Φίδι το Κυπριακό

57. Φίδι το ΚυπριακόΤο Φίδι της Κύπρου έχει το επιστημονικό όνομα Ιερόφις ο κυπριακός ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστό με το όνομα Κολούβρη η κυπριακή.Είναι ένα λεπτό φίδι, ενδημικό της Κύπρου, μήκους μέχρι 115cm, χωρίς δηλητήριο, με καλοσχηματισμένο κεφάλι και μεγάλα μάτια που περικλείονται από άσπρο κύκλο.Eχει χρώμα γκρίζο-λαδί, ή ανοικτό γκρίζο μέχρι μαύρο με λεπτές άσπρες γραμμές μέχρι το πρώτο μισό του σώματος. Η κοιλιά είναι κίτρινη μέχρι ασπροκίτρινη.

Σε τι ενδιαίτημα ζει;
Συναντάται σε περιοχές καλυμμένες με θάμνους ή άλλης μορφής βλάστηση, δείχνοντας προτίμηση σε σκιασμένες υγρές περιοχές κοντά σε ρυάκια και φράκτες.

Που εξαπλώνεται;
Ζει στην οροσειρά του Τροόδους σε υψόμετρο από 100 μέχρι 1400m.

Όσον  αφορά τη Βιολογία του, έχει την ικανότητα να κινείται μέρα και νύκτα. Είναι πολύ γρήγορο και ευκίνητο φίδι και μπορεί να κινείται άνετα σε ανώμαλες και βραχώδεις επιφάνειες. Τρέφεται με σαύρες, βατράχια, αλλά και με σαρανταποδαρούσες και άλλα αρθρόποδα.

Οι βασικοί του εχθροί είναι ο άνθρωπος ο οποίος το σκοτώνει από αμάθεια, καθώς επίσης και άλλα φίδια. Είναι απειλούμενο είδος και περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο

Μερικές από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει ορισμένα από τα είδη φιδιών που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο να απειλούνται με εξαφάνιση είναι:

  • Η καταστροφή των βιοτόπων τους λόγω τουριστικής, γεωργικής ή άλλης ανάπτυξης
  • Η βάναυση εξολόθρευση τους συνέπεια του αδικαιολόγητου φόβου, της προκατάληψης και της άγνοιας που   διακατέχει το κυπριακό κοινό γι΄αυτή την κατηγορία ζώων.
  • Η ανεξέλεγκτη χρήση δηλητηρίων για τον δήθεν έλεγχο επιβλαβών ειδών.
  • Η υπέρμετρη χρήση βιοχημικών παρασκευασμάτων.

Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή συλλογική έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους οικότοπους και το είδος του φιδιού αυτού που είναι σημαντικότατο είδος πανίδας του τόπου μας. Aξίζει να σημειωθεί ότι τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην φύση, γι΄αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύσουμε. Ας μάθουμε στα παιδιά μας, στους φίλους μας και στους συγγενείς μας για την οικολογική του αξία. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.moa.gov.cy/moa/environment
[2] http://www.iucnredlist.org/details

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.cypruspet.com/images/stories/arthra/cyprussnakes/cyprus%20snake.jpg
© 2007 www.cypruspet.com

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...