Οι πεταλούδες, αυτοί οι πανέμορφοι ντελικάτοι οργανισμοί με τα εντυπωσιακά σχέδια και τους απίθανους χρωματισμούς, είναι μια από τις πιο αγαπημένες αλλά και τις πιο συμπαθητικές και μη ενοχλητικές ομάδες ζωικών οργανισμών. Στο νησί μας συναντούνται τρία είδη και έξι υποείδη πεταλούδων που είναι ενδημικά, δηλαδή υπάρχουν στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ένα είδος ενδημικής πεταλούδας είναι η Glaucopsyche paphos ή όπως κοινώς αποκαλείται πεταλούδα της Πάφου.
H Glaucopsyche paphos είναι μικρή πεταλούδα που συναντάται σε όλη σχεδόν την Κύπρο, από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, σε περιοχές με υψόμετρα από 300μ μέχρι 1200μ. Ο πληθυσμός της πιθανόν να ξεπερνά τα 10,000 ενήλικα άτομα. Στα χαμηλότερα υψόμετρα, συνήθως οι πεταλούδες αυτές συναντώνται σε περιοχές με θάμνους, ενώ σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1.000μ εμφανίζονται σε ξέφωτα πευκόφυτων δασών.
Οι πεταλούδες αυτές εμφανίζονται κατά κύριο λόγο την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου. Η πάνω επιφάνεια των φτερών ενός αρσενικού ατόμου είναι γαλάζια και η κάτω γκρίζα. Ενώ στο θηλυκό η πάνω επιφάνεια των φτερών είναι καφέ και η κάτω γκρίζα. Οι πεταλούδες αυτές μπορούν να προσδιοριστούν από την ομοιότητα που παρουσιάζουν με τις πεταλούδες του είδους Glaucopsyche Alexis, ενός είδους που ωστόσο δεν παρουσιάζεται στην Κύπρο, αν και συχνά συγχέονται με αυτό.
Παρόλο που το Ευρωπαϊκό ενδημικό αυτό είδος έχει ένα τόσο περιορισμένο εύρος, καθώς συναντάται μόνο στο νησί μας, πιστεύεται πως μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε καίριες απειλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου ότι ο πληθυσμός του είδους δεν έχει μειωθεί περισσότερο από 25% κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Άλλωστε το είδος αυτό συναντάται κι σε ένα εύρος προστατευόμενων περιοχών του νησιού γι’ αυτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν απαιτούνται οποιεσδήποτε δράσεις διατήρησης.
Τα στοιχεία αυτά όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν διότι οι πεταλούδες είναι οργανισμοί πολύ ευαίσθητοι στις μεταβολές στα οικοσυστήματα όπως για παράδειγμα την ρύπανση της ατμόσφαιρας και έτσι μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να εξαφανιστούν κάποια είδη και ιδιαίτερα τα ενδημικά είδη, όπως είναι η πεταλούδαGlaucopsyche paphos.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τη διατήρηση και προστασία των πληθυσμών αυτών των πεταλούδων; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας πούμε ΟΧΙ στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτός ο πανέμορφος οργανισμός. Ας αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών και τοξικών φυτοφαρμάκων που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ας δημιουργήσουμε τεχνητούς κήπους εκεί όπου το φυσικό περιβάλλον έχει αντικατασταθεί με μπετόν. Ας επιλέξουμε φυτά πλούσια σε νέκταρ ώστε να προσελκύουν τις πεταλούδες. Μπορούμε;
ΠΗΓΕΣ:
[1] Οι πεταλούδες της Κύπρου αποκαλύπτονται (2006) – Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας & Εκπαίδευσης
[2] “Οι πεταλούδες της Κύπρου”, Χριστόδουλου Μακρή (2002)
[3] http://www.chooseyourcyprus.com/el/akamas.html
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
©Steve Mann