοπετριάς-Σταυρούλια, Μάραθος. Ενδιαίτημα του οι πυριγενείς πλαγιές με πλούσια υγρά εδάφη (υψόμετρο 900 – 1500m), ενώ βρίσκεται συνήθως σε σκιασμένες θέσεις. Σχηματίζει αποικίες που χαρακτηρίζονται από συσσωματική κατανομή.

Η άνθηση του φυτού γίνεται Μάρτιο με Απρίλιο, ενώ η καρποφορία του το Μάιο. Διασπορά έχουμε Μάιο με Ιούνιο με μυρμηκοχώρια. Οι μέχρι σήμερα καταμετρήσεις υποδεικνύουν ότι τόσο το αναπαραγωγικό δυναμικό όσο και η αναπαραγωγική επιτυχία του είδους είναι χαμηλά. Η φύτρωση ευνοείται σε θερμοκρασία 10 βαθμών κελσίου και ολοκληρώνεται αργά, σε 70 μέρες.

Ο συνολικός πληθυσμός, με βάση τους γνωστούς υποπληθυσμούς είναι περίπου 3000 φυτά, με μεγαλύτερο υποπληθυσμό στον Πεδουλά. Οι 7 θέσεις του βρίσκονται σε προστατευόμενη κρατική δασική γη. Εκτιμάται ως κοσμητικό είδος και σε μερικές περιπτώσεις μεταφέρεται σε κήπους. Απειλείται από απώλεια ενδιαιτήματος λόγω επέκτασης οικισμών στον Πεδουλά, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις δεν κινδυνεύει.

Είναι είδος με κοσμητική αξία και περιλαμβάνεται στα αυστηρά προστατευόμενα φυτά της Σύμβασης της Βέρνης (Παράρτημα Ι), ενώ περιλαμβάνεται και στα Παραρτήματα 2 & 4 της Οδηγίας 92/43/EEC, η οποία προβλέπει τη διατήρηση των ειδών μέσω της διατήρησης των οικοτόπων τους. Επιπρόσθετα, καταγράφεται στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Φυτών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς:  Οφείλουμε να προστατεύουμε αυτά τα σπάνια ενδημικά φυτά του τόπου μας. Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Επιβάλλεται να προστατέψουμε όλα τα ενδημικά μας είδη ακόμη και εκείνα που στο μάτι μας μπορεί να φαίνονται μικρά και ασήμαντα ή να μην τα έχουμε ξανακούσει ποτέ στη ζωή μας. Στο χέρι μας είναι να το καταφέρουμε. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] Tσιντίδης T., Xριστοδούλου X. Σ., Δεληπέτρου Π., Γεωργίου K., 2007. Το Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου.
[2] http://www.votanokipos.com/

[3] Χατζηκυριάκου Γεώργιος.2011. Στην Άκρη του Δρόμου . Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.moa.gov.cy
©Τμήμα Δασών (Φωτογραφικό υλικό)

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...