Δενδρόβιος βάτραχος

82. Δενδρόβιος βάτραχοςΣτα αμφίβια που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Κύπρο περιλαμβάνονται 3 είδη βατράχων που  στολίζουν με την ομορφιά και τη χάρη τους, τους Κυπριακούς βιότοπους. Ένας εκ των οποίων είναι ο Δενδρόβιος βάτραχος [1]. 

Ο Δενδρόβιος βάτραχος (Hyla savignyi) είναι ένας μικρός βάτραχος με μέγιστο συνολικό μήκος 45 mm, δηλαδή λιγότερο από 5 εκατοστά. Ο δενδρόβιος βάτραχος έχει λείο και γυαλιστερό δέρμα. Το συγκεκριμένο είδος βατράχου χρησιμοποιεί ένα υγρό που παράγει και τα μικροσκοπικά εξογκώματα στα πόδια του για να κολλήσει σε επιφάνειες που θέλει να αναρριχηθεί [1,2].

Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του μικρού αμφιβίου είναι το πράσινο φωτεινό χρώμα που έχει στο πάνω μέρος του σώματος του. Επίσης έχει μια σκούρα καφέ λωρίδα η οποία ξεκινά από την άκρη της μύτης του, περνά από το μάτι του και στη συνέχεια καταλήγει στη βουβωνική χώρα. Η πλευρική αυτή λωρίδα καταλήγει σε μια περιοχή λευκού χρώματος. Το κάτω μέρος του βατράχου είναι λευκό [1,2].
Το ζευγάρωμα ξεκινά στην αρχή της άνοιξης.  Η ωοτοκία και η ανάπτυξη των προνυμφών λαμβάνουν χώρα σε στάσιμα  νερά ή σε ρυάκια και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές όπου η ροή είναι πιο αργή. Τα πρώτα μικρά βατράχια μπορεί να τα συναντήσει κανείς το Μάιο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος, τα αρσενικά καλούν το ταίρι τους με έναν ήχο που μοιάζει με αυτό του τζίτζικα και μπορεί να ακουστεί μέχρι και 1.000 μέτρα!

Συχνά πυκνά γίνονται οι ακούσιοι πρωταγωνιστές των φωτογράφων, καθώς περνούν συνήθως τις μέρες τους ακίνητοι σε κλαδιά δέντρων και πάνω σε φύλλα. Παρ’ όλα αυτά, εάν διαταραχθούν, θα αντιδράσουν και θα φύγουν. Δραστηριοποιούνται κυρίως  τη νύχτα, όπου κινούνται στην πλησιέστερη πηγή νερού για να ενυδατωθούν και να τραφούν.  Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ενήλικος βάτραχος είναι εντομοφάγος και καιροφυλακτεί για έντομα και άλλα αρθρόποδα [1,2].

Στην Κύπρο, ο δενδρόβιος βάτραχος συναντάται κοντά σε νερό, όπως για παράδειγμα ρέματα, φράγματα και λίμνες. Είναι πολύ διαδεδομένο είδος σε όλη την Κύπρο. Ωστόσο, ο αριθμός των πληθυσμών και των ατόμων ανά πληθυσμό συνεχίζει να μειώνεται αισθητά. Οι παρατεταμένες ξηρασίες στο νησί και η απώλεια των κατάλληλων οικοτόπων είναι σαφέστατα σημαντικές απειλές για το είδος αυτό. Σε γενικές γραμμές αυτό το είδος είναι πολύ ευάλωτο στη Κύπρο [3].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του Δεντρόβιου βάτραχου; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας σταματήσουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν τα νερά του τόπου μας . Ας αποτρέψουμε τη θανάτωση των αμφίβιων από ασυνείδητους. Ας πούμε ΌΧΙ στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτό το πανέμορφο μικρό αμφίβιο. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] The Amphibians and Reptiles of Cyprus, Felix Baier, David J. Sparrow, Hans – Jorg Wiedl, 2009.
[2] http://kinigoscy.com
[3] http://www.moa.gov.cy

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Beqik%C3%AA_H%C3%AA%C5%9F%C3%AEn.jpg
©Dûrzan cîrano

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...