Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Πράσινα επαγγέλματα: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Πράσινα επαγγέλματα: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

77 Prasina EpaggelmataΕπάγγελμα. Επαγγελματική σταδιοδρομία. Ευκαιρίες εργοδότησης. Λέξεις που στριφογυρίζουν στο μυαλό όλων μας, είτε είμαστε μαθητές, είτε φοιτητές, είτε απλά γονείς που νοιαζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας. Ποια είναι άραγε τα επαγγέλματα του μέλλοντος; Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα. Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει την κοινωνία μας και ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται δραματικά, η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος αποτελεί βαρυσήμαντη απόφαση που θα επηρεάσει την πορεία της ζωής μας και το μέλλον του πλανήτη μας.

Ανάμεσα στα επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια είναι τα πράσινα επαγγέλματα. [http://edujob.gr/node/118592]

«Πράσινα επαγγέλµατα» ή «πράσινη απασχόληση» είναι οι θέσεις εργασίας οι οποίες συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ορθολογική διαχείριση και χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων, στον περιορισμό της κατασπατάλησης του νερού και στην ελάττωση της παραγωγής αποβλήτων.

Τα πράσινα επαγγέλματα αποτελούν είτε μετεξέλιξη ήδη υπαρχόντων επαγγελμάτων όπως είναι η γεωργία, αλιεία, τουρισμός, υπηρεσίες είτε εντελώς νέες ειδικότητες και εξειδικεύσεις, οι οποίες γεννιούνται από την ανάγκη για μία βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη (United Nations Environment Program, 2008). Χαρακτηριστικά παραδείγματα «πράσινων» δραστηριοτήτων είναι η παραγωγή οικολογικών και βιολογικών προϊόντων µε διαδικασίες παραγωγής και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, η προώθηση νέων καθαρών τεχνολογιών, η εφαρµογή συστηµάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και ελέγχου (Ε.Μ.Α.S. – Eco Management and Audit Scheme και ISO 14000), η επαναχρησιµοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων και απορριµµάτων, η κατασκευή οικολογικών κτηρίων, η προώθηση του οικοτουρισµού καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενηµέρωση πολιτών σε θέµατα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) επικεντρώνει την προσοχή της στα πράσινα επαγγέλµατα ενθαρρύνοντας τις εθνικές και τοπικές αρχές αλλά και τους πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος µε ταυτόχρονη δηµιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ,το 2010, η συνολική απασχόληση στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με συμμετοχή στην πράσινη οικονομία  ήταν 83.157 άτομα και εκτιμάται ότι θα αυξάνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

Εμείς μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς και το περιβάλλον επάγγελμα; Η κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι δικές μας επιλογές θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να επιλέξουμε το κατάλληλο επάγγελμα ώστε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα να έχουμε αυξημένες πιθανότητες εργοδότησης. Ας επιλέξουμε ένα πράσινο επάγγελμα. Ας προωθήσουμε τις πράσινες δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά ενημερωτικά φυλλάδια και ιστοσελίδες που μπορούν να μας παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Ας ενημερώσουμε τους φίλους, τα αδέλφια, τα παιδιά μας για τα πράσινα επαγγέλματα. Μπορούμε;

Από δικής μας πλευράς οφείλουμε αν μη τι άλλο να προστατεύουμε με κάθε τρόπο την βιοποικιλότητα σε προσωπικό επίπεδο και να εναρμονιζόμαστε σαν κράτος με τις πολιτικές της Ε.Ε. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://5gym-nikaias.att.sch.gr/greenjobs.pdf
[2] http://www.econews.gr/2013/07/10/epaggelmata-ergasia-sev-102701/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.fastcompany.com

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...