Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Μεσογειακή φώκια Μονάχους – μονάχους

Μεσογειακή φώκια Μονάχους – μονάχους

103. fwkia monaxous monaxousΌλα ξεκίνησαν πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια! Τότε εμφανίστηκαν οι πρώτες φώκιες, στις βόρειες θάλασσες. Από κει ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και έφτιαξαν τα διαφορετικά είδη φώκιας που γνωρίζουμε σήμερα. Ένα είδος φώκιας που άτομα της έχουν καταγραφεί στην Κύπρο είναι η φώκια της Μεσογείου, η διάσημη Μονάχους – μονάχους. Υπάρχουν σήμερα σε όλο το κόσμο μόλις 400-500 Μονάχους μονάχους γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να τις προστατεύσουν αυστηρά.

Ένα κυριο χαρακτηριστικό των φωκιών αυτών από το οποίο μάλλον πήραν και το όνομα τους είναι οι δίπλες που σχηματίζει το δέρμα τους στο λαιμο οι οποίες θυμίζουν σκούφο ρωμαιοκαθολικών καλόγερων. Ζουν σε μεγάλες ομάδες, προτιμώντας την απομόνωση από την ανθρώπινη παρουσία και εκεί όπου τα νερά είναι ζεστά.  Το ύψος των ενήλικων φωκιών είναι μέχρι 2μιση μέτρα και ζουν μέχρι τα 30 χρόνια. Κυοφορούν για 11 μήνες και γεννούν ένα μωρό σχεδόν κάθε ένα ή δύο χρόνια και σπάνια γεννούν δίδυμα. Τρέφονται με ψάρια και φύκια που βοηθούν στην χώνεψη.

Η Μονάχους μονάχους έχει πάντα υγρά μάτια, γιατί δεν έχει τον δακρυϊκό πόρο που οδηγεί τα δάκρυα από την άκρη του ματιού στη μύτη, όπως έχουν τα περισσότερα θηλαστικά και έτσι  μοιάζει πάντοτε σαν να κλαίει.

Ζει και μεγαλώνει τα παιδιά της στις ακτές γύρω από την θάλασσα. Τις θερμές μέρες του χρόνου βρίσκονται πολλές ώρες στη θάλασσα και πηγαίνουν στις σπηλιές όταν πέφτει ο ήλιος για να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν. Αντίθετα τον χειμώνα, με το κρύο είναι μαζεμένες στις σπηλιές τους. Παλιά πολλές φώκιες  συγκεντρώνονταν μαζί  ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισαν να μαζεύονται σε ομάδες με μικρότερο αριθμό για να μπορούν να γλυτώνουν πιο εύκολα από την καταδίωξή τους από τους κυνηγούς.

Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις Μεσογειακές φώκιες για το δέρμα και το κρέας τους όμως με την πάροδο του χρόνου, κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, το κυνήγι αυξήθηκε και εξολοθρεύτηκαν πάρα πολλές φώκιες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό.

Επίσης, στις μέρες μας οι φώκιες μονάχους μονάχους αντιμετωπίζουν και πολλούς άλλους κινδύνους, όπως είναι το κυνήγι από τους ψαράδες, γιατί τις θεωρούν υπεύθυνες για ζημιές στα δίχτυα και τα παραγάδια τους και η κατασκευή μαρίνων, νέων σπιτιών και ξενοδοχείων κοντά στη θάλασσα. Αναπόφευκτα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, υπάρχει ρύπανση και θόρυβος με αποτέλεσμα να ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό τις ευαίσθητες φώκιες. Με τα σκουπίδια και τις χημικές ουσίες σε μια θάλασσα με ρύπανση είναι απόλυτα φυσιολογικό οι φώκιες να κινδυνεύουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία της Φώκιας Μονάχους μονάχους;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν την επιβίωση της Φώκιας Μονάχους μονάχους. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να τις προστατεύσουμε ώστε να μην αποτελέσουμε την οδηγό αιτία για την εξαφάνιση τους. Ας αποφύγουμε την ανέγερση υποδομών σε παραλίες που αναπαράγονται οι φώκιες. Ας μην πετάμε σκουπίδια  και τοξικές ουσίες στις παραλίες που δηλητηριάζουν τις φώκιες αλλά και τους οργανισμούς με τους οποίους τρέφονται. Ας πούμε ΌΧΙ στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτό το όμορφο θηλαστικό. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.monachoulis.gr/displayITM1.asp?ITMID=14
[2] http://animalisourlifes.wordpress.com/2010/04/12/%CF%86%CF%8E%CE%BA
%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%87%
CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%87%CE%
BF%CF%85%CF%82/

[3] http://www.alonissos-park.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=56

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.especes-menacees.fr/phoque-moine-de-mediterranee/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...