Διεθνής Ημέρα της Γης

181. diethnis imera gisΜε απόφαση της Γενική Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (A/RES/63/278) το 2009, έγινε η καθιέρωση της Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου [1,2].  Η διακήρυξη της 22ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι η αναγνώριση ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης κατά τη διάρκεια της ύπαρξής μας. Σημαίνει επίσης, ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που μας αναλογεί, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ρίου το 1992, για την προώθηση της αρμονίας στη φύση και τη Γη ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και μελλοντικών γενεών [2].

Ο εμπνευστής του θεσμού θεωρείται ο ακτιβιστής Τζον ΜακΚόννελλ. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις το 1970. Συνεπώς η Ημέρα της Γης, ξεκίνησε ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας και διεθνή χαρακτήρα απέκτησε το 1990. Τότε περισσότερα από 200 εκατομμύρια κόσμου από 141 χώρες βγήκαν στους δρόμους με σύνθημα την ανακύκλωση και τον περιορισμό των βλαπτικών για το περιβάλλον ανθρώπινων ενεργειών. Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι μερικά προβλήματα που βιώνει ο πλανήτης μας [2]. Πλέον κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου , πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 190 χώρες διοργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις για την Ημέρα της Γης . Οι άνθρωποι φυτεύουν δέντρα, οργανώνουν καθαρισμούς των κοινοτήτων τους,  επικοινωνούν με αξιωματούχους για να εκφράσουν τη γνώμη τους για περιβαλλοντικά θέματα και γενικά διοργανώνουν δραστηριότητες με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, μικρών και μεγάλων και την κινητοποίηση τους για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη [2,3].

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων λόγω της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Πολλά είναι οι θαλάσσιοι οργανισμοί που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας. Επίσης, υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο έχει διαρρεύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ποσότητα πετρελαίου ρυπαίνοντας τεράστιες εκτάσεις του υδατικού περιβάλλοντος . Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Μεσόγειος καλύπτει το 0.7% της συνολικής υδάτινης επιφάνειας του πλανήτη γίνεται δέκτης του 17% της παγκόσμιας θαλάσσιας ρύπανσης λόγο διαρροής πετρελαίου [2,3].

Είναι προφανές ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, ακραία φαινόμενα όπως η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών και των υδροβιότοπων, η διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας, η μείωση των ποσοστών όζοντος στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα εντείνονται [4].

Είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο όλοι μας να θέσουμε τα θέματα της προστασίας του πλανήτη μας, του περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής σε υψηλή προτεραιότητα και να αναλάβουμε δράση ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του [4].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Τη Διεθνή  αυτή μέρα, ας συμμετέχουμε μαζί με τα παιδιά, τους γονείς και τους φίλους μας σε εκδηλώσεις, δραστηριότητες και εκστρατείες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση μας για θέματα περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνούμε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση του με γνώμονα τις αρχές της αειφορίας. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.sansimera.gr
[2] http://www.un.org
[3] http://www.earthday.org/
[4]
http://www.teetak.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=180:pagosmiaimeragis&catid=58:deltiatypou

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.bayshoregardencenter.com

Διαβάστε επίσης

Πλαστικά μιας χρήσης – Μια εύκολη αλλά καταστροφική λύση

Ζούμε σε ένα πλανήτη που σφύζει από πλαστική ύλη. Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι υλικά ...