Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Ανακυκλωμένα Ρούχα: Η μόδα της εποχής

Ανακυκλωμένα Ρούχα: Η μόδα της εποχής

92 Anakiklomena RouxaΔιεθνώς υπάρχει μια τάση να χρησιμοποιούνται ως υλικά για ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ ανακυκλώσιμα υλικά. Πολλοί είναι οι σχεδιαστές υψηλής ραπτικής και βιομηχανίες ειδών ένδυσης και υπόδησης που στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τη δημιουργία νέων προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά [1, 2]. Ήδη από τη δεκαετία του ΄90 σε κάποιες χώρες , όπως τη Γαλλία, υπήρχαν μαγαζιά με οικολογικά και ανακυκλωμένα ρούχα [2]. Στις μέρες μας, η τάση χρήσης ανακυκλωμένων υλικών και υφασμάτων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Πολλές εταιρείες μέχρι στιγμής υιοθετούν τη νέα τάση της μόδας σχεδιάζοντας ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά και ταυτόχρονα μέσω διαφημιστικών εκστρατειών ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό σχετικά με τα οφέλη της αγοράς ρούχων από ανακυκλωμένα υλικά. Η δημιουργία ειδών ένδυσης από ανακυκλωμένα ρούχα στοχεύει στη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης της βιομηχανίας μόδας, περιορίζοντας την ποσότητα υφασμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής με βραχυπρόθεσμο όραμα να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές [1].

Υπολογίζεται ότι εάν αγοράσουμε ένα αθλητικό μπλουζάκι από ανακυκλωμένα υλικά αντί ένα συνηθισμένο, συμβάλλουμε στη μείωση κατά 68% της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κατά 49% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κατά 80% των αποβλήτων  και κατά 79% της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια. Αξίζει να αναφερθεί, ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο και παπούτσια με πράσινη ετικέτα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από οργανικό βαμβάκι, μερικώς ανακυκλωμένο καουτσούκ σόλες και κορδόνια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μπουκάλια [1,3].

Επίσης, το νέο ρεύμα της μόδας θέλει τις κλωστοϋφαντουργίες να εισέρχονται δυναμικά στην παραγωγή νημάτων και άλλων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από οργανικές ίνες όπως το οργανικό βαμβάκι. Πολλές είναι και οι επωνυμίες καταστημάτων ρούχων που ξεκίνησαν προγράμματα συλλογής ενδυμάτων στα καταστήματά τους παγκοσμίως, ώστε να συλλέγουν μεταχειρισμένα ρούχα σε οποιαδήποτε κατάσταση για να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν και να ξαναφορεθούν.

Εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια προώθησης ειδών ένδυσης, υπόδησης και άλλων προϊόντων που είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Εμείς ως καταναλωτές διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων τάσεων στο χώρο της μόδας ανάλογα με το τι προϊόντα ζητούμε. Η επιλογή ειδών από ανακυκλωμένα υλικά θα δώσει περισσότερο κίνητρο στους σχεδιαστές και στα καταστήματα  στο να πωλούν είδη από ανακυκλωμένα υλικά. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας στραφούμε προς τη χρήση προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά. Ας συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα διατηρώντας καθαρό το περιβάλλον. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πλείστα απορρίμματα δεν είναι για πέταγμα. Ας ακολουθήσουμε τις νέες τάσεις της εποχής μας που προτείνουν τη χρήση προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά. Μπορούμε; 


ΠΗΓΕΣ
:

[1] http://www.prasinizo.gr/prasinanea/anakiklosi/970-h-m-greece-recycled-clothes-conscious-foundation
[2] http://www.ellinovretaniko.gr/periodiko/periodiko-38/38_15.html
[3] http://earth911.com/news/2009/07/13/recycled-clothing-remade-to-last/
[4] http://www.makthes.gr/news/economy/42102/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://clothingcollectors.com

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...