Home / Footer / Χαιρετισμοί / τ. Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης

τ. Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης

Σεβαστέ Επίσκοπε, εκπρόσωπε του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι  

Eίναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην εκδήλωση για την απονομή βραβείων της Πράσινης Πόλης και της Πράσινης Κοινότητας της Κύπρου μας για το 2017. Μια διαδικασία η οποία πέραν από τη διάσταση της ηθικής επιβράβευσης, εκφράζει και τη συλλογική προσπάθεια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της πόλης και της κοινότητας.

Το γεγονός ότι την πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, για την καθιέρωση των εν λόγω βραβείων, στηρίζουν η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η Ένωση Δήμων Κύπρου και η Ένωση Κοινοτήτων, αναδεικνύει την συλλογικότητα σαν το βασικότερο εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε, αλλά και να εφαρμόσουμε, μια συγκεκριμένη και συνεκτική πολιτική για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Έχω διαπιστώσει με ιδιαίτερη, οφείλω να το ομολογήσω, ικανοποίηση ότι οι κατηγορίες βράβευσης που έχει κωδικοποιήσει το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, αντιστοιχούν σε σειρά αποφάσεων και σχεδιασμών που η Κυβέρνηση εφαρμόζει στα θέματα περιβάλλοντος. Είναι πολλά που θα μπορούσα να πω και να παραθέσω και τα οποία αποδεικνύουν την μεθοδευμένη αντίδραση, την ευαισθητοποίηση αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε στα θέματα περιβάλλοντος και την ανάγκη καλλιέργειας της ανάλογης περιβαλλοντικής συνείδησης.

Αναφέρω, επιγραμματικά, την εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το πράσινο ταμείο μέσω του οποίου χρηματοδοτούμε πράσινες δράσεις και υποδομές, την εφαρμογή της στρατηγικής για την βιοποικιλότητα, την δημιουργία αρχής μεταφορών με στόχο να πετύχουμε τη χρήση δημοσιών μεταφορών σε ποσοστό 10% των μετακινήσεων, έτσι ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα και συνεπώς την εκπομπή περισσοτέρων ρίπων και βεβαίως τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, των εκσυγχρονισμό των δημοσίων συγκοινωνιών, την ετοιμασία σχεδίου χορηγιών για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων σε 47 χιλιόμετρα με την πρόνοια για επέκταση άλλων 26 χιλιομέτρων το 2018, τέλος τη δημιουργία και ενδυνάμωση κέντρων περιβαλλοντικής έρευνας και εκπαίδευσης.

Επιτρέψτε μου, να αναφέρω ειδικά για το θέμα διαχείρισης αποβλήτων, που επίσης περιλαμβάνεται στις κατηγορίες βραβεύσεων, ότι εκπονούμε και υλοποιούμε σε συνεργασία με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σχέδιο διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων και το Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης – δημιουργίας αποβλήτων. Ανάλογες στρατηγικές εφαρμόζουμε μέσα από συγκεκριμένους σχεδιασμούς και αποφάσεις για τη διαχείριση των υδατίνων πόρων αλλά και για τον αειφόρο τουρισμό. Οι αναπτυξιακοί μας σχεδιασμοί, που αφορούν τον τομέα του περιβάλλοντος, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να καταστούν οι πόλεις και οι κοινότητές μας πιο βιώσιμες και φιλικές στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης. Με την ιδιότητα που μας δίνει η βελτίωση της οικονομίας, με τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και τις θυσίες του λαού μας, καθώς και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, προωθήσαμε την υλοποίηση και το σχεδιασμό εκατοντάδων έργων σε κάθε γωνιά της Κύπρου που αφορούν σε χώρους πρασίνου, σύγχρονα πάρκα και πλατείες αλλά και αναπαλαίωση των κέντρων δήμων και κοινοτήτων.

Κυρίες και κύριοι, θέλω στο σημείο αυτό να εξάρω το έργο που παράγει εδώ και 14 χρόνια το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, ένα κέντρο που προάγει με συνέπεια την περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή των ανθρώπων του τόπου μας, ιδιαίτερα των νέων και πιο συγκεκριμένα των μαθητών μας. Στο πλαίσιο της συνεπούς αυτής δράσης του κέντρου εντάσσεται και η θεσμοθέτηση των βραβείων που θα απονεμηθούν σήμερα. Θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού  για το έργο που επιτελεί, τον Επιστημονικό Διευθυντή του κέντρου Δρ. Ανδρέα Χατζηχαμπή και τους συνεργάτες του και θα ήθελα να τους καλέσω να συνεχίσουν, και δεν έχω αμφιβολία θα το πράξουν, με την ίδια αφοσίωση, αυτό το σημαντικό και δημιουργικό τους έργο. Συγχαίρω την ίδια ώρα το ΤΕΠΑΚ, το ΕΤΕΚ αλλά και το ενεργειακό γραφείο Κυπρίων Πολιτών, που αποτέλεσαν την επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης για την απονομή των βραβείων και βέβαια την Ένωση Δήμων Κύπρου και την Ένωση Κοινοτήτων που συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές.

Θέλω όμως να τονίσω και την άψογη συνεργασία που έχουμε με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την αγαπητή μου Ιωάννα, από την οποία παρέλαβα προ λίγων ημερών και την ετήσια έκθεση του γραφείου της. Όπως ανέφερα και στην ίδια, κατά την παραλαβή της έκθεσης, η συμβολή της ήταν σημαντική στη χάραξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Την συγχαίρω εκ νέου για τις δράσεις και τις προσπάθειες, έτσι ώστε η χώρα μας να είναι πλήρως εναρμονισμένη με όσα, και ως μέλος της Ε.Ε, έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε.

Σεβαστέ πατέρα, φίλες και φίλοι οι δήμοι και οι κοινότητες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία όπως ενθαρρύνει η Ε.Ε. Αυτοί είναι που διαθέτουν το οργανωτικό υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μπορεί να συνδράμει στην υλοποίηση πολιτικών που αφορούν στη μείωση αποβλήτων, στην εξοικονόμηση νερού, την ανάδειξη και αγροτουριστική αξιοποίηση της βιοποικιλότητας και των πολιτιστικών μνημείων της χώρας μας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μετάβαση προς μια οικονομία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα. Είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να συνεργάζονται με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη ανταλλάσοντας και προωθώντας καλές πρακτικές που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής.

Η πράσινη σημαία, την οποία θα παραλάβετε σε λίγο, κυρίες και κύριοι, δήμαρχοι, κοινοτάρχες, οι πράσινοι δήμοι και κοινότητες θα κυματίζει από αύριο στα αντίστοιχα δημαρχεία και κοινοτικά συμβούλια αποτελώντας την αναγνώριση των προσπαθειών που έχετε καταβάλει ώστε οι δημότες σας να έχουν ποιοτικότερη σχέση με το περιβάλλον.

Ως κυβέρνηση μέσα από την υιοθέτηση πράσινων πολιτικών και δράσεων αλλά και με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι μόνο αναγνωρίζουμε αλλά και στηρίζουμε τους σχεδιασμούς σας για βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία των πράσινων θέσεων εργασίας. Με τη δράση σας, η οποία ενισχύει τους δικούς μας σχεδιασμούς, μπορείτε να κάνετε τη διαβίωση στις πόλεις και τις κοινότητές μας πιο αειφόρο και πιο φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Να συγχαρώ και πάλι, προκηρύσσω τα βραβεία Πράσινη Πόλη και Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου για το 2018 για τα οποία οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας θα μπορούν να αρχίσουν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους τις επόμενες των ημερών και την ίδια ώρα θέλω να ανακοινώσω ότι για πρώτη φορά θα απονεμηθεί και ο τίτλος της πράσινης πρωτεύουσας της Κύπρου για το 2018. Και πάλι θέλω θερμά να συγχαρώ όσους θα βραβευθούν και εύχομαι σε όλους καλή «πράσινη» επιτυχία.

Ευχαριστώ.

Βίντεο από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας