Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Η Βιολογική γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς

Η Βιολογική γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς

128. biologiki kaliergeia stin eurwpiΗ βιολογική γεωργία αποτελεί τη βασικότερη οντότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου. Η οικολογική γεωργία δεν είναι μια νέα δραστηριότητα αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη και προαγωγή ολοκληρωμένων σχέσεων μεταξύ εδάφους, φυτών, ζώων, ανθρώπων και βιόσφαιρας, έτσι ώστε τελικά να λαμβάνονται γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής, χωρίς χημικά υπολείμματα και ταυτόχρονα το περιβάλλον να αναβαθμίζεται και να προστατεύεται [1,2]. Επίσης η βιολογική γεωργία συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας και στην αειφόρο διαχείριση των εδαφικών πόρων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη βιολογική γεωργία χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, δηλαδή μέθοδοι χωρίς την χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, χημικών ζιζανιοκτόνων ή κάθε είδους συνθετικών ορμονών [3].

Σε πρόσφατη έρευνά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι περισσότερο από 50% έχει αυξηθεί τόσο ο αριθμός των βιολογικών εκμεταλλεύσεων όσο και ο αριθμός των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας κατά την τελευταία δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις με βιολογική καλλιέργεια αυξάνονται κατά περίπου 5.000.000 στρέμματα ετησίως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν πάνω από 186.000 βιολογικά αγροκτήματα, καλλιεργώντας μια έκταση 96 εκατ. στρεμμάτων [2,4].

Οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών αγροκτημάτων (83%) και των περισσοτέρων εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας (78%) βρίσκονται στα «παλαιά» 15 κράτη μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας στην ΕΕ βρίσκονται στην Αυστρία, στη Σουηδία και στην Εσθονία [4].

Για τη βιολογική κτηνοτροφία στην ΕΕ, η έκθεση αναφέρει ότι αν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται με βιολογικές μεθόδους, η ζωική παραγωγή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτήν της συμβατικής κτηνοτροφίας (ποσοστό περίπου 1%).Το 2010 τα βοοειδή βιολογικής εκτροφής ήταν το 3% του συνόλου των βοοειδών της ΕΕ. Αντίστοιχα τα αιγοπρόβατα ανέρχονταν στο 2,8%, τα πουλερικά στο 1% και οι χοίροι στο 0,3% [4].

Στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες βιολογικών αγροκτημάτων είναι κατά πολύ νεότεροι σε σχέση με τους ιδιοκτήτες των συμβατικών. Στην ΕΕ, το 2010, ποσοστό 61,3% των γεωργών που ήταν ηλικίας κάτω των 55 ασχολούνταν με τη βιολογική γεωργία [4].

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες μπορούμε να συμβάλουμε με τις επιλογές μας σε μια πιο φιλοπεριβαλλοντική γεωργία; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας σταματήσουμε την υπερκατανάλωση τροφίμων και ας στραφούμε στην ποιοτική διατροφή υιοθετώντας της αρχές της Μεσογειακής δίαιτας. Ας αγοράσουμε βιολογικά προϊόντα τα οποία παράγονται χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και με τεχνικές που σέβονται την φύση και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Ας αγωνιστούμε όλοι για μια πιο ποιοτική, πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική στο περιβάλλον γεωργία.  Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.daaf.gr/daf_biol.htm
[2] http://www.express.gr/news/ellada/15670oz_2008041715670.php3
[3] http://biological.pblogs.gr/
[4] http://www.agronews.gr/diatrofi-agrotourismos/viologika/arthro/116832/ragdaia-i-anaptuxi-tis-viologikis-georgias-stin-europaiki-enosi-/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://ktimabioma.blogspot.com/2014_08_01_archive.html

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...