Home / ΚΥΚΠΕΕ / Επιτυχία

Επιτυχία

Στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) παρέχουμε έγκυρη περιβαλλοντική γνώση, τα προγράμματα και τις ευκαιρίες να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και την υγεία του πλανήτη.

Λειτουργώντας με ένα δίκτυο ειδικών ερευνητών και εκπαιδευτικών, δημιουργούμε δυναμικές συνεργασίες δύναμης για να προωθήσουμε τις καθημερινές ενέργειες που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα, προστατεύοντας και απολαμβάνοντας ένα υγιές περιβάλλον.

Η αναγνώριση της προσφοράς του ΚΥΚΠΕΕ φαίνεται και από τη βράβευσή του με το Παγκύπριο Βραβείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2010.

Vraveio perivallontikis ekpaideusis


Μετεξέλιξη της εκπαίδευσής μας

Για χρόνια η συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που παρέχει το ΚΥΚΠΕΕ έχει χτίσει μια κοινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών που εκτιμούν τη διδασκαλία του περιβάλλοντος στις τάξεις τους. Μέσω των προγραμμάτων μας προωθούμε μια νέα εκπαιδευτική προσέγγιση που έχει στο επίκεντρό της τους μαθητές και είναι σύμφωνη με τις αρχές και τη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης για την αειφορία.

Λιτά και χωρίς τυμπανοκρουσίες το ΚΥΚΠΕΕ χαράσσει μια καινοτόμο και θαρραλέα πορεία αφύπνισης και ευθύνης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, γνώσης και δράσης απέναντι στο περιβάλλον μας που «συστενάζει και συνοδίνει».

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το ΚΥΚΠΕΕ:

  • Έχει φιλοξενήσει χιλιάδες μαθητές από όλη την Κύπρο που συμμετείχαν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσής του.Έχει δημιουργήσει πρότυπο μουσειοπαιδαγωγικό υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

  • Έχει δημιουργήσει και δημοσιεύσει καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό.
  • Έχει διοργανώσει μια σειρά από επιτυχημένες δράσεις όπως εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια.
  • Συμμετέχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.
  • Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου και του Εξωτερικού.

Προωθώντας οικολογικές συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή

Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Χρήσιμες συμβουλές για υιοθέτηση οικολογικών συνηθειών στην καθημερινή μας ζωή δίνονται καθημερινά σε όλους τους ακροατές της Ραδιοφωνικής εκπομπής του ΚΥΚΠΕΕ «Ματιά στο Περιβάλλον» που φιλοξενείται στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Χρήσιμες Συμβουλές δίνονται επίσης και από την Ιστοσελίδα του ΚΥΚΠΕΕ.

Ευαισθητοποίηση για τους υγροβιοτόπους

Το ΚΥΚΠΕΕ διοργανώνει τον Παγκύπριο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροβιοτόπων (World Wetlands Day). Αναδεικνύοντας κάθε φορά ένα φλέγον ζήτημα για την προστασία των Υγροβιοτόπων το ΚΥΚΠΕΕ βοηθά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, κινητοποιεί εθελοντές, ενθαρρύνει πρωτοβουλίες.

Αναδεικνύοντας τη σχέση Ορθοδοξίας και Οικολογίας

Ως Περιβαλλοντικό Κέντρο που ιδρύθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού το ΚΥΚΠΕΕ δίνει από την ίδρυσή του, ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της σχέσης μεταξύ Οικολογίας και Ορθοδοξίας. Διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο εορτασμό της Πανορθόδοξης Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος που έχει ορισθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή η 1η Σεπτεμβρίου.

Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε μια σειρά άρθρων, τα οποία ασχολούνται με τη θεματική ενότητα “Οικολογία και Ορθοδοξία”.

  1. Η σχέση ανθρώπου και φύσης: Η πνευματική υπόσταση του οικολογικού προβλήματος
  2. Απώλεια της βιοποικιλότητας και ορθοδοξία
  3. Η θέση των ζώων τους και η προστασία τους στην ορθοδοξία
  4. Η οικολογική κρίση είναι πνευματική κρίση
  5. Κόσμος και μικρόκοσμος: Το αποτύπωμα ενός ταπεινού ιερέως της φύσεως