Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Κίτσης – Ένας πολύ καλός κυνηγός

Κίτσης – Ένας πολύ καλός κυνηγός

208. kitsis
Κίτσης (Falco tinnunculus)

Ο κίτσης ή όπως αλλιώς αποκαλείται σιαχίνι ή ανεμογάμης είναι ένα από τα μικρότερα σε μέγεθος γεράκια του τόπου μας [1,2]. Ο κίτσης είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου αλλά και περαστικός επισκέπτης. Το επιστημονικό του όνομα είναι Falco tinnunculus και ανήκει στην Οικογένεια Φαλκονίδες. Όπως όλα τα γεράκια έχει μικρό γαμψό ράμφος, γαμψά νύχια, μακριές μυτερές φτερούγες και μακριά ουρά [1-3]. Το μήκος του σώματος του κυμαίνεται γύρω στα 30-39 εκατοστά και το άνοιγμα των πτερύγων του στα 65-84 εκατοστά.

Το γεράκι αυτό παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό. Το αρσενικό έχει γκριζωπό κεφάλι, καστανοκόκκινο πάνω μέρος με μικρές μαύρες κηλίδες και πολύ ανοιχτόχρωμο καφετί με μαύρες κηλίδες κάτω μέρος [1-3]. Ενώ το θηλυκό έχει σκουρότερο φτέρωμα με μαύρες οριζόντιες ραβδώσεις στο πάνω μέρος. Τα νεαρά άτομα μοιάζουν περισσότερο με τα θηλυκά [2,3].

Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά αλλά και  έντομα, μικρά πουλιά, αμφίβια και σαύρες. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που κυνηγά  αφού χρησιμοποιεί τις τεχνικές  του γυροπετάγματος και της αιώρησης περίπου 10-20 μέτρα πάνω από το έδαφος και μόλις εντοπίσει τη λεία του, ορμά στο έδαφος και τη συλλαμβάνει [2,3]. Επίσης ο κίτσης, όπως και άλλα πουλιά, έχει την ικανότητα να βλέπει σε μήκη κύματος κοντά στο υπεριώδες φως,  με αποτέλεσμα να εντοπίζει τα ίχνη που αφήνουν τα ούρα των τρωκτικών στις φωλιές τους εφόσον αυτά αστράφτουν κάτω από το ηλιακό φως [4].

Φωλιάζει την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου σε ψηλούς βράχους, κουφάλες δέντρων, παλιές φωλιές άλλων πουλιών, τεχνητές φωλιές αλλά και σε σπίτια ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές [1-3] . Γεννά συνήθως 3-6 αυγά, η επώαση των οποίων διαρκεί περίπου 1 μήνα. Οι νεοσσοί είναι εντελώς ανεξάρτητοι σε ηλικία δυο μηνών περίπου [2].

Η κυριότερη απειλή για το γεράκι αυτό είναι η εκτεταμένη χρήση των φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζει το έδαφος, το υπέδαφος και την ατμόσφαιρα προκαλώντας τη θανάτωση πολλών πουλιών[5].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του Κίτση ; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας αποφύγουμε τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων που ρυπαίνουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και προκαλούν το θάνατο μεγάλου αριθμού πουλιών. Ας προτιμήσουμε οικολογικά φυτοφάρμακα. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998
[2] http://www.poulia.info
[3] http://kinigicy.blogspot.com/2011/09/flaco-tinnunculus.html
[4] Viitala, J., Korpim~iki, E., Palokangas, P. & Koivula, M. (1995). Attraction of kestrels to vole scent marks visible in ultraviolet light. Nature, 373, 425-427
[5] http://www.iucnredlist.org

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.com

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...