Home / Unpublished / Το είδος του Ιανουαρίου 2018

Το είδος του Ιανουαρίου 2018

Όνομα: Φλαμίνγκο
Επιστημονικό όνομα: Phoenicopterus
Οικογένεια: Φοινικοπτερίδες (Phoenicopteridae)


 

Περιγραφή
Τα φλαμίνγκο είναι πολύ εντυπωσιακά πουλιά. Το μεγάλο φλαμίνγκο έχει 120-145 εκ. μήκος, 187 εκ. ύψος, άνοιγμα φτερών 140-170 εκ. και βάρος 3-4 κιλά το αρσενικό και 2-3,3 κιλά το θηλυκό. Έχει λεπτό σώμα, μακρόστενα πόδια και λαιμό. Το φτέρωμα στα ενήλικα άτομα είναι λευκό, όμως πολλές φορές γίνεται ρόδινο, λόγω της χρωστικής ουσίας που παίρνει από την τροφή του. Οι φτερούγες του είναι ανοιχτές ή σκούρες κόκκινες με μαύρες άκρες ερετικών. Το ράμφος του είναι ρόδινο κι αυτό με μαύρο χρώμα στην άκρη. Τα νεαρά άτομα είναι σκούρα γκριζοκάστανα με λευκό ουροπύγιο και σχεδόν μαύρα πόδια.

Τροφή
Τρέφονται με μικροσκοπικές γαρίδες και πράσινα φύκη. Συγκεκριμένα, στον τόπο μας τρέφονται με ένας είδος μικροσκοπικής γαρίδας, την Αρτέμια. Το παράδοξο σχήμα στο ράμφος τους αποτελεί μια ειδική προσαρμογή, η οποία τα βοηθά στο να φιλτράρουν και να διαχωρίσουν τη λάσπη από τις γαρίδες και τα φύκη με τα οποία τρέφονται. Το ροζ ή κοκκινωπό χρώμα των φλαμίνγκο προέρχεται από τις καροτενοειδείς πρωτεΐνες, τις οποίες λαμβάνουν μέσω της τροφής τους.

Ενδιαίτημα
Τα φλαμίνγκο είναι πολύ κοινωνικά πουλιά. Ζουν σε αποικίες που μπορούν να ανέρχονται σε χιλιάδες. Αυτές οι μεγάλες αποικίες πιστεύεται ότι εξυπηρετούν τρεις βασικούς σκοπούς: την αποφυγή της θήρευσης,  τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης τροφής και την αξιοποίηση των ανεπαρκών και λιγοστών θέσεων στις οποίες μπορούν να φωλιάσουν.

Αναπαραγωγή
Στα ζεύγη που αναπτύσσονται, τόσο το θηλυκό όσο και το αρσενικό, συμβάλλουν στο κτίσιμο της φωλιάς για το αυγό και την υπεράσπισή του. Το θηλυκό είναι εκείνο που επιλέγει τη θέση για το κτίσιμο της φωλιάς στο λασπότοπο. Μέτα από την εκκόλαψη των νεογνών, η μόνη γονεϊκή ευθύνη είναι η σίτιση. Τα φλαμίνγκο, λοιπόν, παράγουν γάλα, όπως ακριβώς και τα περιστέρια. Και οι δύο οι γονείς προσέχουν το νεογνό, το οποίο τρέφεται με το πλούσιο αυτό γάλα σε λίπος και πρωτεΐνες. Μετά από 7-12 μέρες οι νεοσσοί αρχίζουν να εξερευνούν τον περίγυρό τους κι έτσι σχηματίζονται σταδιακά ομάδες νεοσσών, στις οποίες οι γονείς αφήνουν τα μικρά τους. Οι νεοσσοί οι οποίοι δεν ενσωματώνονται στις ομάδες αυτές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από θηρευτές.

Μετανάστευση στην Κύπρο
Στον τόπο μας τα φλαμίνγκο αποτελούν ένα κοινό μετανάστη και επισκέπτη στις δύο αλυκές, της Λάρνακας και Ακρωτηρίου, κατά τη χειμερινή περίοδο. Η μετανάστευση λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Οι ετήσιοι αριθμοί τους, καθώς και οι ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης τους, ποικίλλουν ως αποτέλεσμα της στάθμης του νερού στις αλυκές. Τα πρώτα πουλιά τον χειμώνα στο Ακρωτήρι συνήθως φτάνουν τον Νοέμβριο και κατά καιρούς τον Οκτώβριο. Ο αριθμός τους φτάνει στο μέγιστο κατά την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουάριου  και κυμαίνεται  ανάμεσα σε 5000 με 10000 πουλιά. Μέχρι το Μάρτιο παραμένουν περιστασιακά μέχρι και 3000 πουλιά και σταδιακά ο αριθμός αυτός μειώνεται ακόμη περισσότερο. Ο μέγιστος αριθμός φλαμίνγκο που έχει σημειωθεί στην αλυκή Ακρωτηρίου ήταν 20000.

ΠΗΓΕΣ:
[1] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998
[2] Ηλεκτρονική εγκυκολοπαίδεια Wikipedia
[3] The first evidence for the breeding of the Greater Flamingo Phoenicopterus ruber on Cyprus (2002). By E. Hadjisterkotis & M. Charalambides
[5] http://respi-gam.net/node/5221

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
©Χρυσάνθου Αντρέας, Φλαμίγκο 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...