Το νερόφιδο της Κύπρου είναι ένα από τα πιο σπάνια υποείδη φιδιών στην Κύπρο και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η ύπαρξη του φιδιού αυτού στο νησί μας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από έναν ερευνητή που επισκέφθηκε το νησί το 1787. Το φίδι αυτό στο παρελθόν ήταν πολύ κοινό στην Κύπρο όμως ο πληθυσμός του άρχισε να μειώνεται σημαντικά από τις αρχές του 1960[1]. Σήμερα μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο μερικούς μικρούς και οριακούς πληθυσμούς του φιδιού αυτού σε μερικές μόνο περιοχές της Κύπρου [2].
Βρίσκεται σε περιοχές που αρχίζουν από το επίπεδο της θάλασσας και φθάνουν σε υψόμετρο 700μ. Συγκεκριμένα, συναντάται σε φράκτες, ρυάκια στους βόρειους πρόποδες του Τροόδους και σε λίμνες στο ανατολικό μέρος του νησιού [1].
Στην περιοχή Αετόκρεμνος στο Ακρωτήρι, που είναι το αρχαιότερο αρχαιολογικό σημείο της Κύπρου, ανακαλύφθηκαν απολιθώματα του είδους φιδιού από το οποίο προέρχεται το Κυπριακό Νερόφιδο που χρονολογούνται στα 10 000 π.Χ. [1].
Το μήκος του σώματός του δεν ξεπερνά το 1μ., ενώ το θηλυκό είναι λίγο μεγαλύτερο από το αρσενικό. Στην Κύπρο υπάρχουν τρεις χαρακτηριστικές παραλλαγές χρωμάτων. Το πιο συνηθισμένο είναι γκρίζο, ασπροκίτρινο μέχρι σκούρο καφέ, με στρογγυλές μαύρες βούλες ή γραμμές στο μέσο και στα πλαίνα μέρη του σώματος. Επίσης, υπάρχουν ακόμα κάποια με μαύρο χρώμα και ένας αριθμός μαυροκαφέ νερόφιδων σημαδεμένα με μικρές φωτεινές κηλίδες[1,2].
Το νερόφιδο συναντάται από το τέλος Μαρτίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το ζευγάρωμα γίνεται την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου και η εκκόλαψη των αυγών, συνήθως 4-13 αυγά, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου [1].
Θεωρείται υδρόβιο και ημερόβιο φίδι, δηλαδή δεν κινείται τη νύχτα. Είναι άριστος κολυμβητής, καταδύεται εύκολα και κυνηγά κυρίως τη λεία του μέσα στο νερό. Η τροφή του αποτελείται κυρίως από βατράχους και σπάνια από ψάρια [1,2].
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν δαγκώνει ούτε έχει δηλητήριο. Ο μόνος τρόπος άμυνας που έχει είναι η έκκριση ενός δύσοσμου υγρού από τους αδένες του [1,2].
Ο βασικός εχθρός του είναι ο άνθρωπος ο οποίος το σκοτώνει από αμάθεια, καθώς επίσης και άλλα φίδια [1,2].
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του Κυπριακού Νερόφιδου;
Αρχικά μπορούμε να προστατέψουμε τους βιότοπους που συναντώνται τα φίδια αυτά από την ρύπανση και την αποξήρανση ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση τους . Ας μην πετάμε σκουπίδια στους υγροβιότοπους. Ας πούμε όχι στην αγορά και στο εμπόριο των νερόφιδων για τη χρήση τους ως εκθέματα [1]. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά του Κυπριακού Νερόφιδου θα μπορούμε να το ξεχωρίζουμε από άλλα φίδια και γνωρίζοντας ότι είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο να μην το σκοτώνουμε. Ας τα προστατέψουμε λοιπόν γιατί αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι των υγροβιοτόπων του νησιού μας! Μπορούμε;
ΠΗΓΕΣ:
[1] http://agrino.org/fishing/gr/htmldocs/grass_snake.html
[2] http://kinigicy.blogspot.com/2012/09/natrix-natrix-cypriaca.html
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
©Γιώργος Κωνσταντίνου