Home / Περιβαλλοντική Εκπαίδευση / Εκπαιδευτικές Ημερίδες & Συνέδρια

Εκπαιδευτικές Ημερίδες & Συνέδρια

Α. Εκπαιδευτικές Ημερίδες


Εκπαιδευτική Ημερίδα: “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Παρελθόν, παρόν και μέλλον” – 13 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού μίλησαν μεταξύ άλλων ο Δρ. Γιώργος Τσιάκαλος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαμόρφωσης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων της Κύπρου, ο κ. Γιώργος Γεωργίου, Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο Δρ. Γιαννάκης Κουμίδης, Επιθεωρητής Βιολογίας/Γεωγραφίας. Πέραν από 250 άτομα παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ημερίδα, κυρίως εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων και επιθεωρητές.

Μεταξύ των πολύ ενδιαφερόντων συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η ημερίδα είναι ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση θετικών στάσεων για το περιβάλλον όπως για παράδειγμα τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ Επιπλέον, στο συνέδριο διαφάνηκε πως σε μα εποχή που επικρατεί η έντονη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη, επίκεντρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση για την αειφορία της Γης. Τονίστηκε επίσης πως η επόμενη γενιά προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πρέπει να εξυπηρετεί το στόχο αυτό.

Το συγκεκριμένο υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επιδιώκει να συνεισφέρει στην προετοιμασία των μαθητών/τριών για τη ζωή, παρέχοντας τους γνώσεις, καλλιεργώντας τους δεξιότητες, διαμορφώνοντάς τους στάσεις, αξίες και συμπεριφορές, ώστε να καταστούν ενεργοί πολίτες, ικανοί να διαχειριστούν ζητήματα του περιβάλλοντος και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας αειφόρου κοινωνίας.

imerida2012_3 imerida2012_2 imerida2012_1

Εκπαιδευτική Ημερίδα:“Εκπαίδευση για την αειφορία της Γης: Γνωριμία με το πρόγραμμα Φύλακες της Γης” – 13 Απριλίου 2010

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ι.Μ.Λ., με θέμα “Εκπαίδευση για την αειφορία της Γης – Γνωριμία με το πρόγραμμα Φύλακες της Γης” που πραγματοποιήθηκε τo Σάββατο 13 Απριλίου 2010 στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, στο Αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου στο Ακρωτήρι.

ekpaideusi gia aeiforis tis gis

Στην ημερίδα αυτή, ο Bruce Johnson (αναπληρωτής καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και διευθύνων της ερευνητικής ομάδας εκπαίδευσης για την αειφορίας της Γης) εισήγαγε ολούς τους παρευρισκομένους (εκπαιδευτικούς, φίλους και συνεργάτες του ΚΥΚΠΕΕ) στις βασικές αρχές της Εκπαίδευσης για την αειφορία της Γης ενώ παράλληλα παρουσίασε και το πρόγραμμα Φύλακες της Γης το οποίο βασίζεται στις αρχές αυτές και το οποίο για πρώτη φορά θα προσφέρεται στον ελληνόφωνο χώρο από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.

Μέσα από την ημερίδα αυτή οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το καινοτόμο πρόγραμμα Φύλακες της Γης και να πάρουν και μια μικρή γεύση από το πρόγραμμα αυτό.

ekpaideusi gia aeiforis tis gis2

Β. Παγκύπρια Εκπαιδευτικά Συνέδρια ΚΥΚΠΕE


1o Παγκύπριο Επιστημονικό Συνέδριο: Περιβαλλοντική Επισκόπηση-Κύπρος 2014

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το “1ο Παγκύπριο Επιστημονικό Συνέδριο: Περιβαλλοντική Επισκόπηση-Κύπρος 2014” το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 28 Μαΐου 2014. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο ”Πεύκιος Γεωργιάδης”, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και σ’ αυτό συμμετείχαν πέραν από 250 άτομα.

Το συνέδριο, τελούσε υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκου Κουγιάλη, και σε αυτό προσκλήθηκαν και συμμετείχαν με εργασίες τους όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και υπηρεσίες της χώρας που ασχολούνται με την περιβαλλοντική έρευνα.

Στόχοι του συνεδρίου ήταν:

  • Η χαρτογράφηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων/ αρμοδιοτήτων των διαφόρων φορέων και τμημάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και
  • Η καταγραφή των κυριότερων ερευνητικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν/σχετίζονται με την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Κύπρο σήμερα.
  • Η διερεύνηση των σημερινών και μελλοντικών ευκαιριών απασχόλησης των νέων Περιβαλλοντικών Επιστημόνων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα το συνέδριο διαχωρίστηκε σε 4 διαδοχικές θεματικές συνεδρίες:

  • Βιοποικιλότητα και Διατήρηση της Φύσης
  • Χημεία, Μηχανική και Τεχνολογία Περιβάλλοντος
  • Θαλάσσιο Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή
  • Περιβαλλοντική Υγεία
Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε πλειάδα αναρτημένων εργασιών, οι οποίες εντάσσονταν στις 4 προαναφερθείσες θεματικές ενότητες. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που εστιάστηκε στην επαγγελματική αποκατάσταση και ευκαιρίες εργοδότησης των νέων στον περιβαλλοντικό τομέα στην Κύπρο.


8b7b6b5b4b3b2b1b

1o Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΚΥΚΠΕΕ “Πως να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο περιβαλλοντικά: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Περιβαλλοντική Έρευνα” – 16 Απριλίου 2005

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το εκπαιδευτικό συνέδριο που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ι.Μ.Λ., με θέμα «Πως να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο περιβαλλοντικά: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Περιβαλλοντική Έρευνα». Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου 2005 στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γ. Φίλης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Πέραν των 170 συνέδρων παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό συνέδριο, κυρίως εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων και επιθεωρητές. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης και μαθητές από σχολεία της πόλης και επαρχίας Λεμεσού και ακούστηκαν οι απόψεις τους για το πιο πάνω θέμα.

Μεταξύ των πολύ ενδιαφερόντων συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε το συνέδριο είναι ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση θετικών στάσεων για το περιβάλλον και ότι τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ έχουν στεφθεί με τεράστια επιτυχία. Μόνο ένα μικρό ποσοστό 2,5 % των μαθητών και 3,8 % των καθηγητών στη Μέση Εκπαίδευση συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η εγκληματικότητα ανησυχούν τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου στον ίδιο βαθμό. Επιπλέον, το συνέδριο κατέληξε στο ότι η διαθεματική προσέγγιση των περιβαλλοντικών θεμάτων δεν είναι επαρκής και ότι η άποψη των μαθητών για εισαγωγή ειδικού μαθήματος κοινού κορμού για τα θέματα του περιβάλλοντος πρέπει να προωθηθεί. Τέλος, διαφάνηκε ότι οι γνώσεις των μαθητών υστερούν ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον της Κύπρου και τονίστηκε η αναγκαιότητα οι περιβαλλοντικοί εκπαιδευτές να είναι εκπαιδευτικοί με ειδίκευση στα θέματα του περιβάλλοντος. Τονίστηκε επίσης η διάκριση μεταξύ Κέντρων Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης και Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού συνεδρίου έγινε η παράδοση των διπλωμάτων συμμετοχής στους Διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα σε λίγους μόνο μήνες εκατοντάδες μαθητές και δεκάδες εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ τα οποία παρέχονται δωρεάν.

draseis_imerides1

2o
Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΚΥΚΠΕΕ: “Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Γης” – 14 Μαΐου 2011

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 2o Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, με θέμα «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Γης». Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2011, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, μίλησαν μεταξύ άλλων ο Δρ. Μαππούρας π. Δημήτριος, Επιθεωρητής Φυσιογνωστικών-Βιολογίας και ο Πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΕΚΠΕ. Αττικής, κ. Γεώργιος Φαραγγιτάκης. Πέραν από 300 σύνεδροι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό συνέδριο, κυρίως εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων και επιθεωρητές.

Μεταξύ των πολύ ενδιαφερόντων συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε το συνέδριο είναι ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση θετικών στάσεων για το περιβάλλον και ότι τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ έχουν στεφθεί με τεράστια επιτυχία. Επιπλέον, στο συνέδριο διαφάνηκε πως σε μα εποχή που επικρατεί η έντονη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη, επικέντρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα πρεπει να είναι η εκπαίδευση για την αειφορία της Γης. Τονίστηκε επίσης πως η επόμενη γενιά προγράμματων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πρέπει να εξυπηρετεί το στόχο αυτό. Τέλος, τονίστηκε η προσφορά του διεθνούς προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Φύλακες της Γης» που προσφέρεται για πρώτη φορά στον ελληνόφωνο χώρο από το ΚΥΚΠΕΕ, ως ένα πρόγραμμα που εστιάζεται στην εκπαίδευση για την αειφορία της γης.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού συνεδρίου έγινε παράδοση τιμητικών διπλωμάτων στους Διευθυντές σχολείων που συμμετείχαν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ενώ τιμητικά διπλώματα απονεμήθηκαν και στους μαθητές που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους ως Φύλακες της Γης. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα σε λίγους μόνο μήνες της σχολικής χρονιάς 2010-2011, εκατοντάδες μαθητές και δεκάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με επιτυχία στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ τα οποία παρέχονται δωρεάν.

2o_Sinedrio 2o_Sinedrio (2)


Γ. Επιστημονικές Ημερίδες


Επιστημονική ημερίδα: “Η Ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και η Αξιοποίηση της Διεθνούς Εμπειρίας” – 11 Μαρτίου 2006

Μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΚΥΚΠΕΕ ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της Ημερίδας Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: «Η Ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και η Αξιοποίηση της Διεθνούς Εμπειρίας». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2006 στις 8:30 π.μ.-5:30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις εργασίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης και εμψυχωτών που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Κύπρο.

draseis_imerides3

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Εκπαιδευτικών Προγράμματος Globe – Πρόγραμμα MASS

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), το οποίο είναι εταίρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MASS (Motivate and Attract Students to Science), διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Προγράμματος GLOBE, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκπαιδευτική Ημερίδα: “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Παρελθόν, παρόν και μέλλον” – 13 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Εκπαιδευτική Ημερίδα που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».                                          Η ημερίδα ...

Διαβάστε Περισσότερα »

2ο Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΚΥΚΠΕΕ: “Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Γης”

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 2o Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, με θέμα «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Γης». Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 14 Μαΐου 2011, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού μίλησαν ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκπαιδευτική Ημερίδα: “Εκπαίδευση για την Αειφορία της Γης: Γνωριμία με το πρόγραμμα Φύλακες της Γης” – 13 Απριλίου 2010

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ι.Μ.Λ., με θέμα “Εκπαίδευση για την αειφορία της Γης – Γνωριμία με το πρόγραμμα Φύλακες της Γης” που πραγματοποιήθηκε τo Σάββατο 13 Απριλίου 2010 στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Eπιστημονική Ημερίδα: “Η Ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και η Αξιοποίηση της Διεθνούς Εμπειρίας” – 11 Μαρτίου 2006

Μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΚΥΚΠΕΕ ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της Ημερίδας Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: «Η Ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και η Αξιοποίηση της Διεθνούς Εμπειρίας». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ...

Διαβάστε Περισσότερα »

1ο Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΚΥΚΠΕΕ – 16 Απριλίου 2005

“Πως να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο περιβαλλοντικά: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Περιβαλλοντική Έρευνα” 16 Απριλίου, 2005 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το εκπαιδευτικό συνέδριο που οργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), της Ι.Μ.Λ., με θέμα «Πως να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο περιβαλλοντικά: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Περιβαλλοντική Έρευνα». Το συνέδριο που ...

Διαβάστε Περισσότερα »