15 Νοεμβρίου 2013
Πανιερώτατε,
Έχω λάβει και μελετήσει τον οδηγό προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ 2013-1014.
Θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου για το πλούσιο υλικό που περιλαμβάνει η έκδοση αυτή ως φυσική αντανάκλαση και παρουσίαση ενός πολύπλευρου, πολύχρονου και πολυσχιδούς έργου. Τα συγχαρητήρια μου είναι ειλικρινή και θερμότατα.
Θεωρώ ότι το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης διεξάγει ένα πολύ σημαντικό και αξιόλογο έργο στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Είχα την ευκαιρία σε πολλές περιπτώσεις να διαπιστώσω αυτοπροσώπως την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Διαπίστωσα επίσης την ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά των στελεχών του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.
Στο βαθμό που είχαμε τη δυνατότητα, νομίζω ότι και εγώ και το κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, έχουμε βοηθήσει στην επιβίωση και ανάπτυξη του Κέντρου και των δραστηριοτήτων του. Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης δεν έχει απογοητεύσεις – ούτε εκθέσει – το ενδιαφέρον και τη στήριξη μας. Άξιζε – και αξίζει- κάθε στήριξης και βοήθειας.
Δυστυχώς η πολιτεία διαχρονικά δεν συμπεριφέρθηκε απέναντι στις δραστηριότητες του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και εκπαίδευσης με την αναμενόμενη στοργή. Λυπούμαι γι’ αυτό.
Οι δυσκολίες όμως δεν έχουν πτοήσει τους αδάμαστους εθελοντές του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης. Αντίθετα, με τη βοήθεια του Θεού και με τις ευλογίες του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, κατάφεραν να συνεχίσουν το έργο τους για το καλό του Κυπριακού περιβάλλοντος και παιδείας. Θεωρώ πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη σχέση της Παιδείας και της Αγωγής, με τη μελέτη και τη γνώση της Φύσης. Η Φύση, ως δημιουργία αποτελεί το θείο δώρον που παραδόθηκε στον άνθρωπο ως διαχειριστή και φύλακα.
Οφείλουμε από γενεά σε γενεά, να διαφυλάξουμε το δώρο του Θεού και να το παραδώσουμε σώο και αβλαβές.
Δυστυχώς, οι γενεές των ανθρώπων κάνουν το αντίθετο για πολλούς αιώνες. Καταστρέφουν, βιάζουν και διαφθείρουν, καταναλώνοντας τα φυσικά αγαθά, τις ομορφιές και τον πλούτο της δημιουργίας. Από γενεά σε γενεά παραδίνεται η γη φτωχότερη και λιγότερη. Συνεπώς είναι ζωτικό και επαναγκές, η νέα γενιά μέσα από την εκπαίδευση να γνωρίσει και να αγαπήσει τη φύση ως Θεία Δημιουργία και να την αντιμετωπίσει ως διακύβευμα και όχι ως καταναλωτικό αγαθό.
Σε αυτό το μεγάλο σκοπό, νομίζω ότι το επάξια συμβάλλει το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης με το πρόγραμμα και τις δράσεις του.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο θεάρεστο έργο σας.
Με οικολογικούς χαιρετισμούς,
Γιώργος Περδίκης
Γενικός Γραμματέας
Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών