Home / Τα είδη του μήνα 2012 / Το είδος του Απριλίου 2012

Το είδος του Απριλίου 2012

Όνομα: Δρόπης                                   
Επιστημονικό Όνομα:
Hemorrhois nummifer                                                                                                                  

2012.04_Hemorrhois nummifer

Περιγραφή
Ένα δυνατό φίδι που το μήκος του φτάνει τα 1500 mm. Διαθέτει μια στενή επιμήκης ουρά και κεφάλι σε σχήμα διαμαντιού που ξεχωρίζει καθαρά από το υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια του είναι μεγάλα με στρόγγυλες κόρες. Το κεφάλι του στο πάνω μέρος, διαθέτει ένα ομοιόμορφο σημάδι σε σχήμα «V». Επίσης υπάρχει μια καφέ γραμμή μεταξύ των ματιών του φιδιού η οποία χωρίζεται στα δύο και φτάνει μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Το πάνω μέρος του φιδιού έχει χρώμα κιτρινωπό προς γκριζοκαφέ και πολύ συχνά συγχέεται με την οχιά. Μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν το δρόπη να ξεχωρίζει από την οχιά είναι τα εξής:  Έχει μεγάλους ρόμβους κατά μήκος ολόκληρου του κορμιού του, από την πλάτη μέχρι την ουρά. Επίσης διαθέτει πιο μακρύ κεφάλι και στρογγυλά μεγάλα μάτια και όταν απειλείται επιμηκύνει το κεφάλι του το οποίο δείχνει πολύ πιο τριγωνικό και ξεχωρίζει έντονα από το σώμα του. 

Οικολογία
Ο δρόπης προτιμά ξηρές περιοχές με βράχους, μερικούς θάμνους ή δέντρα. Γενικά παρατηρείται σε πετρώδεις πλαγιές, σε δέντρα και σε παλιά πέτρινα σπίτια. Εμφανίζει επίσης μια σαφή προτίμηση στις πεδινές περιοχές. Τρέφεται με σαύρες, ποντίκια, ακρίδες και γρύλους καθώς και μικρά πουλιά τα οποία παίρνει από τις φωλιές τους αφού είναι καλό στις αναρριχήσεις. Το φίδι αυτό είναι ωοτόκο και γεννά 4 με 10 αυγά τα οποία αφήνονται συνήθως κάτω από πέτρες μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Το γεγονός ότι η εξωτερική εμφάνιση του δρόπη μοιάζει με αυτή της οχιάς, το προστατεύει από πάρα πολλούς εχθρούς.

Συμπεριφορά
Ο δρόπης είναι γρήγορο και ευκίνητο φίδι που κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει εξαιρετικές ικανότητες αναρρίχησης και δεν είναι δηλητηριώδες. Όταν η λεία του είναι μικρή την αρπάζει και μπορεί να την καταπιεί ολόκληρη ενώ είναι ακόμα ζωντανή. Το συγκεκριμένο φίδι παρόλο που δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τον άνθρωπο, εντούτοις είναι πολύ επιθετικό. Αν κάποιος το πλησιάσει σε κοντινή απόσταση και νιώσει ότι απειλείται θα κάνει ένα δυνατό θόρυβο σαν σφύριγμα και δεν θα διστάσει να τον δαγκώσει αν χρειαστεί. Το δάγκωμα του είναι αρκετά επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.  

ΠΗΓΗ:
Baler, F. (2013). The amphibians and reptiles of Cyprus.