Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στους κήπους 

Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στους κήπους 

exikonomisi nerou. ekpompi 163Οι οικιακοί κήποι και οι αστικοί χώροι πρασίνου αποτελούν μικρές οάσεις στο μέσο της τσιμεντοποιημένης και γκρίζας πόλης. Πολλοί από εμάς δημιουργούμε μικρούς κήπους και χώρους πρασίνου στα σπίτια μας αναζητώντας ένα καταφύγιο μακριά από την αφόρητη ζέστη και τον θόρυβο της πόλης. Στις μέρες μας όμως και κυρίως στην Κύπρο, τα φαινόμενα λειψυδρίας φαί164. Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στους κήπους νονται να εντείνονται χρόνο με τον χρόνο δημιουργώντας την ανάγκη για εξοικονόμηση νερού σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας και ιδιαίτερα για την καλλιέργεια των καλλωπιστικών ή άλλων φυτών που κοσμούν τους κήπους μας. Πως όμως θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε αυτό το τόσο απαραίτητο για την ζωή αγαθό χωρίς να στερηθούμε την δροσιά και την ομορφιά του κήπου μας;

Συχνά, στους χώρους πρασίνου αλλά και στους οικιακούς κήπους εμφανίζονται είδη όπως ευκάλυπτοι, λεύκες, και φίκοι τα οποία θεωρούνται ξενικά είδη, δηλαδή είδη τα οποία δεν συγκαταλέγονται στην κυπριακή χλωρίδα αλλά έχουν εισαχθεί από τον άνθρωπο για ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών [1,2]. Τα φυτά αυτά αλλά και κάποια άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα είδη όπως η Λεκαίνα, ο Αΐλανθος η Ακακία και διάφορα είδη γρασιδιού αποτελούν είδη που καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες νερού [1]. Ως αποτέλεσμα, η συντήρηση των φυτών αυτών απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού συμβάλλοντας έτσι στην μακροπρόθεσμη ένταση των φαινομένων λειψυδρίας. Αντίθετα, η χρήση στους χώρους πρασίνου και τους οικιακούς κήπους ιθαγενών φυτών της κυπριακής χλωρίδας όπως η χαρουπιά, η αγριοτρεμιθιά, η δάφνη και η λυγαριά θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση [1].

Το γεγονός αυτό βασίζεται στο ότι τα φυτά αυτά είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο τοπικό άνυδρο περιβάλλον και εντάσσονται ορμονικότερα στο κυπριακό τοπίο με αποτέλεσμα να απαιτούν μικρότερες ποσότητες νερού και γενικότερα λιγότερη φροντίδα. Επίσης, η επιλογή καρποφόρων και αρωματικών φυτών και θάμνων όπως η ροδιά, η συκιά, η λεβάντα, η ρίγανη και η σπατζιά θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση νερού αφού ο κήπος εξυπηρετεί αισθητικές αλλά και οικιακές ανάγκες. Παράλληλα, η επιλογή και τοποθέτηση των φυτών βάσει των υδατικών τους αναγκών συμβάλλει στην ορθότερη κατανομή νερού κατά την άρδευση χωρίς να καταναλώνεται άσκοπα νερό σε φυτά που η υπερβολική υγρασία μπορεί να αποβεί επιζήμια όπως η μυροφόρα και η χαμομηλιά [1].   

Πέραν από την επιλογή των κατάλληλων φυτών, υπάρχουν αρκετοί πρακτικοί τρόποι περιορισμού της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται για φροντίδα των οικιακών κήπων. Αρχικά, η κατάτμηση του κήπου με τοποθέτηση μικρών νησίδων πλακόστρωσης, χαλικιών ή ακόμη και ανθεκτικών ειδών εδαφοκάλυψης όπως το έρπον λασμαρίν, περιορίζει την έκταση του γρασιδιού που αποτελεί τον κύριο καταναλωτή νερού στους κήπους [1,2,3,4].   Επιπρόσθετα, η κάλυψη του εδάφους γύρω από τα φυτά με κατάλληλα οργανικά και ανόργανα  εδαφοκαλυπτικά υλικά όπως αλεσμένο ξύλο, φλοιό και χαλίκια, εμπλουτίζει αφενός το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και αφετέρου περιορίζει την εξάτμιση νερού [3,4].

Ακόμη, η τοποθέτηση των φυτών με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται μεν η ικανοποιητική ανάπτυξη των ριζών αλλά παράλληλα να περιορίζεται η απόσταση μεταξύ τους ώστε να μειώνεται η ελεύθερη επιφάνεια του εδάφους και κατ’ επέκταση η εξάτμιση του νερού. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η δημιουργία φυτικών παραπετασμάτων με την τοποθέτηση φυτών ανάλογα με το ύψος τους. Έτσι, τα ψηλότερα και πιο φουντωτά φυτά δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη σκιόφιλων ειδών και προστατεύουν από την απώλεια νερού λόγω εξάτμισης όσα βρίσκονται στην σκιά τους [1,4]. Τέλος, η συλλογή όμβριων υδάτων με απλούς συλλέκτες αλλά και η ανακύκλωση νερού από καθημερινές οικιακές χρήσεις όπως π.χ. το μαγείρεμα λαχανικών και χρησιμοποίηση του για άρδευση μπορεί να εξοικονομήσει πολλά λίτρα νερού και να συμβάλει στην μακροχρόνια προστασία των υδάτινων μας πόρων [3,4]. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να εφαρμόσουμε τις πιο πάνω απλές τεχνικές στους κήπους μας αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους όπως πάρκα, πεζοδρόμια και χώρους πρασίνου και να προστατεύσουμε έτσι το πολυτιμότερο αγαθό για την ζωή. Μπορούμε;      

ΠΗΓΕΣ:

[1]  www.moa.gov.cy/forest.  Οδηγός για τη Δημιουργία του Κυπριακού Κήπου
[2] http://www.sawater.com.au/SAWater/YourHome/SaveWaterInYourGarden/
[3] http://www.ext.colostate.edu/mg/Gardennotes/716.html
[4] http://www.treehugger.com/lawn-garden/how-to-have-bountiful-water-saving-garden-time-drought.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_horticulture#mediaviewer/File:CCHS_organic_garden.jpg

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...