Δρόπης- Ένα δυνατό φίδι

86. dropisΣτην Κύπρο συναντούμε οχτώ διαφορετικά είδη φιδιών, από τα οποία τα τρία είναι δηλητηριώδη. Αυτά είναι ο Ξυλόδροπης, η Σαίττα και η Φίνα αλλά εκ των τριών μόνο η Φίνα έχει δηλητήριο επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ανάμεσα στα μη δηλητηριώδη φίδια συμπεριλαμβάνεται και ο Δρόπης, ένα πολύ δυνατό φίδι [1,2].

Το μήκος του Δρόπη φτάνει τo 1.5 μέτρο. Διαθέτει μια στενή επιμήκης ουρά και κεφάλι σε σχήμα διαμαντιού που ξεχωρίζει καθαρά από το υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια του είναι μεγάλα με στρόγγυλες κόρες. Χαρακτηριστικό είναι το ομοιόμορφο σημάδι σε σχήμα «V» που διαθέτει στο κεφάλι του στο πάνω μέρος. Επίσης υπάρχει μια καφέ γραμμή μεταξύ των ματιών του φιδιού η οποία χωρίζεται στα δύο και φτάνει μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού [2,3].

Το πάνω μέρος του φιδιού έχει χρώμα κιτρινωπό προς γκριζοκαφέ και πολύ συχνά συγχέεται με την οχιά. Μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν το δρόπη να ξεχωρίζει από την οχιά είναι τα εξής:  Έχει μεγάλους ρόμβους κατά μήκος ολόκληρου του κορμιού του, από την πλάτη μέχρι την ουρά. Επίσης διαθέτει πιο μακρύ κεφάλι και στρογγυλά μεγάλα μάτια και όταν απειλείται επιμηκύνει το κεφάλι του το οποίο δείχνει πολύ πιο τριγωνικό και ξεχωρίζει έντονα από το σώμα του [3].

Ο δρόπης προτιμά ξηρές περιοχές με βράχους, μερικούς θάμνους ή δέντρα. Γενικά παρατηρείται σε πετρώδεις πλαγιές, σε δέντρα και σε παλιά πέτρινα σπίτια. Εμφανίζει επίσης μια σαφή προτίμηση στις πεδινές περιοχές. Τρέφεται με σαύρες, ποντίκια, ακρίδες και γρύλους καθώς και μικρά πουλιά τα οποία παίρνει από τις φωλιές τους αφού είναι καλό στις αναρριχήσεις. Το φίδι αυτό είναι ωοτόκο και γεννά 4 με 10 αυγά τα οποία αφήνονται συνήθως κάτω από πέτρες μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Το γεγονός ότι η εξωτερική εμφάνιση του δρόπη μοιάζει με αυτή της οχιάς, το προστατεύει από πάρα πολλούς εχθρούς [2,3].

Ο δρόπης είναι γρήγορο και ευκίνητο φίδι που κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει εξαιρετικές ικανότητες αναρρίχησης. Όταν η λεία του είναι μικρή την αρπάζει και μπορεί να την καταπιεί ολόκληρη ενώ είναι ακόμα ζωντανή. Το συγκεκριμένο φίδι παρόλο που δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τον άνθρωπο, εντούτοις είναι πολύ επιθετικό. Αν κάποιος το πλησιάσει σε κοντινή απόσταση και νιώσει ότι απειλείται θα κάνει ένα δυνατό θόρυβο σαν σφύριγμα και δεν θα διστάσει να τον δαγκώσει αν χρειαστεί. Το δάγκωμα του είναι αρκετά επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. [1,2,3].

Αξίζει να τονιστεί ότι τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στη φύση, για αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύουμε. Στις μέρες μας τα φίδια στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα και ορισμένα είδη απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση. Μερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φίδια είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους λόγω τουριστικής ή οικιακής ανάπτυξης, η έντονη μηχανοποίηση της γεωργίας , η βάναυση εξολόθρευση τους λόγω της άγνοιας που διακατέχει το Κυπριακό κοινό για αυτή την κατηγορία ζώων και η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών [2].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του Δρόπη; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας σταματήσουμε την απελευθέρωση ουσιών που δηλητηριάζουν τα ζώα της Κύπρου. Ας πούμε ΌΧΙ στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτό το δυνατό φίδι. Ας εξηγήσουμε στα παιδιά, στους γονείς και στους  φίλους μας το σπουδαίο ρόλο των φιδιών στη φύση. Ας τα προστατέψουμε λοιπόν! Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.youtube.com/watch?v=V66A6RfG8kc
[2] http://www.moa.gov.cy

[3] The Amphibians and Reptiles of Cyprus, Felix Baier, David J. Sparrow, Hans – Jorg Wiedl, 2009

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/All/98C887431313E660C2257073002FCC73/$file/%CE%94%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%82%20-%20Coluber%20numifferLrg.jpg?OpenElement
© 2004 – 2015, Τμήμα Δασών

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...