Το μονοήμερο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των μαθητών/τριών σε μια σειρά δραστηριοτήτων με θεωρητική και πρακτική κατεύθυνση και στηρίζεται στην Παιδαγωγική Προσέγγιση της Εκπαίδευση για την Περιβαλλοντική Πολιτότητα. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίζει την κατανόηση περιβαλλοντικών εννοιών και ζητημάτων αγκιστρώνοντας τους/τις μαθητές/τριες σε μια συναρπαστική γι’ αυτούς μαθησιακή περιπέτεια.
1. Αποστολή: Οι μαθητές/τριες ενημερώνονται ότι ως περιβαλλοντικοί πολίτες καλούνται να προτείνουν λύσεις σε ένα πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει οι μαθητές/τριες να περάσουν από διαφορετικούς σταθμούς συλλογής στοιχείων, συμμετέχοντας σε διάφορες βιωματικές δραστηριότητες.
2. Δεξιότητες διερώτησης: Οι μαθητές/τριες συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα, εξετάζουν τις δομικές αιτίες του προβλήματος, εντοπίζουν τις αξίες που οδηγούν τους διάφορους εμπλεκόμενους στο περιβαλλοντικό πρόβλημα και συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες στο πεδίο για να μελετήσουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα.
3. Σχεδιασμός δράσεων: Οι μαθητές/τριες καταγράφουν τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με το μελετούμενο περιβαλλοντικό πρόβλημα, τα επιχειρήματά τους, τις εναλλακτικές λύσεις και αξιολογούν τους πιθανούς κινδύνους από τις σχεδιαζόμενες δράσεις.
4. Κοινωνική συμμετοχή: Οι μαθητές/τριες αποφασίζουν και επιλέγουν εναλλακτική λύση και τους δίνεται η ευκαιρία να ασκήσουν τα περιβαλλοντικά τους δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Οι μαθητές οργανώνουν ή/και συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις και προτείνουν δράσεις ενημέρωσης των συνομηλίκων, των οικογενειών, των γειτόνων και του ευρύτερου κοινού.
5. Δικτύωση και διαμοιρασμός σε κλίμακες: Οι μαθητές/τριες μελετούν και προτείνουν ιδέες μεγιστοποίησης της δράσης τους μέσω της οργάνωσης δικτύων, διασύνδεσης με ΜΚΟ, και ανάπτυξης εκστρατειών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
6. Ενίσχυση περιβαλλοντικής & κοινωνικής αλλαγής: Οι μαθητές/τριες εφαρμόζουν επιπλέον δράσεις και υιοθετούν μέτρα για ενίσχυση της αλλαγής, εξετάζοντας τρόπους ενημέρωσης του κοινού για την αποτελεσματικότητα των δράσεων τους.
7. Αξιολόγηση και αναστοχασμός: Οι μαθητές/τριες αξιολογούν την επιτυχία των δράσεων τους μέσα από την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των σταδίων και των βημάτων που ακολούθησαν. Επιστρέφοντας στο σχολείο καλούνται να συνεχίσουν τη δράση τους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο (τάξη, σχολείο, κοινότητα, ευρύτερη κοινωνία).