Home / Footer / Χαιρετισμοί / Ονησίφορος Ιωάννου (τ. Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού)

Ονησίφορος Ιωάννου (τ. Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού)

6 Δεκεμβρίου 2013

Θεοφιλέστατε,

Αναφέρομαι στη σχετική με το πιο πάνω θέμα επιστολή σας με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2013 και σας αποστέλλω τα πιο κάτω σχόλια, ως ένδειξη αναγνώρισης και ευχαριστίας για το πολύ σημαντικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού και ειδικά του Κ.Υ.Κ.Π.Ε.Ε., με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας του.

Η ορθόδοξη εκκλησία εντοπίζοντας έγκαιρα τα αναδυόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα που οδηγούν στην ολοένα αυξανόμενη οικολογική κρίση και την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, ανέπτυξε δράσεις για μείωση των προβλημάτων αυτών. Ανάμεσα σε άλλα, καθιέρωσε την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος (1η Σεπτεμβρίου) καλώντας τους πιστούς σε προσευχή και πνευματικούς αγώνες για διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Παράλληλη και πολύ σημαντική είναι και η προσφορά και η δράση της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού και Αμαθούντος, με την ίδρυση και λειτουργία του Κ.Υ.Κ.Π.Ε.Ε, ενός πρωτοποριακού κέντρου που λειτουργεί στη καρδιά του βιοτόπου Ακρωτηρίου. Το Κ.Υ.Κ.Π.Ε.Ε δραστηριοποιείται εδώ και μια δεκαετία σε ποικίλες και πολύ αξιόλογες δράσεις, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην Περιβαλλοντική Έρευνα, στη διοργάνωση Περιβαλλοντικών Ημερίδων, στην παραγωγή και έκδοση περιβαλλοντικού υλικού, κ.α.

Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που προσφέρονται δωρεάν σε παιδιά Δημοτικής, Μέσης, Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, και οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις που υιοθετούνται, στη βάση των σύγχρονων αρχών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Εκπαίδευση για τη Αειφόρο Ανάπτυξη, συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και του προγράμματος Σπουδών για την ΠΕ/ΕΑΑ και συμβάλλουν στη διαμόρφωση των περιβαλλοντικά εγγράμματων και κριτικά σκεπτόμενων ενεργών πολιτών του αύριο.

Η όλη επιτυχημένη προσφορά και δράση του Κ.Υ.Κ.Π.Ε.Ε και των λειτουργών του, επισφραγίστηκε με διακρίσεις που καταδεικνύουν την πολύ σημαντική και αξιόλογη δουλειά που γίνεται. Η συμμετοχή 30 και πλέον χιλιάδων μαθητών και μαθητριών στα διάφορα προγράμματα και οι ευκαιρίες για μελέτες πεδίου που τους δόθηκαν, η βράβευση με το Παγκύπριο βραβείο του Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το 2010, όπως και η βράβευση της ιστοσελίδας του με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο, αποτελούν αξιόπιστους δείκτες και τεκμήρια επιτυχίας για την αξιολόγηση των προγραμμάτων του.

Τελειώνοντας, εκφράζω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του Επαρχιακού Γραφείου παιδείας Λεμεσού για την καθ’ όλα στενή και συνεχή συνεργασία μας και για τη βοήθεια και στήριξη που μας προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού. Με τις δράσεις της και την προσφορά υλικής και πνευματικής τροφής στις χιλιάδες των μαθητών μας έχει διευρύνει το ποιμαντικό της έργο και αναβαθμίσει τη διακονία προς το συνάνθρωπο μας. Ευχαριστίες και συγχαρητήρια εκφράζω και προς τους λειτουργούς του Κ.Υ.Κ.Π.Ε.Ε που εργάζονται ακούραστα για να καταστήσουν τους νέους μας πραγματικά φύλακες της Γης και σωστούς χριστιανούς που αγαπούν τον συνάνθρωπο τους αλλά και τη φύση που μας χάρισε ο δημιουργός.

Ονησίφορος Ιωάννου
Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης