Home / Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Λαχανόκηποι: Σκέφτομαι-Συνεργάζομαι-Δρω / Λαχανόκηποι: Σκέφτομαι, Συνεργάζομαι, Δρω – Περιγραφή Προγράμματος

Λαχανόκηποι: Σκέφτομαι, Συνεργάζομαι, Δρω – Περιγραφή Προγράμματος

Το μονοήμερο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε μια ακολουθία δραστηριοτήτων με θεωρητική και πρακτική κατεύθυνση. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίζει την κατανόηση περιβαλλοντικών εννοιών και ζητημάτων αγκιστρώνοντας τους/τις μαθητές/τριες σε μια συναρπαστική γι’ αυτούς μαθησιακή περιπέτεια.

1. Αποστολή
Οι μαθητές/τριες λαμβάνουν μία επιστολή από κάποια παιδιά  που παραπονιούνται ότι τα λαχανικά που τρώνε δεν έχουν ούτε γεύση, ούτε άρωμα και αποφασίζουν να φτιάξουν ένα λαχανόκηπο στο περιβαλλοντικό κέντρο. Αποστολή των μαθητών/τριών είναι να βοηθήσουν στη φροντίδα του λαχανόκηπου που υπάρχει στο περιβαλλοντικό κέντρο και να επεκτείνουν τον λαχανόκηπο του ΚΥΚΠΕΕ δημιουργώντας ένα δικό τους μέρος στον λαχανόκηπο.

2.Μελετώ, κάνω πειράματα και ανακαλύπτω
Οι μαθητές/τριες μέσα από τη διερεύνησή τους καλούνται να συνεργαστούν σε βιωματικές δραστηριότητες και πειράματα για να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Ποια είδη να φυτέψουμε στον λαχανόκηπό μας;  Ποιο έδαφος είναι κατάλληλο για να φυτέψουμε; Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει βλάστηση στο έδαφος; Πώς δημιουργείται ένα φυτό; Ποια είναι τα στάδια της ανάπτυξης ενός φυτού (Χρονογραμμή);

3. Φύτευση φυτών και φροντίδα λαχανόκηπου
Οι μαθητές/τριες καλούνται να προβληματιστούν για τη φροντίδα που χρειάζεται ένας λαχανόκηπος (πότισμα, σκάλισμα, απαλλαγή από ζιζάνια, καταπολέμηση ασθενειών) και να φροντίσουν τον λαχανόκηπο του ΚΥΚΠΕΕ. Καλούνται επίσης, μέσα από μια διαδικασία διαλογικής αντιπαράθεσης (debate) να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν κάποιες χημικές ουσίες για την αντιμετώπιση των ασθενειών (συμβατική γεωργία) ή αν θα αποφύγουν τη χρήση χημικών ουσιών (βιολογική γεωργία).

4. Αναστοχασμός
Οι μαθητές/τριες επιστρέφουν στο εργαστήριο Βιολογίας όπου τους παρουσιάζεται το δέντρο των λαχανοευχών. Δίνονται στα παιδιά χάρτινες κάρτες σε σχήμα λαχανικών και καλείται η κάθε ομάδα να γράψει σκέψεις, εντυπώσεις και εισηγήσεις σχετικά με τη δημιουργία και φροντίδα του λαχανόκηπου. Στη συνέχεια η ομάδα παρουσιάζει τις σκέψεις της και κρεμάει την καρτέλα της στο δέντρο των λαχανοευχών. Στο τέλος αυτής της δραστηριότητας οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε ηλεκτρονικό παιγνίδι ερωτήσεων.

5. Δράση
Οι μαθητές/τριες πριν επιστρέψουν στο σχολείο τους καλούνται να προβληματιστούν αν θα ήθελαν να δημιουργήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους λαχανόκηπο και να αιτιολογήσουν την άποψή τους με επιχειρήματα.