Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Μικροπλαστικά: αόρατη απειλή της θαλάσσιας ζωής

Μικροπλαστικά: αόρατη απειλή της θαλάσσιας ζωής

189. mikroplastikaΈχετε ποτέ αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει ένα πλυντήριο ρούχων με τους ωκεανούς; Ή πιο συγκεκριμένα πως συνδέονται τα ρούχα μας με τα ψάρια; Μπορεί οι ωκεανοί να είναι απέραντοι, αλλά οι μεγάλες ποσότητες των μικροΐνών που απελευθερώνονται από τα συνθετικά μας ρούχα μπορούν να προκαλέσουν καταστρεπτικές συνέπειες στη θαλάσσια, αλλά και ανθρώπινη ζωή του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με Αμερικανούς Ερευνητές και τη μελέτη του οικολόγου Δρ. Μαρκ Μπράουνι που πραγματοποιήθηκε το 2011 σε 18 ακτές ανά το παγκόσμιο, ένα και μόνο συνθετικό ρούχο κατά τη διάρκεια της πλύσης του κάθε φορά που το βάζουμε στο πλυντήριο ρούχων απελευθερώνει 1900 μικροΐνες. [1,2,3].

Οι μικροΐνες αναφέρονται στα μικροπλαστικά, τα οποία είναι πολύ μικρά πλαστικά σωματίδια μικρότερα του ενός χιλιοστού. Το νερό του πλυντηρίου των ρούχων καταλήγει από το βιολογικό καθαρισμό στη θάλασσα και τα πλαστικά σωματίδια, λόγω του ότι είναι πολύ μικρά ξεφεύγουν από τα πλέγματα των φίλτρων με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα. Λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους η πλειονότητα των μικροπλαστικών δεν είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι, αλλά ο κίνδυνος που προκαλείται στη θαλάσσια ζωή είναι τεράστιος. Συνήθως, τα μικροπλαστικά καταναλώνονται από διάφορους μικρούς θαλάσσιους οργανισμούς, όπως ξιφίες, καρχαρίες και μικρά ψάρια. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα από τη στιγμή που τα μικροπλαστικά θα καταναλωθούν από τα ψάρια μεταφέρονται στο κυκλοφοριακό τους σύστημα και τα κύτταρα τους το αφομοιώνουν. Συνεπακόλουθο, η κατανάλωση των ψαριών από τους ανθρώπους έχει ως αντίκτυπο την υγεία των ανθρώπων [3,4].

Επιπρόσθετα, σε έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» από το 2009 καταδεικνύει ότι στη μελέτη 167 ακτών της Ελλάδας όλες είχαν παρουσιάσει δείγματα μικροπλαστικών, ακόμα και οι παραλίες όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα απουσίαζε. Η έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» μέσα από τα αποτελέσματά της είχε καταλήξει ότι σε ψάρια μήκους τουλάχιστον 10-13 εκατοστών βρέθηκαν τουλάχιστον 70 ίνες. Άρα, συνεπακόλουθο αυτού είναι η εισαγωγή τοξικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα. Ακόμα, η έντονη επίδραση των μικροπλαστικών στη θάλασσα φαίνεται από τη διαπίστωση μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα ότι τα θαλάσσια είδη που τρώνε την μέρα έχουν κυρίως καταναλώσει διαφανείς ίνες, ενώ εκείνα που τρώνε την νύχτα είχαν καταπιεί περισσότερο έγχρωμα πλαστικά σωματίδια [4,5].

Παρόλο που τα μικροπλαστικά δεν είναι ορατά με το ανθρώπινο μάτι, εντούτοις προκαλούν τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα, η οποία διαρκεί σε βάθος χρόνου, αφού ο χρόνος παραμονής ενός πλαστικού σωματιδίου στη θάλασσα κυμαίνεται από 50 εώς 300 χρόνια. Τα μικροπλαστικά περιέχονται σε διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως καλλυντικά, σαμπουάν ή σαπούνια απολέπισης που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου, με αποτέλεσμα κατά τη χρήση οι μικροσκοπικές πλαστικές τους ίνες να διασκορπίζονται με τα ρεύματα της θάλασσας και να επιδεινώνουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα της μόλυνσης του θαλάσσιου νερού [6].

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα μας στη Γη; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας αρχίσουμε να επιλέγουμε ρούχα από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι και το λινάκι. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως καλλυντικά που περιέχουν μικροπλαστικά στα συστατικά τους. Ας προστατεύσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ας προσπαθήσουμε για το καλό της πανίδας του τόπους μας και της ανθρωπότητας. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.econews.gr/2012/01/29/mikroplastika-paralies/
[2] http://ydronaftes.gr/cms/common/pdf.php?article_id=309
[3] http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/296737/mikroplastika-eisvalloun-stin-trofiki-alusida/
[4] http://www.eleftherovima.gr/health/14608-to-plyntirio-royxon-vlaptei-tin-ygeia-mas
[5] http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=3592&lang=el#
[6]
http://naturesse-hellas.com/category/%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-
%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_particle_water_pollution

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...