Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Η Γλώσσα των ζώων – Τα μυστικά της επικοινωνίας τους

Η Γλώσσα των ζώων – Τα μυστικά της επικοινωνίας τους

83. I Glwssa ton ZoonΧωρίς αμφιβολία, ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που έχει λάβει η ανθρωπότητα είναι η δύναμη της επικοινωνίας. Με αυτήν μεταδίδουμε ο ένας στον άλλον σημαντικές πληροφορίες είτε με λόγια είτε χωρίς λόγια, παραδείγματος χάρη με χειρονομίες. Όμως αναρωτηθήκατε ποτέ εάν η επικοινωνία είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων; Σίγουρα ΟΧΙ! Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα ζώα  έχουν την δική τους γλώσσα και ανταλλάσσουν πληροφορίες με πολύπλοκους τρόπους τους οποίους συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι άνθρωποι. Βασικά κάθε ζωικό είδος κατέχει μια ορισμένη γλώσσα [1].

Ακόμη και οι πιο φαινομενικά απλοί οργανισμοί όπως είναι τα μυρμήγκια, συζητούν μεταξύ τους. Μπρος στον κίνδυνο χτυπάνε το κεφάλι τους στο έδαφος ώστε να προειδοποιήσει το ένα το άλλο για τον κίνδυνο που ελλοχεύει [1].

Έχετε ποτέ διακόψει τη δραστηριότητά σας επειδή ακούσατε μια μελωδία από ωδικά πουλιά; Δεν σας γοητεύει η ικανότητα που έχουν να κελαηδούν; Το ξέρατε, όμως, ότι με το κελαήδημα τους μεταδίδουν σημαντικά μηνύματα. Τα ηχητικά καλέσματα χρησιμοποιούνται κυρίως για να διατηρηθεί η ενότητα του σμήνους, ειδικά κατά τη μετανάστευση, για να μη χάσουν την επαφή με τους γονείς τους οι νεοσσοί, για να προειδοποιήσουν και να σημάνουν συναγερμό όταν αντιληφθούν την παρουσία ενός πιθανού εχθρού. Συνάμα, τα πουλιά χρησιμοποιούν ποικιλία ηχητικών καλεσμάτων κατά την περίοδο της αναπαραγωγής ώστε με το τραγούδι του το αρσενικό να εκφράσει την επιθυμία του για ζευγάρωμα. Το πουλί που κελαηδάει, οριοθετεί την περιοχή του, την οποία είναι έτοιμο να υπερασπιστεί [2] .

Αξιοθαύμαστο τρόπο επικοινωνίας έχουν αναπτύξει και οι μέλισσες, οι οποίες συνομιλούν μεταξύ τους, ενώ χορεύουν. Οι χοροί των μελισσών κυρίως δηλώνουν την απόσταση και την κατεύθυνση της τροφής από τη φωλιά τους [3]. Έτσι δείχνουν στις άλλες μέλισσες, τι υπάρχει και που για να το εντοπίσουν ευκολότερα.

Από τα πανάρχαια χρόνια η προσπάθεια για κατανόηση της γλώσσας των ζώων και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τα ζώα συνέβαλλαν στην ομαλή και ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπου-ζώων. Ο άνθρωπος όμως σήμερα έπαψε να δίνει την απαιτούμενη προσοχή στην καλή του σχέση με τη φύση και τα ζώα. Πολλές φορές ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται σε σύγκρουση με τα ζώα [4].

Εμείς οι άνθρωποι του 21ου αιώνα μπορούμε να κατανοήσουμε τη γλώσσα των ζώων και να ζήσουμε ειρηνικά μαζί τους; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η δική μας απόφαση για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τα ζώα, η γνώση της γλώσσας τους, είναι η απόδειξη ότι σεβόμαστε και εκτιμάμε τον πλούτο της ζωής που μας περιβάλλει. Ας μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να απομακρυνθεί από τη φύση.  Ας αγαπήσουμε τα ζώα. Ας μάθουμε να κατανοούμε τη γλώσσα των ζώων ώστε να συνυπάρχουμε με αυτά όπως άλλωστε έκαναν οι πρόγονοι μας από την αυγή του χρόνου. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102002249#p8
[2] http://www.econews.gr/2012/04/04/ixorupansi-poulia-2/
[3] http://www.beekeeping.gr
[4] http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B102/132/964,3475/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://preventdisease.com/news/15/021715_25-Images-Animal-Love-Teach-Us-So-Much-About-Ourselves.shtml

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...