Ενεργειακές καλλιέργειες

110. energeiakes kalliergeiesΟι ενεργειακές καλλιέργειες είναι καλλιεργούμενα ή αυτοφυή είδη, παραδοσιακά ή νέα, τα οποία παράγουν βιομάζα, ως κύριο προϊόν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους ενεργειακούς σκοπούς όπως παραγωγή ενέργειας, βιοκαυσίμων κ.ά. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες των οποίων το τελικό προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και βιοκαυσίμων θεωρούνται, επίσης ενεργειακές καλλιέργειες.

Τα ενεργειακά φυτά μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν για διάφορους ενεργειακούς σκοπούς όπως για την παραγωγή βιοκαυσίμων (τόσο στερεών όσο και υγρών και αέριων) αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Για την παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων τα ενεργειακά φυτά που αναπτύσσονται κυρίως στις Μεσσογειακές χώρες είναι ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη, η σόγια και άλλα ελαιούχα φυτά για το βιοντίζελ και το σιταρι, ο αραβόσιτος, τα τεύτλα, το κριθάρι κ.α. για τη βιοαιθανόλη.

Για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ο ευκάλυπτος, η ψευδακακία, το καλάμι, ο μίσχανθος, η αγριαγκινάρα κ.α. Τέλος για την παραγωγή αέριων βιοκαυσίμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενσιρώματα η αγριαγκινάρα, το σόργο, ο αραβόσιτος κ.α. Από τα βιοκαύσιμα παράγεται ενέργεια (ηλεκτρική, θερμικη, κινητική κ.α.) σε μηχανές και κινητήρες καύσης. Ενέργεια όμως μπορεί να παραχθεί και απ’ ευθείας από τη βιομάζα που προκύπτει από τη συγκομιδή των ενεργειακών φυτών, επίσης σε μηχανές καύσης.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των φυτών αυτών είναι η σταθερή παραγωγή τους η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμη προμήθεια πρώτης ύλης, με ομοιόμορφα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων και ενέργειας. Ειδικά οι νέες καλλιέργειες παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις ανά εδαφική μονάδα σε σχέση με τις συμβατικές.

Οι «νέες» ενεργειακές καλλιέργειες είναι είδη με υψηλή παραγωγικότητα σε βιομάζα, ανά μονάδα γης και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τις γεωργικές και τις δασικές. Οι γεωργικές ενεργειακές καλλιέργειες διακρίνονται περεταίρω σε ετήσιες και πολυετείς. Γενικότερα, τα κριτήρια για την τελική επιλογή της κατάλληλης ενεργειακής καλλιέργειας σε μια περιοχή είναι: α) προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες, β) ευκολία εισαγωγής στο υπάρχον σύστημα καλλιεργειών, γ) σταθερές αποδόσεις (ποσοτικά και ποιοτικά) ικανές να προσφέρουν ανταγωνιστικό εισόδημα έναντι των παραδοσιακών καλλιεργειών, δ) θετικό ενεργειακό ισοζύγιο εισροών-εκροών, ε) καλλιεργητικές τεχνικές σύμφωνες με την αειφόρο γεωργία, στ) ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες, ζ) χρήση των υπάρχοντος καλλιεργητικού εξοπλισμού ως έχει ή με μικρές μετατροπές και η) διαθεσιμότητα κατάλληλου γενετικού υλικού (σπόροι, ριζώματα).

Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας οι καλλιέργειες αυτές αντιπροσωπεύουν μια ελκυστική λύση τόσο για την παραγωγή ενέργειας κι υγρών βιοκαυσίμων όσο και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού χώρου, την ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Ο κόσμος προχωρά με γοργούς ρυθμούς, το ίδιο και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Εμείς;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.cres.gr/services/istos.chtm?prnbr=24819&locale=el
[2] http://www.agroenergy.gr/
[3] http://www.biofuels.gr/energy-crops/
[4] http://library.certh.gr

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.ftiaxno.gr/2014/07/h-ereunitiki-endeia-kai-oi-energeiakes-kalliergeies.html

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...