Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Round-Up: Ένα επικίνδυνο φυτοφάρμακο

Round-Up: Ένα επικίνδυνο φυτοφάρμακο

74 Round upΖιζάνια! Δύσκολα ανεχόμαστε στον κήπο μας ή στο περιβόλι μας τα ζιζάνια. Πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων για την εξάλειψη τους. Το Round Up είναι το πιο διαδεδομένο χημικό φυτοφάρμακο-ζιζανιοκτόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φίλοι της Γης Ευρώπης, στην Κύπρο το ποσοστό των ατόμων που έχουν στον οργανισμό τους υπολείμματα της ουσίας αυτής φτάνει το 50% [1,2]. Μήπως αναρωτηθήκαμε ποτέ τι προκαλεί στο περιβάλλον και στον καθένα μας αυτό το ζιζανιοκτόνο;

Το Round Up είναι προϊόν της Πολυεθνικής Εταιρέιας Μονσάντο και παρόλο που ήδη από τις δεκαετίες του 1980 και 1990 γνωρίζει η χημική βιομηχανία και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τις τερατογενέσεις που προκαλεί στα βρέφη συνεχίζει να παραμένει στις αγορές [3].

Αν και οι δημιουργοί του το παρουσιάζουν ως ασφαλές για τη φύση και τον άνθρωπο θεωρώντας το βιοδιασπώμενο, έχουν ανιχνευθεί απομεινάρια του στο έδαφος ακόμη και ένα χρόνο μετά τη χρήση του, επιμολύνοντας έτσι τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Συνεπώς επηρεάζει αρνητικά τα οικοσυστήματα και θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη πολλών οργανισμών [1].

Όσον αφορά την επίδραση του στον άνθρωπο, σύμφωνα με την Δρ. Seneff, μια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) το glyphosate που είναι η ουσία που περιέχει αυτό το ζιζανιοκτόνο είναι ενδεχομένως «ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη πολλών χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων που έχουν επικρατήσει στις δυτικές κοινωνίες,» που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε αυτισμό, αλλεργίες, καρκίνο, κατάθλιψη, στειρότητα και γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, χρόνια διάρροια, κολίτιδα και νόσος του Crohn [4].

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Round up της Monsanto, ψεκάζεται αφειδώς στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες εξ αιτίας του γεγονότος ότι πολλές από αυτές είναι σχεδιασμένες να αντέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα Round up χωρίς να θανατώνονται μαζί με το ζιζάνιο.

Έτσι υπολείμματα του βρίσκονται σε αρκετά γενετικά τροποποιημένα φυτά με τραγική συνέπεια να εισέρχονται στον οργανισμό των ζώων αλλά και τον δικό μας [1].

Εμείς μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση του Round Up; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας πούμε ΟΧΙ στα χημικά φυτοφάρμακα. Ας προστατέψουμε τον κήπο μας από ανεπιθύμητα ζιζανιοκτόνα μέσω τεχνικών που σέβονται τη φύση και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Έτσι, είναι βέβαιο ότι δεν θα βλάψουμε εμάς τους ίδιους, τα παιδιά μας ή το περιβάλλον. Ας απορρίψουμε τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα από την διατροφή μας. Αντί αυτών μπορούμε να αγοράσουμε βιολογικά προϊόντα τα οποία είναι απαλλαγμένα από επιβλαβή ζιζανιοκτόνα. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] Round Up: Τοξικά Φυτοφάρμακα (Ενημερωτικό φυλλάδιο από ΜΚΟ)
[2] https://www.foeeurope.org
[3] http://www.ecogreens-gr.org
[4] http://www.ftiaxno.gr/2013/06/Roundup.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.gmo-awareness.com

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...