Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον

Επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον

230. toursimos kai epiptwseisΗ ξεχωριστή γεωγραφική θέση, το ήπιο μεσογειακό κλίμα και το ιδιαίτερα ελκυστικό φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, το έχουν καταστήσει ισχυρό πόλο έλξης για τον τουρισμό. Ο τουρισμός συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Υπολογίζεται ότι η Κύπρος προσελκύει πάνω από 2,4 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο [1,2]. Ωστόσο, ο μαζικός τουρισμός που έχει αναπτυχθεί, πέρα από τις θετικές επιδράσεις στην Κύπρο έχει παράλληλα και σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Σε περίπτωση συνέχισης του ίδιου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης ενδέχεται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα αρνητικά και τον ίδιο τον τουρισμό [1]. Πρέπει να τονισθεί ότι πηγή του προβλήματος δεν είναι ο τουρισμός αλλά η αδυναμία ελέγχου και ορθολογικής οργάνωσης της ανάπτυξης του τουρισμού [3].

Η τουριστική ανάπτυξη και οι δραστηριότητες που αυτή συνεπάγεται μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τους φυσικούς πόρους όπως το νερό, το έδαφος και τον αέρα [1,3,4].

Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται κατά πολύ στις τουριστικές περιοχές κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες [3]. Υπολογίζεται ότι η χρήση νερού κατά μέσο όρο είναι 450 λίτρα ανά τουρίστα στα ξενοδοχεία πολυτελείας και περίπου 280 λίτρα στα υπόλοιπα καταλύματα. Επίσης για την κάλυψη αναγκών σε νερό οι παράκτιοι υδροφόροι ορίζοντες υπερεκμεταλλεύονται με αποτέλεσμα την πρόκληση φαινομένων υφαλμύρωσης, μια επίπτωση που δεν μπορεί να αναστραφεί [2].

Η ατμόσφαιρα επίσης μπορεί να επιβαρυνθεί από τις τουριστικές δραστηριότητες. Οι μεταφορές, τόσο αυτές που αφορούν τη μετακίνηση των τουριστών από το χώρο προέλευσης στο χώρο προορισμού, όσο και αυτές που γίνονται στο τόπο διαμονής, συμβάλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας [3,4]. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλο ποσοστό των τουριστών στην Κύπρο και γενικότερα στη Μεσόγειο χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για τις διάφορες μετακινήσεις τους με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που οδηγούν στην ρύπανση της ατμόσφαιρας [5].

Επιπρόσθετα, το έδαφος δέχεται μεγάλες πιέσεις από τον τουριστικό τομέα, αφού είναι ο βασικός πόρος ανάπτυξης των τουριστικών δραστηριοτήτων. Η δημιουργία νέων δρόμων οδηγεί συνήθως, στην αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων και στον κατακερματισμό των φυσικών τοπίων [1,3,4].

Οι φυσικές περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο από όλες τις άλλες είναι οι παράκτιες στις οποίες συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών [1]. Η τουριστική ανάπτυξη σε αμμώδεις παραλίες έχει αρνητικές επιδράσεις στη χλωρίδα αλλά και στην πανίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δραματική μείωση των πληθυσμών κάποιων οργανισμών όπως του κρίνου του γυαλού και της αμμόσαυρας που υπάρχουν στους αμμόλοφους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.Επίσης σε πολλές τουριστικές περιοχές γίνεται ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών [1,3,4].

Παρόλα τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι τουριστικές δραστηριότητες υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η ορθή τουριστική οργάνωση και ανάπτυξη συνέβαλε στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παραδείγματος χάρη η δημιουργία πολλών πλατειών και πάρκων σε τουριστικές περιοχές όπως στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά.

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης μας, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας αποτρέψουμε την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής. Ας προστατέψουμε τις φυσικές περιοχές του τόπου μας, συμβάλλοντας έτσι και στην προστασία και διατήρηση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της Κύπρου. Ας στραφούμε προς τον αειφόρο τουρισμό ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο στη διατήρηση και την αναβάθμιση της πολιτιστικής και της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας.  Μπορούμε; [divider style=”normal” top=”20″ bottom=”20″]

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://oikopress.gr/
[2] www.wikipedia.com
[3] http://nefeli.lib.teicrete.gr/
[4] file:///C:/Users/user/Desktop/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD.html
[5] Lanquar R. “Tourisme et Environment en Méditerrané”, Paris1995

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.economiczoom.ro/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...