Home / Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Οικοσυστήματα της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου / Οικοσυστήματα της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου – Περιγραφή Προγράμματος

Οικοσυστήματα της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου – Περιγραφή Προγράμματος

Το μονοήμερο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε μια ακολουθία δραστηριοτήτων με θεωρητική και πρακτική κατεύθυνση, καθώς και έκφραση-αξιολόγηση. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει την κατανόηση περιβαλλοντικών εννοιών και ζητημάτων και να επιτρέπει την ομαλή μετάβαση από το απλό στο σύνθετο, από το κοντινό στο μακρινό και από το εύκολο στο δύσκολο.

1. Η φύση το σπίτι μας
Οι μαθητές παρακολουθούν σε ειδική αίθουσα προβολών το εξαιρετικό οικολογικό ντοκιμαντέρ Χερσόνησος Ακρωτηρίου – Περιβαλλοντική Περιήγηση που δημιούργησε το ΚΥΚΠΕΕ για τα προγράμματά του. Μέσω διαλογικής συζήτησης και προβολών προσεγγίζονται οι σχετικές με τα οικοσυστήματα έννοιες. Εξετάζονται ο ρόλος και οι λειτουργίες των οικοσυστημάτων στην οικολογία, στον πολιτισμό και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Δίνεται έμφαση στα οικοσυστήματα της χερσονήσου Ακρωτηρίου. Αναγνωρίζονται οι πιέσεις και οι απειλές που δέχονται και εξετάζεται η ανάγκη διατήρησης τους μέσω κατάλληλων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης και υιοθέτησης προτύπων συμπεριφοράς φιλικών προς το περιβάλλον.

2. Μελετώ και ανακαλύπτω
Οι μαθητές μελετούν και ανακαλύπτουν την ποικιλία οικοσυστημάτων που μπορούν να συναντήσουν γύρω τους. Οργανώνονται σε ομάδες και ακολουθούν εκπαιδευτικό μονοπάτι. Παρατηρούν, καταγράφουν, συλλέγουν υλικά και πληροφορίες, κάνουν μετρήσεις βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων και καταγράφουν τη δομή των οικοσυστημάτων. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, δίνεται παράλληλα έμφαση στο ρόλο των επικονιαστών και της επικονίασης.

3. Οικοσυστήματα και Άνθρωπος
Οι μαθητές στο εργαστήριο βιολογίας οργανώνουν τα δεδομένα τους και δημιουργούν μοντέλα των οικοσυστημάτων που μελέτησαν. Παρουσιάζουν τα  μοντέλα που δημιούργησαν στους συμμαθητές τους, συζητούν και καταλήγουν σε συμπεράσματα. Οι μαθητές διερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τα οικοσυστήματα. Ανακαλύπτουν σχέσεις αμοιβαίου οφέλους, επιδράσεις, προβλήματα, προσδιορίζουν την ανάγκη για αειφορική διαχείριση των οικοσυστημάτων και καλλιεργούν θετικές προς το περιβάλλον στάσεις και αξίες.

4. Έκφραση – Αξιολόγηση
Οι μαθητές συμμετέχουν σε δραστηριότητες καλλιτεχνικής-δημιουργικής έκφρασης. Γίνεται η αξιολόγηση του προγράμματος.