Με χαρά καλωσορίζω την πολυποίκιλη δράση του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ). Είναι πεποίθησή μου πως τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συμβάλλουν ιδιαίτερα στην υλοποίηση των στόχων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στα αναλυτικά προγράμματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΠΕ/ ΕΑΑ)
Η στόχευση είναι σαφής και κοινή. Η διάπλαση πολιτών με γνώσεις και επιστημονική πληροφόρηση, με ανοικτό μυαλό και κριτική σκέψη, με αυτονομία και φιλελεύθερο πνεύμα. Πολιτών με ενδυναμωμένη τη συλλογική συνείδηση και με όραμα για το μέλλον. Ένα όραμα που να τους οδηγεί στη δράση και στην ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή. Απώτερος σκοπός είναι η ανάδυση, μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, πολιτών που θα ζουν και θα δραστηριοποιούνται με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο.
Η αποκατάσταση της σχέσης ανθρώπου περιβάλλοντος, η διασφάλιση ποιοτικά αναβαθμισμένων κοινωνιών, μέσα από την προσωπική δράση και συμμετοχή, στα πλαίσια ενός σχολείου ανοικτού στην κοινωνία και στα προβλήματά της, αποτελεί βασικό και ουσιαστικό ζητούμενο της εποχής μας.
Οι ωφέλειες που αποκομίζουν τα παιδιά που συμμετέχουν σε προγράμματα στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι πολλές και σημαντικές. Γνωρίζουν και κατανοούν τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα, τις αιτίες που τα προκαλούν και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους. Κύριο πλεονέκτημα της συμμετοχής αποτελεί η δράση στο πεδίο, μέσα σε ένα βιωματικό πλαίσιο.
Η συνεισφορά ανεξάρτητων φορέων που ασχολούνται με θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είτε στον τομέα της έρευνας, είτε στον τομέα της εκπαίδευσης, κρίνεται ιδιαίτερα πολύτιμη. Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση με την πολύχρονη λειτουργία του γεγονός που εκτιμείται ιδιαίτερα.
Χρίστος Χατζηαθανασίου
Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης