Μαζίν

117. mazinΤα φρύγανα, δηλαδή οι φυσικές περιοχές που καλύπτονται κυρίως από χαμηλούς θάμνους, ημίθαμνους και πόες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Κυπριακού τοπίου. Σε περιοχές με τέτοιο είδος βλάστησης μπορεί κανείς να συναντήσει σπάνια και ενδημικά είδη ζώων και φυτών του νησιού μας. Ένας κοινός θάμνος που απαντάται σε περιοχές με φρύγανα είναι το μαζίν που έχει το επιστημονικό όνομα Sarcopoterium spinosum [1].

Είναι ένας χαμηλός πολυετής θάμνος ύψους περίπου 40 εκ. ο οποίος φύεται σε περιοχές με μικρό υψόμετρο αλλά και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο που ξεπερνούν τα 1000 μ. [1, 2].

Προτιμά να αναπτύσσεται στις παρυφές των δασών και λόφων, όπως και στα παρατημένα αγροκτήματα. Αποτελείται  από μια συστάδα ξυλώδη κορμών, που στο άνω μέρος  υπάρχει ένας ξυλώδης λεπτός σχηματισμός που καταλήγει σε ένα μικρό αγκάθι. Ανθίζει από Φλεβάρη έως Απρίλη. Ο καρπός του έχει έντονο κοκκινωπό χρώμα. Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία όταν η Αφροδίτη ήταν ξυπόλητη και προστάτευε τον Άδωνη από το θυμό του Άρη, πάτησε το θάμνο αυτό και το αίμα που έπεσε από την Αφροδίτη χρωμάτισε τους καρπούς κόκκινους [2].

Όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν το μαζίν αρχίζει και ξηραίνεται για να περιορίσει τις ανάγκες του σε νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες ξηραίνεται επίσης και ο καρπός του και προετοιμάζεται ώστε να διασκορπιστεί σε φρέσκο έδαφος το φθινόπωρο για να βλαστήσουν οι νέοι θάμνοι στους φρυγανότοπους [2].

Το μαζίν, κυρίως στα παλαιότερα χρόνια, χρησιμοποιείτο ως προσάναμα στο τζάκι και για την κατασκευή σκούπων, των γνωστών σαρκών, στην καλαθοπλεκτική [3]. Κατά τον Σίμο Μένανδρο και τον Μας Λατρί η ονομασία του χωριού Μαζωτός προέρχεται από το φυτό μαζίν και υποδηλώνει περιοχή όπου υπάρχουν πολλοί τέτοιοι θάμνοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον ίδιο λόγο το τοπωνύμιο Μαζωτός απαντάται και αλλού στην Κύπρο όπως ονομασίες τοποθεσιών στο χωριό Πισσούρι [2]. Στο φυτό αυτό αποδίδονται και φαρμακευτικές ιδιότητες. Από την Αρχαιότητα είχαν εντοπίσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες σαν διουρητικό και τονωτικό [3].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία των φυσικών περιοχών και της άγριας βλαστησης του τόπου μας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής χλωρίδας. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους οικότοπους με άγρια βλάστηση. Ας σταματήσουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν το περιβάλλον και προκαλούν την εξαφάνιση πολλών φυτών και ζώων του νησιού μας. Ας μάθουμε στα παιδιά, στους γονείς και στους φίλους για την αξία των φυτών, τη σχέση τους με την Κυπριακή παράδοση και ιστορία. Είναι βέβαιο ότι με αυτό τον τρόπο πέρα από την ανάπτυξη περιβαλλοντικών αξιών και στάσεων θα διαφυλάξουμε και τις παραδόσεις του τόπου μας. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.moa.gov.cy
[2] http://xlorida.blogspot.com/2011/09/sarcopoterium-spinosum.html
[3] http://lsg.ucy.ac.cy/Flora/Flora_Official/Lessons/
[4] http://mazotos.org/portfolio-item/istoria/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sarcopoterium_spinosum_1.jpg

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...