Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Φυτοφάρμακα: Χημικές ουσίες με δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον

Φυτοφάρμακα: Χημικές ουσίες με δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον

Η ιστορία των φυτοφαρμάκων έχει μακρά ιστορία με τις πρώτες μαρτυρίες για χρήση φυτοφαρμάκων να προέρχονται από τη Μεσοποταμία και την Ινδία. Η εκτενής χρήση φυτοφαρμάκων για προστασία των καλλιεργειών ξεκίνησε τις δεκαετίες 1940 και 1950 όταν άρχισε να αυξάνεται σημαντικά η ανάγκη για μεγάλες σοδειές [1].

Εκατοντάδες μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για τις βλαβερές ή μη συνέπειες των φυτοφαρμάκων συμπεριλαμβανομένων των ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων, απέδειξαν ότι είναι ένας ύπουλος εχθρός για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων και τις ίδιες τις καλλιέργειες  [2,3].

Όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον, τα φυτοφάρμακα διαταράζουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων λόγω του ότι οι βλαβερές ουσίες που περιέχονται στα φυτοφάρμακα επηρεάζουν και καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής όπου γίνεται χρήση τους [4].

Μεγάλοι αριθμοί εντόμων όχι μόνο βλαβερών αλλά και ωφέλιμων εξαφανίζονται [4]. Για παράδειγμα από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελισσών που παράγουν μέλι ελαττώνονταν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι μέλισσες είναι βασικά έντομα επικονιαστές δηλαδή βοηθούν στη γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές, θα αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής από την εξαφάνιση αυτών των εντόμων [5].

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα φυτοφάρμακα είναι ενώσεις ιδιαίτερα σταθερές και παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλα χρονικά διαστήματα  με αποτέλεσμα να παρασύρονται με τα όμβρια ύδατα σε ποτάμια, υπόγεια νερά και θάλασσες και να  μεταφέρονται σε σημεία που βρίσκονται πολύ μακριά από το σημείο χρήσης τους. Παραδείγματος χάρη βρέθηκαν σε ζώα της  Ανταρκτικής, συγκεκριμένα φώκιες και πιγκουίνους, υπολείμματα φυτοφαρμάκου (DDT) το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί χιλιόμετρα μακριά. Επίσης, τα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται για τη μείωση ή και  εξαφάνιση πολλών πτηνών και θηλαστικών [3].

Επιπλέον, πολλές φορές μετά τη χρήση των φυτοφαρμάκων οι άδειες συσκευασίες καταλήγουν σε ποτάμια και λίμνες με αποτέλεσμα να ρυπαίνονται τα νερά τους και στη συνέχεια να μεταφέρονται και στη θάλασσα ρυπαίνοντας και τα νερά των θαλασσών [4].

Τα τελευταία χρόνια πολλά κράτη έχουν πάρει μέτρα ώστε να περιοριστεί η χρήση των φυτοφαρμάκων λόγω της πληθώρας ερευνών που ενοχοποιούν τα φυτοφάρμακα για πολλές καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Από το 2015, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικής Ανάπτυξης προκήρυξε μέτρα/καθεστώτα ώστε να ενθαρρύνει τους γεωργούς να αποφύγουν τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες τους δίνοντας τους κάποιο χρηματικό ποσό [6].

Εμείς μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση των χημικών φυτοφαρμάκων; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας πούμε ΟΧΙ στα χημικά φυτοφάρμακα. Ας προστατέψουμε τις καλλιέργειες μας μέσω τεχνικών που σέβονται τη φύση και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Έτσι, είναι βέβαιο ότι δεν θα βλάψουμε εμάς τους ίδιους, τα παιδιά μας ή το περιβάλλον. Ας στραφούμε προς τη βιολογική γεωργία. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.ellinikabaharika.gr/Blog/entry/%CE%97-%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%BD
[2] http://newpost.gr/post/364231/blabera-gia-th-fysh-ta-fytofarmaka-to-arnoyntai-oi-paragwgoi
[3] http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=114217
[4] http://3dim-kater.pie.sch.gr/fitofarmaka.htm
[5] http://savethebees.gr/
[6] http://www.capo.gov.cy/capo/capo.nsf/05082a1738ff5899c225776f002ea4a8/88e64a46572265fec22578820050b546?OpenDocument

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...