Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Κομπόστ- ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία

Κομπόστ- ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία

54. Κομπόστ- ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξίαΟι ανθρώπινες ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησης των οργανικών υπολειμμάτων έχει επικρατήσει να ονομάζεται διεθνώς κομποστοποίηση . Οι πρώτες συστηματικές προσπάθειες κομποστοποίησης έγιναν στην Ινδία τη δεκαετία του 1920 από τον Άγγλο γεωπόνο Sir Albert Howard. Έκτοτε,στη Δ. Ευρώπη και στην Αμερική αναλαμβάνονται ερευνητικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες στην κατεύθυνση της χρησιμοποίησης διαφόρων υλικών ποικίλων προελεύσεων για την παραγωγή κομπόστ [1].

Αναφέροντας τον όρο κομπόστ εννοούμε το οργανικό υλικό που προέρχεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων. Το κομπόστ είναι ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οργανικό λίπασμα χάρη στις εξαιρετικές του  εδαφοβελτιωτικές ικανότητες. Το κομπόστ περιέχει απαραίτητες χημικές ουσίες όπως είναι το άζωτο, ο φωσφόρος και το κάλιο, τα οποία βοηθούν στην βελτίωση του εδάφους και στην ανάπτυξη των φυτών [1].
Ποιος μπορεί να φτιάξει κομπόστ; ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Ένας κάδος κομποστοποίησης σε μια γωνιά στην αυλή μας αρκεί.

Ποια υλικά προτιμούμε και ποια υλικά πρέπει να αποφεύγουμε στην κομποστοποίηση; Τα υλικά που προτιμούμε να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης είναι τα οργανικά υπολείμματα, όπως τα υπερώριμα ή χαλασμένα φρούτα, το κομμένο γρασίδι από χλοοτάπητες, τα κλαδιά δένδρων και θάμνων, τα  βρασμένα λαχανικά, τα τσόφλια από αυγά και τα υπολείμματα  από καφέ και τσάι [2]. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ανόργανα υλικά που δεν αποσυντίθενται και μερικά οργανικά που η αποσύνθεση τους δημιουργεί δυσάρεστες οσμές ή κινδύνους υγιεινής στο κομπόστ όπως είναι τα μεταλλικά αντικείμενα, τα πλαστικά, το γυαλί, το τυπωμένο χαρτί, τα υπολείμματα φαγητών που περιέχουν λίπη, κρέας, κόκκαλα, καθώς και τα υλικά καθαρισμού [2]. Επίσης δεν επιτρέπεται να προσθέτουμε υλικά στο κομπόστ που έχουν σχέση με την ανθρώπινη σωματική δραστηριότητα (όπως είναι τα ούρα και τα κόπρανα), ή και με κατοικίδια ζώα, λόγω του φόβου μόλυνσης με επικίνδυνα παθογόνα. Για την ολοκλήρωση της κομποστοποίσης και την παραγωγή κομπόστ, έτοιμο για χρήση του ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, απαιτούνται από 3 έως 6 μήνες.

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του κομπόστ είναι κυρίως ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία και η βελτίωση της δομής και των ιδιοτήτων του εδάφους. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά που αφαιρούνται από τα φυτά με τα κλαδέματα επιστρέφουν μέσω του κομπόστ στο χώμα. Το κομπόστ είναι η καλύτερη επιλογή λιπάσματος και από οικονομικής πλευράς εφόσον είναι φθηνότερο υλικό από τα φυτοχώματα του εμπορίου [2,3]. Αποφεύγοντας τη χρήση φυτοχώματος και λιπασμάτων από το εμπόριο διαφυλάσσουμε τον κήπο ή το αγρόκτημα μας από επιβλαβή χημικές ουσίες που ελλοχεύουν κινδύνους για το περιβάλλον και εμάς τους ίδιους, καθώς πετυχαίνουμε και τη μείωση των σκουπιδιών που παράγει το νοικοκυριό μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς: Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κομπόστ; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ στην αυλή μας απαλλαγμένο από χημικές και τοξικές ουσίες. Ας πούμε ΟΧΙ στα χημικά λιπάσματα και φυτοχώματα και με τεχνικές που σέβονται την φύση και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα ας φτιάξουμε το δικό μας εδαφοβελτιωτικό μειώνοντας και τον όγκο σκουπιδιών που παράγουμε στα σπίτια μας. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.prosodol.gr/?q=el/node/133
[2] http://www.prosodol.gr/sites/prosodol.gr/files/Composting.pdf
[3] ΚΟΜΠΟΣΤ – ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, Φουντής, Μάιερ, Πανάγος, Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας, 1987

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Compost#/media/File:Food-scraps-compost.jpg

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...