Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Μάιος 2014: O θερμότερος μήνας των τελευταίων 134 ετών

Μάιος 2014: O θερμότερος μήνας των τελευταίων 134 ετών

141. may- warmest monthΣύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, ο Μάιος του 2014 ήταν στη Γη ο πιο ζεστός των τελευταίων 134 ετών, από τότε δηλαδή που τηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία [1, 2]. Σε ανεξάρτητες αναλύσεις, η NASA και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας  δημοσίευσαν τις δικές τους μετρήσεις που επαληθεύουν τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ [3].

Πολλές ήταν οι περιοχές του πλανήτη που εμφάνισαν φέτος τον Μάιο θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ λίγες ήταν οι περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία από τη συνήθη. Κατά μέσο όρο, σε ξηρά και θάλασσα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου 2014 ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο θερμοκρασιών του 20ού αιώνα που είναι 14,8 βαθμοί Κελσίου [1,2].

Συγκεκριμένα, στις θάλασσες του πλανήτη η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 0,59 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 16,3 βαθμών, η οποία είναι επίσης θερμοκρασία ρεκόρ. Στην ξηρά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 1,13 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα που είναι 11,1 βαθμοί [1,2,3].

Στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,74 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,7 βαθμοί Κελσίου), γεγονός που καθιστά το φετινό τρίμηνο το δεύτερο θερμότερο μετά την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,66 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο (13,1 βαθμοί) – το πέμπτο θερμότερο πρώτο πεντάμηνο έτους στα μετεωρολογικά χρονικά.

Αξίζει να αναφερθεί, το χιόνι και γενικότερα οι συνθήκες πάγου σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν αρκετά από τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου. Ειδικότερα , η χιονοκάλυψη στο Βόρειο Ημισφαίριο και στην Ευρασία ήταν η έκτη μικρότερη που έχει καταγραφεί (σε 48 χρόνια των εγγραφών) και η έκταση του πάγου στην Αρκτική θάλασσα ήταν η τρίτη μικρότερη που έχει καταγραφεί από το 1979 [3].

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν το φετινό Μάιο αποδίδονται κυρίως στην Κλιματική Αλλαγή αλλά και στο περιοδικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που εκδηλώνεται στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό [1].

Εμείς μπορούμε να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή ώστε να μετριαστούν και οι δυσμενείς συνέπειες της; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι λοιπόν στο χέρι μας, να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές! Ας συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα διατηρώντας καθαρό το περιβάλλον. Ας συμμετέχουμε στην Ανακύκλωση. Ας φυτέψουμε δέντρα και φυτά στον κήπο και στο σχολείο μας. Ας προτιμήσουμε το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί του αυτοκινήτου . Αν δράσουμε συλλογικά μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε μια θετική αλλαγή για το μέλλον του Πλανήτη μας. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.econews.gr/2014/06/24/noaa-maios-klima-115751/
[2] http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/697365/o-thermoteros-maios-ton-teleutaion-134-eton-o-fetinos/
[3] http://www.washingtonpost.com/blogs/capital-weather-gang/wp/2014/06/23/earth-has-warmest-may-on-record-may-signal-warmest-year-in-pipeline/

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.dailykos.com/story/2014/06/23/1309104/-Hottest-May-on-record-for-plant-earth-ever-says-NOAA-may-signal-hotest-year-ahead#

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...