Ενέργεια από τα σκουπίδια

58. Ενέργεια από τα σκουπίδιαO πλανήτης μας τείνει να μετατραπεί σε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο. Ένα από τα σημαντικότερα και διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σημερινές κοινωνίες είναι τα απορρίμματα και η πολιτική της διαχείρισής τους. Οι διαστάσεις του προβλήματος αυτού έχουν μεγεθυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες διότι, έχουν αλλάξει τα πρότυπα των κοινωνιών, με επακόλουθα τον αυξανόμενο καταναλωτισμό, την αλματώδη αύξηση των υλικών συσκευασίας και την αλόγιστη χρήση τοξικών ουσιών.

Σήμερα ο “σκουπιδο-παραγωγός” τρόπος ζωής των 6 δις ανθρώπων στον πλανήτη πιέζει για την πλήρη ανακύκλωση των απορριμμάτων με τρόπους που να μην αφήνουν πίσω βουνά ρυπογόνων σκουπιδιών με μολυσματικά ή τοξικά υλικά για τον αέρα, την Γή, το νερό, τα ζώα και τα φυτά. Στην Ευρώπη τα σκουπίδια φθάνουν τους 2 δις τόνους ετησίως.

Μέχρι σήμερα εφαρμόζεται η ανακύκλωση για το γυαλί, μέταλλο και χαρτί. Ωστόσο, απομένουν τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών στις χωματερές.  Όλα τα υλικά που καταλήγουν ως σκουπίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων και ενέργειας που μπορεί να αξιοποιηθούν. Επιπλέον, η αποκομιδή/διαχείριση και απόρριψη των σκουπιδιών σε σκυβαλότοπους/χωματερές προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι χωματερές καταλαμβάνουν πολύ χώρο και μπορούν να είναι εστίες μόλυνσης και ρύπανσης του αέρα, του εδάφους και των υπόγειων νερών.

Μια πολύ σημαντική κίνηση που γίνεται από πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια είναι η αξιοποίηση της βιομάζας των σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας. Το 2006 η Γαλλία παρήγαγε μέσω της καύσης των σκουπιδιών αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτεί 1 εκατ.σπίτια με ηλεκτρισμό και 600.000 με θέρμανση

Στην Ελλάδα, μόνο από ένα εργοστάσιο, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα περίπου 25.000 νοικοκυριών της περιοχής για σχεδόν 15 χρόνια.

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια είναι επιτυχημένο αλλά, όπως φαίνεται, όχι όσο θα μπορούσε γιατί λείπει κάτι βασικό: ακόμα περισσότερα σκουπίδια για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας. Στη Σουηδία μόνο το 4% των απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές (προφανώς το υπόλοιπο αξιοποιείται με διάφορους τρόπους), έτσι οι Αρχές εξετάζουν τρόπους να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα σκουπίδια.

Ήδη εισάγουν από τη Νορβηγία, η οποία καταβάλλει και το σχετικό αντίτιμο, και εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισάγουν από την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες που εξαρτώνται από χωματερές.

Με την καύση και την παραγωγή ενέργειας έχουν σήμερα ρεύμα 250.000 νοικοκυριά, ενώ καλύπτεται το 20% των αναγκών του κεντρικού συστήματος θέρμανσης.

Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή συλλογική έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας ενημερωθούμε για τρόπους παραγωγής ενέργειας πιο φιλικούς προς το περιβάλλον. Ας κάνουμε εισηγήσεις σε φορείς που παίρνουν τις αποφάσεις. Ίσως ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με αξιοποίηση της βιομάζας των σκουπιδιών να γίνει πραγματικότητα και στην Κύπρο. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.ego.gr/news-recycling-garbage
[2] Βιβλίο Γεωγραφίας Β Γυμνασίου

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=18767146

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...