Home / Unpublished / Το είδος του Φεβρουαρίου 2018

Το είδος του Φεβρουαρίου 2018

Όνομα: Μαζίν
Επιστημονικό όνομα: Sarcopoterium spinosum
Οικογένεια: Rosaceae


 

Περιγραφή
Είναι ένας χαμηλός πολυετής θάμνος ύψους περίπου 40 εκ. ο οποίος φύεται σε περιοχές με μικρό υψόμετρο αλλά και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο που ξεπερνούν τα 1000 μ. [1, 2]. Αποτελείται  από μια συστάδα ξυλώδη κορμών, που στο άνω μέρος  υπάρχει ένας ξυλώδης λεπτός σχηματισμός που καταλήγει σε ένα μικρό αγκάθι [2].

Εξάπλωση
Απαντάται σε περιοχές με φρύγανα, δηλαδή φυσικές περιοχές που καλύπτονται κυρίως από χαμηλούς θάμνους, ημίθαμνους και πόες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Κυπριακού τοπίου [1]. Προτιμά να αναπτύσσεται στις παρυφές των δασών και λόφων, όπως και στα παρατημένα αγροκτήματα [2].

Ανθίζει από Φλεβάρη έως Απρίλη. Ο καρπός του έχει έντονο κοκκινωπό χρώμα. Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία όταν η Αφροδίτη ήταν ξυπόλητη και προστάτευε τον Άδωνη από το θυμό του Άρη, πάτησε το θάμνο αυτό και το αίμα που έπεσε από την Αφροδίτη χρωμάτισε τους καρπούς κόκκινους [2]. Όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν το μαζίν αρχίζει και ξηραίνεται για να περιορίσει τις ανάγκες του σε νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες ξηραίνεται επίσης και ο καρπός του και προετοιμάζεται ώστε να διασκορπιστεί σε φρέσκο έδαφος το φθινόπωρο για να βλαστήσουν οι νέοι θάμνοι στους φρυγανότοπους [2]. 

Χρήσεις
Το μαζίν, κυρίως στα παλαιότερα χρόνια, χρησιμοποιείτο ως προσάναμα στο τζάκι και για την κατασκευή σκούπων, των γνωστών σαρκών, στην καλαθοπλεκτική [3]. Κατά τον Σίμο Μένανδρο και τον Μας Λατρί η ονομασία του χωριού Μαζωτός προέρχεται από το φυτό μαζίν και υποδηλώνει περιοχή όπου υπάρχουν πολλοί τέτοιοι θάμνοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον ίδιο λόγο το τοπωνύμιο Μαζωτός απαντάται και αλλού στην Κύπρο όπως ονομασίες τοποθεσιών στο χωριό Πισσούρι [2]. Στο φυτό αυτό αποδίδονται και φαρμακευτικές ιδιότητες. Από την Αρχαιότητα είχαν εντοπίσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες σαν διουρητικό και τονωτικό [3].

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.moa.gov.cy

[2] http://xlorida.blogspot.com/2011/09/sarcopoterium-spinosum.html
[3] http://lsg.ucy.ac.cy/Flora/Flora_Official/Lessons/
[4] http://mazotos.org/portfolio-item/istoria/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sarcopoterium

 

 

Διαβάστε επίσης

Κόσμος και Μικρόκοσμος: το αποτύπωμα ενός ταπεινού ιερέως της φύσεως

Κινούμενοι οι άνθρωποι με τις μεγάλες ταχύτητες της καθημερινότητας και των μεριμνών πολλές φορές αγνοούμε, ...