Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Υβριδικά αυτοκίνητα – Δίνοντας ανάσες στον πλανήτη

Υβριδικά αυτοκίνητα – Δίνοντας ανάσες στον πλανήτη

45 Yvridika AftokinitaΤα τελευταία χρόνια τα αυτοκίνητα δέχονται ασφυκτική πολιτική και κοινωνική πίεση για ό,τι έχει να κάνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση γενικότερα και πιο ειδικά με την εκπομπή καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την τρύπα του όζοντος. Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται υιοθετήθηκαν αρκετές λύσεις  μέχρι σήμερα αλλά, όπως φαίνεται, η λεγόμενη υβριδική τεχνολογία είναι αυτή τη στιγμή η πιο αποτελεσματική από αυτές που άμεσα μπορούν να περάσουν στη μαζική παραγωγή χωρίς να κάνουν το κόστος απαγορευτικό.

Ως υβριδικό θεωρείται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχει την κίνησή του. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τον κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια πιο «ήπια» προς το περιβάλλον τεχνολογία, συνήθως ηλεκτρικό κινητήρα, ή εναλλακτικά  βιοκαύσιμα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να αναλαμβάνει αποκλειστικά την κίνηση του αυτοκινήτου ή να είναι απλά υποβοηθητικός όταν χρειάζεται περισσότερη ισχύς.

Πως δουλεύουν όμως τα υβριδικά οχήματα; Η αρχή λειτουργίας τους είναι απλή: Παίρνουμε ένα τυπικό μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσεως (βενζίνης συνήθως, αλλά και πετρελαίου), μειώνουμε τα κυβικά και την ιπποδύναμή του, ενώ παράλληλα προσθέτουμε έναν ηλεκτροκινητήρα, μαζί με την κατάλληλη τροφοδοσία και χώρο αποθήκευσης της ενέργειας του, συνήθως μπαταρία. Οι δύο κινητήρες συνδέονται στο τυπικό σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου και μπορούν να το κινούν ταυτόχρονα, όταν απαιτείται.

Ο ηλεκτροκινητήρας αναλαμβάνει τη κίνηση σε κάθε ξεκίνημα και σε πορεία χαμηλής ταχύτητας ενώ σε ανοιχτό δρόμο τον κύριο λόγο έχει ο βενζινοκινητήρας. Όταν όμως απαιτείται η μέγιστη ισχύς όπως σε ένα προσπέρασμα ή σε μια ανηφόρα, αυτή εξασφαλίζεται από τη συνδυασμένη λειτουργία και των δύο.

Η μπαταρία του ηλεκτροκινητήρα επαναφορτίζεται κατά το φρενάρισμα του οχήματος, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια του οχήματος σε ηλεκτρική, ενώ και ο ίδιος ο κινητήρας εσωτερικής καύσης  μπορεί να βοηθήσει στην επαναφόρτισή της.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες θα μπορούσαν να αποτελούν εδώ και χρόνια τη λύση από μόνοι τους, αλλά ένα σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο τους σταματά: Η πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούν είναι οι μπαταρίες και αυτές δεν μπορούν να πάνε το αυτοκίνητό μας μακριά. Η αυτονομία τους είναι μικρή για ένα μέσο αυτοκίνητο και αν προσπαθήσουμε να τη μεγαλώσουμε θα χρειαστούν μεγαλύτερες και υπερβολικά βαρύτερες μπαταρίες, τόσο που θα έχουμε ένα πολύ δυσκίνητο όχημα. Επιπλέον η φόρτιση των μπαταριών αυτών διαρκεί κάποιες ώρες ενώ κάθε συνηθισμένο αυτοκίνητο γεμίζει το ρεζερβουάρ του σε ένα βενζινάδικο με μια πεντάλεπτη στάση.

Ένα υβριδικό αυτοκίνητο συνδυάζοντας με βέλτιστο τρόπο τους δύο τύπους κινητήρα δεν υστερεί σε απόδοση από ένα συμβατικού τύπου αυτοκίνητο. Επιπλέον επιτυγχάνει μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας έως 40% με 50%. Αυτό σημαίνει οικονομία στα καύσιμα και σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων.

Αυτό το γεγονός δικαιολογεί και τα κίνητρα που δίνει το κράτος στους κατόχους υβριδικών όπως είναι τα χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας. Η εξέλιξη της υβριδικής τεχνολογίας μάς δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε αρκετά μοντέλα (ακόμη και τζιπ 4Χ4) με διαφορετικές προδιαγραφές και βέβαια κόστος.

Μέρα με τη μέρα η τεχνολογία κατασκευής μέσων μεταφοράς πιο φιλικών στο περιβάλλον γίνεται όλο και αποδοτικότερη φτιάχνοντας αυτοκίνητα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οδηγών προκαλώντας λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον. Κίνητρα αγοράς υπάρχουν πολλά. Στο χέρι μας είναι να οδηγηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%

B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%A
F%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF
[2] http://auto.in.gr/
[3] http://www.autoincyprus.com/greek/category-hybrid-cars

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...