Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Πλαστικά πετρώματα: Απομεινάρι της ανθρωπότητας στον Πλανήτη Γη

Πλαστικά πετρώματα: Απομεινάρι της ανθρωπότητας στον Πλανήτη Γη

116 Plastika PetrwmataΣτα τέλη της δεκαετίας του 1940 έκανε την εμφάνιση του ένα νέο υλικό, το πλαστικό. Από την εμφάνιση του μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί σχεδόν 6 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών, ποσότητα που θα αρκούσε για να καλυφθεί με πλαστική μεμβράνη ολόκληρος ο πλανήτης. Οι ποσότητες πλαστικών που παράγονται μέρα με τη μέρα αυξάνονται [1]. Τα πλαστικά βρίσκονται παντού, από το σπίτι μας μέχρι τις παραλίες και τους ωκεανούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου πετρώματος από ομάδα Καναδών επιστημόνων, που αποτελείται από τεμάχια λιωμένων πλαστικών αποβλήτων και σκουπίδια.  Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά, αυτό το νέο υλικό, γνωστό ως «πλαστικοπαγή» (πλαστική μάζα), διαμορφώνεται όταν λιωμένα πλαστικά απόβλητα από τις ακτές αναμειγνύονται με ιζήματα, κομμάτια λάβας και οργανικά σκουπίδια [2,3]. Συχνά μάλιστα μπορεί κανείς να διακρίνει μέσα στις πέτρες μισολιωμένα αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες και πλαστικά σχοινιά [1].

Τα πρώτα «πλαστικοπαγή» πετρώματα αναγνωρίστηκαν στο Καμίλο Μπιτς της Χαβάης μια από τις πιο βρώμικες ακτογραμμές στον κόσμο.  Τέτοιοι σχηματισμοί απαντώνται εκτός από το βρόμικο Καμίλο Μπιτς του Μπιγκ Άιλαντ της Χαβάης και σε άλλα νησιά του συμπλέγματος [1].

Το νέο πέτρωμα έχει βρεθεί σε δύο μορφές: σε σταθερή μορφή ενσωματωμένο σε μεγαλύτερα πετρώματα και ως κλαστικό πέτρωμα. Ο πρώτος τύπος είναι σπανιότερος και διαμορφώνεται όταν το πλαστικό λιώνει και ενσωματώνεται σε μεγαλύτερα πετρώματα, ενώ τα κλαστικά είναι χαλαρές, πετρώδεις δομές αποτελούμενες από όστρακα, κοράλια, βασάλτη, ξεβρασμένα ξύλα και άμμο που έχουν γίνει ενιαία μάζα μαζί με το λιωμένο πλαστικό [1,2,3].

Αξίζει να τονιστεί ότι η πυκνότητα τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή ενός κανονικού πλαστικού και έτσι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ως γεωλογικό είδος. Συνεπώς τα «πλαστικοπαγή» ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος της γεωλογικής ιστορίας της Γης και να γίνουν ένα θλιβερό ίχνος της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη μας. Αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι για τη διαμόρφωση αυτού του “θλιβερού” πετρώματος ευθύνεται κυρίως η λάβα της ηφαιστειογενούς περιοχής και όχι τα πλαστικά απορρίμματα αυτό είναι σχεδόν αδύνατο εφόσον δεν έχει σημειωθεί ηφαιστειακή έκρηξη μετά την ανακάλυψη του πλαστικού [2].

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τη δημιουργία περαιτέρω «πλαστικοπαγών»; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης μας, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειες μας. Ας μειώσουμε την παραγωγή σκουπιδιών. Ας αποφύγουμε την αγορά προϊόντων και κυρίως πλαστικών που δεν μας είναι απαραίτητα ή µιας χρήσης. Ας επαναναχρησιμοποιήσουμε τα αντικείμενα που μπορούμε. Αφού ελαττώσουμε τα απορρίµµατά μας ας ανακυκλώσουμε ό,τι απέµεινε. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι δεν πετάμε ποτέ σκουπίδια στη φύση. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=603403
[2] http://www.econews.gr/2014/06/06/plastiglomerate-115342/
[3] http://www.iefimerida.gr/node/158250#ixzz35dhoMyQu

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.iefimerida.gr/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...