Δασικές Πυρκαγιές

180. dasikes pyrkagiesΈχετε ποτέ αναρωτηθεί ότι ένα δέντρο αναπτύσσεται σταδιακά κατά την πάροδο του χρόνου, για να προσφέρει οξυγόνο, καθαρό αέρα, καρπούς και άλλα πολλά σε χιλιάδες από εμάς, ενώ αντίθετα ένας ή πολλοί από εμάς καταστρέφουμε χιλιάδες από αυτά με μία κίνηση σε μία χρονική στιγμή;  Οι κακόβουλες ενέργειες, το άναμμα της φωτιάς σε μη επιτρεπόμενους χώρους, η απόρριψη αναμένων αποτσίγαρων, το κάψιμο των ξερών χόρτων σε γεωργικές δραστηριότητες είναι μερικοί από τους βασικούς ανθρωπογενείς παράγοντες που μαζί με τους φυσικούς παράγοντες όπως ξηρασία, ψηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν το πράσινο του τόπου μας σε μια μάζα από ξερά χόρτα και μαύρες εκτάσεις γης [2].

Τα δέντρα αποτελούν μόνο ένα κομμάτι του δασικού οικοσυστήματος. Είναι βέβαια το κυρίαρχο, αλλά γενικότερα το δασικό οικοσύστημα αποτελείται από ένα σύνολο διαφόρων φυτών που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις γης όπως θάμνοι, φρύγανα κ.ά. Επίσης, μαζί με τη φυσική βλάστηση συμβιώνει και η πανίδα του τόπου μας. Άρα, το δάσος είναι ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του ζωή και λειτουργίες, που διεπιδρά με την ανθρωπότητα του πλανήτη με στόχο τη μακρόχρονη βιωσιμότητα του. Η βιωσιμότητα όμως αυτή κινδυνεύει, όταν το περιβάλλον του τόπου μας απειλείται από καταστροφές, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες [1,3].

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τμήματος Δασών το έτος 2013 είχαν καταγραφεί συνολικά 92 δασικές πυρκαγιές που αντίστοιχα σημαίνει ότι 2,651 εκτάρια δασικής έκτασης είχαν καταστραφεί. Επιπρόσθετα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου επιβεβαιώνει τα καταγεγραμμένα αυτά στοιχεία, προσθέτοντας ότι μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2013 η ύπαιθρος είχε υποφέρει από συνολικά 3, 217 πυρκαγιές. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής, αξίζει μόνο να σκεφτούμε ότι 1 μόλις εκτάριο γης ισοδυναμεί σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα που αντιστοίχως ισοδυναμούν όπως κοινώς λέγεται στην Κύπρο σε περίπου 7 σκάλες γης. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά έχουν μειωθεί τα ποσοστά των δασικών πυρκαγιών, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση κατά 75, 3% της καμένης έκτασης γης [1].

Παρόλ’ αυτά, οι επιπτώσεις που αφήνει πίσω της αυτή η κόκκινη λαίλαπα ακόμα και στα πιο μικρά ποσοστά είναι πραγματικά τεράστιες, γιατί μαζί με την καταστροφή δασικών εκτάσεων επηρεάζεται και η ανθρωπότητα, καθώς η διατήρηση του περιβάλλοντος είναι σημαντικός παράγοντας για τις μελλοντικές γενιές. Μία μικρή απρόσεκτη ή εσκεμμένη κίνηση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές που έχει αντίκτυπο στην καταστροφή της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας. Συνεπώς, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος διαταράσσει την ισορροπία του οικοσυστήματος και ταυτόχρονα απειλεί την ανθρωπότητα [3, 4].

Ας επενδύσουμε στην πρόληψη της πρόκλησης των πυρκαγιών παρά στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. Ας αποφύγουμε δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ας το αφήσουμε να αναπνεύσει. Είναι επιβαλλόμενη ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε και να τερματίσουμε οποιαδήποτε απερίσκεπτη πράξη ή συνήθεια επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε ό,τι βρίσκεται γύρω μας. Ο πλανήτης φιλοξενεί πέρα από εμάς, την πανίδα και την χλωρίδα που οφείλουμε να την προστατεύουμε και να συμβιώνουμε αρμονικά. Ας αναλογιστούμε την αξία των δασών για τον τόπο μας. Η χρησιμότητα ενός και μόνου δέντρου είναι τεράστια. Σκεφτείτε τι μπορούν χιλιάδες δέντρα να προσφέρουν μαζί. Ας επιδείξουμε με πράξεις το μεγάλο ΌΧΙ στην καταστροφή των δασών και γενικότερα της χλωρίδας του τόπου μας. Είναι στο χέρι μας. Ας συνεργαστούμε για τη διατήρηση του πρασίνου του τόπου μας. Μπορούμε; 

 

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/223932/pio-liges-fetos-oi-mayres-ektaseis
[2] http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/DMLprotection_gr/DMLprotection_gr?OpenDocument
[3] http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=707&language=el-GR
[4]http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/150058/ypo-elencho-tethikan-oi-pyrkagies-se-pissouri-kai-pachna

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82

Διαβάστε επίσης

Πλαστικά μιας χρήσης – Μια εύκολη αλλά καταστροφική λύση

Ζούμε σε ένα πλανήτη που σφύζει από πλαστική ύλη. Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι υλικά ...