Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Άνοδος της Στάθμης της Θάλασσας. Ένα σημαντικό παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα

Άνοδος της Στάθμης της Θάλασσας. Ένα σημαντικό παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα

187. anodos tis stathmis tis thalassasΚατά τη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας της Γης, η στάθμη της θάλασσας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των περισσότερων ακτών του κόσμου και των παράκτιων κοινοτήτων.  Στις μέρες μας το επίπεδο της θαλάσσιας στάθμης αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται για αιώνες [1]. Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η στάθμη των θαλασσών ανέβηκε κατά 17 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα με τον ρυθμό της αύξησης να επιταχύνεται κατά 3 χιλιοστά ετησίως [2,3].

Πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το Γερμανικό  Ινστιτούτο του Πότσδαμ  για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρουν ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία  αναμένεται άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2,3 μέτρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από τη Βιομηχανική Επανάσταση και ως το 2035 ενδέχεται να αυξηθεί άλλον ένα βαθμό Κελσίου [3,4].

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, το βασικότερο αίτιο για το λιώσιμο των πάγων και συνεπώς την επέκταση του νερού στους ωκεανούς οφείλεται η παγκόσμια υπερθέρμανση, η οποία προκαλείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική λιώνουν οι πάγοι και το  νερό χύνεται  με επιταχυνόμενο ρυθμό στους ωκεανούς [2].

Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών θα έχει τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες . Η αλλαγή αυτή απειλεί παράκτιους υγροτόπους, εκβολές, νησιά, παραλίες και όλα τα είδη των παράκτιων περιβαλλόντων.  Οι πιο συχνές πλημμύρες από καταιγίδες και οι υψηλές παλίρροιες ενδέχεται να επιταχύνουν τη διάβρωση και τη διείσδυση αλμυρού νερού σε υδροφόρους ορίζοντες και στα επιφανειακά ύδατα προκαλώντας προβλήματα  στο πόσιμο νερό, καθώς και μεγάλες ζημιές σε  παράκτιες κοινότητες και παράκτια υποστατικά [1,2,5].  Σε μερικές δεκάδες χρόνια από σήμερα επιστημονικές εκθέσεις δείχνουν ότι η θάλασσα θα εισχωρήσει περίπου 100-150 μέτρα μέσα στην ξηρά.

Οι πρώτες συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι ήδη ορατές σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας. Πιο ευάλωτες περιοχές είναι τα δέλτα των ποταμών και χαμηλού υψομέτρου περιοχές, όπου εκβάλλουν οι ποταμοί στη θάλασσα. Μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές. Αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 634 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα πρώτα 10 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα[3].

Επίσης, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στη βιοποικιλότητα, δηλαδή την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών στις παραλίες και στις θάλασσες. Συγκεκριμένα στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας θα εμφανιστούν νέα τροπικά είδη και οι πληθυσμοί που είναι ήδη παρόντες στη Μεσόγειο θα μεταναστεύσουν προς  νέες  περιοχές,  οι  οποίες  προς  το  παρόν  δεν  ευνοούν  την  παρουσία  τους. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται  ως  φαινόμενο  «εκτροπισμού»  της Μεσογείου,  γεγονός  που  αναμφίβολα αποτελεί μία  απειλή  για  την βιοποικιλότητα της Μεσογείου και την επιβίωση των ενδημικών ειδών[6].

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για να μετριαστεί ο ρυθμός αύξησης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Ας αποφύγουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο και το κάρβουνο. Ας προωθήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως η Ηλιακή, η Αιολική και η Γεωθερμία οι οποίες είναι μη ρυπογόνες. Ας επιλέγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας. Ας ζητήσουμε από τους κυβερνώντες την προώθηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ας αγοράζουμε αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων και ας αποφύγουμε να οδηγήσουμε το αυτοκίνητό μας σε κοντινές αποστάσεις. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.geodifhs.com/
[2] http://www.econews.gr/
[3] http://myithaka.nl/climategr/
[4] https://www.pik-potsdam.de/news/press-releases/jedes-grad-erderwaermung-koennte-den-meeresspiegel-auf-
lange-sicht-um-mehr-als-2-meter-erhoehen?searchterm=sea+level
[5] http://www.studycyprus.eu/
[6] http://kpe-kastor.kas.sch.gr/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://thecrusaderschs.org/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...