Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / “Έκτη Μαζική Εξαφάνιση” Ειδών: Μια σύγχρονη πραγματικότητα

“Έκτη Μαζική Εξαφάνιση” Ειδών: Μια σύγχρονη πραγματικότητα

115. maziki exafanisi eidwnΗ ζωή δημιουργήθηκε πάνω στη γη πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασε από πολλές μεταβολές εξαιτίας κλιματικών, γεωλογικών και άλλων συνθηκών που συνέβησαν στον πλανήτη μας. Αυτές οι συνθήκες αποτέλεσαν την κύρια αιτία των παλαιότερων μαζικών εξαφανίσεων ζωντανών οργανισμών. Σε όλες όμως τις παραπάνω μεταβολές η ζωή   με τον ανταγωνισμό, την προσαρμογή και τη φυσική επιλογή των ζωντανών οργανισμών, έφτασε στη σημερινή της διάσταση. Στις μέρες μας, οι οργανισμοί της Γης είναι αντιμέτωποι με μια νέα απειλή, τον Άνθρωπο [1].

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρει στο περιοδικό Science ότι η εξαφάνιση και η συρρίκνωση των πληθυσμών διαφόρων ζώων ίσως σηματοδοτεί την είσοδο του πλανήτη μας στην έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών. Η μελέτη έχει τίτλο «Απώλεια της Πανίδας στο Ανθρωπόκαινο», στη γεωλογική εποχή που διαμορφώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα [2,3].

Από το έτος 1500 έως σήμερα έχουν καταγραφεί εξαφανίσεις 320 ειδών χερσαίων σπονδυλωτών, και οι πληθυσμοί των υπόλοιπων ειδών παρουσιάζουν μέση μείωση της αφθονίας κατά 25%. Μεταξύ των σπονδυλωτών όμως, τα μεγαλόσωμα ζώα -όπως οι ελέφαντες, οι αρκούδες και οι ρινόκεροι- παρουσιάζουν τον υψηλότερο ρυθμό μείωσης, μια τάση που ταιριάζει με προηγούμενα συμβάντα μαζικής εξαφάνισης. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική και στα ασπόνδυλα, όπως καρκινοειδή, σκουλήκια και πεταλούδες, τα οποία εμφανίζουν μέση μείωση της αφθονίας κατά 45% [2,3].

Η απώλεια αυτών των ειδών, προειδοποιούν οι ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της ισορροπίας στο περιβάλλον δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις πλήττοντας την πλειονότητα των ζωντανών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου [2,3].

Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έχει ξεπεράσει αυτόν της εμφάνισης νέων με αποτέλεσμα η βιοποικιλότητα να μειώνεται  1000 φορές ταχύτερα σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε πριν ο άνθρωπος αποφασίσει να αυτοανακηρυχθεί σε “κύριο και κτήτορα” της φύσης [3,4].

Εμείς μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους οικότοπους του τόπου μας. Ας αποτρέψουμε την καταστροφή και υποβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το κάθε είδος αποτελεί μέρος της κοινωνίας των ζωντανών οργανισμών στην οποία ανήκει και αυτός και έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπάρχει ή ν’ αγωνίζεται για την ύπαρξη του. Μπορούμε;
 

ΠΗΓΕΣ:
[1] https://sites.google.com/site/perivalloncom/epikoinonia/home/nea/
biopoikilotetaexelixekaiphyse
[2] http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231337173
[3] http://www.econews.gr/2014/07/31/katastrofi-eidon-116743/
[4] http://www.econews.gr/2014/05/30/exafanisi-eidon-115183/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://tdd.aua.gr/node/926
Τμήμα Δικτύων/Διαδικτύου – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – 2015

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...