Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Η σημασία της βιολογικής γεωργίας για το περιβάλλον

Η σημασία της βιολογικής γεωργίας για το περιβάλλον

138 viologiki georgia

Η βιολογική γεωργία, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος γεωργίας σε σχέση με τη συμβατική γεωργία (χημική γεωργία). Στην βιολογική γεωργία χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, δηλαδή μέθοδοι χωρίς την χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, χημικών ζιζανιοκτόνων ή κάθε είδους συνθετικών ορμονών. Αντίθετα στη συμβατική γεωργία χρησιμοποιούνται χημικές μέθοδοι αντιμετώπισης των διαφόρων ασθενειών ή εχθρών της καλλιέργειας, δηλαδή γίνεται χρήση χημικών σκευασμάτων τα οποία συντίθενται στα εργαστήρια, με συνέπειες τόσο τη ρύπανση του περιβάλλοντος και γενικώς της χλωρίδας και πανίδας, όσο και την εμφάνιση χρόνιων σοβαρών ασθενειών στον άνθρωπο (καρκίνος, αλλεργίες, δερματικές παθήσεις, βλάβες νευρικού συστήματος, κ.α.)

Στον κοινωνικό τομέα αναγνωρίζεται ο διπλός ρόλος της βιολογικής γεωργίας ως ασφαλής μέθοδος παραγωγής τροφίμων που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του καταναλωτή και ως υπεύθυνης για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Βασικοί στόχοι της βιολογικής γεωργίας είναι: Η παραγωγή προϊόντων και τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος (προστασία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων, εξασφάλιση της βιοποικιλότητας), η μη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή/και προϊόντων που παράγονται από αυτούς καθώς και η προστασία της υγείας των αγροτών από την έκθεσή τους σε βλαβερές χημικές ουσίες.
Στην Κύπρο οι πρώτες προσπάθειες ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας έγιναν το 1987. Το 1992 δημιουργείται η Οινολογική Οικοτεχνία στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού που συνεχίζει μέχρι σήμερα παράγοντας σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και κρασί. Το 1997 δημιουργούνται μονάδες βιολογικής καλλιέργειας με φρούτα, λαχανικά και ελιές ενώ παράλληλα δημιουργείται και ο πρώτος οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών καλλιεργειών (με βάση τον κανονισμό της Ε.Ε.) Το 2000 μπαίνει στον τομέα και η Εκκλησία με διάφορα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών Κύπρου η βιολογική γεωργία προσφέρει εδάφη πάντα γόνιμα, που λιπαίνονται με φυσικούς τρόπους ανακύκλωσης οργανικών ουσιών και παραμένουν ζωντανά και γόνιμα, προστασία της ντόπιας ποικιλίας κάθε περιοχής, αφού είναι η μόνη που αντέχει στον κάθε τόπο και αποδίδει χωρίς φάρμακα καθώς και αρμονία με τη φύση. Υπάρχει σεβασμός στις ανάγκες του φυτού και όχι εντατικοποίηση της παραγωγής με λιπάσματα και ορμόνες Έχουμε παράλληλα ανάπτυξη της υπαίθρου αφού η βιολογική γεωργία ανοίγει νέες προοπτικές απασχόλησης για τους αγρότες, καθώς τα διατροφικά αδιέξοδα πληθαίνουν. Στατιτιστικά στοιχεία του συνδέσμου αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών καθώς και η έκταση της γης που αξιοποιείται για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων αυξάνεται συνεχώς.

Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Στην αγορά κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια πολλά βιολογικά προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά και αυγά τα οποία φέρουν και τις σχετικές σημάνσεις. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε αυτά τα προϊόντα έναντι αυτών που προέρχονται από τη συμβατική γεωργία για όλους του λόγους που προαναφέρθηκαν. Για ένα καλύτερο περιβάλλον αλλά και για την προσωπική μας υγεία αγοράζουμε βιολογικά και γιατί όχι, καλλιεργούμε και οι ίδιοι. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://biological.pblogs.gr/
[2] http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/biologikgeorgiaktinotrofia
[3] http://biocyprus.blogspot.com/2010/05/blog-post_8802.html
[4] https://www.cut.ac.cy/…/114633_Viologiki_Georgia_-_Piggouras.ppt

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.thrakitoday.com/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...