Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι μας

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι μας

72. Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι μαςΖούμε σε μια εποχή όπου οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται γοργά. Παράλληλα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως είναι η σημερινή που βιώνει το νησί μας οφείλουμε να εξοικονομούμε ενέργεια όταν και όπου μπορούμε και κυρίως σε ένα χώρο που περνούμε αρκετές ώρες της μέρας. Αυτός ο χώρος δεν είναι άλλος από το σπίτι μας.

Με ποιους τρόπους μπορούμε άραγε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι μας ή ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν από μέρους μας ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Όσον αφορά το θέμα του φωτισμού για παράδειγμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι μία συμβατική λάμπα πυρακτώσεως που είναι αναμμένη 4 ώρες την ημέρα, σε ένα χρόνο κοστίζει περίπου 150 ευρώ σε ρεύμα, ενώ λόγω της χρήσης της εκλύονται στην ατμόσφαιρα περίπου 150 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως. Αντίστοιχα, μία λάμπα εξοικονόμησης κοστίζει μόλις 30 ευρώ το χρόνο σε ρεύμα, ενώ με τη χρήση της εκλύονται 30 περίπου κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Πλέον έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως οι λαμπτήρες LED των οποίων η απόδοση είναι ισάξια των λαμπτήρων φθορισμού μικρού μεγέθους, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν υδράργυρο ενώ καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυράκτωσης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμάμε το φυσικό φως όπου είναι εφικτό, ρυθμίζοντας ανάλογα τα σκίαστρα των παραθύρων. Επίσης δεν αφήνουμε ποτέ τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται ενώ θυμόμαστε πάντοτε να τα σβήσουμε όταν φύγουμε από ένα δωμάτιο του σπιτιού για να πάμε σε κάποιο άλλο.

Όσον αφορά τώρα τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές όπως για παράδειγμα το DVD player δεν τις αφήνουμε ποτέ σε κατάσταση αναμονής (stand-by), όταν η χρήση τους θα γίνει πάλι μετά από πολύ ώρα, γιατί και σε κατάσταση αναμονής συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν ξεχνάμε ποτέ αναμμένο τον θερμοσίφωνα όταν ζεσταθεί το νερό, γιατί καταναλώνει πολλαπλάσια ποσότητα ρεύματος χωρίς λόγο.

Στις συσκευές που υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 βαθμοί κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς Κέλσιου (εξοικονομείται μέχρι και 15% ρεύμα). Δεν αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο και φροντίζουμε το λάστιχο της πόρτας να εφαρμόζει πολύ καλά. Όταν απουσιάζουμε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζουμε το ψυγείο από την πρίζα, το αδειάζουμε και αφήνουμε την πόρτα του ανοιχτή.

Όταν η θερμοκρασία δεν είναι ιδιαίτερα ψηλή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμούμε τους ανεμιστήρες οροφής οι οποίοι είναι πιο υγιεινοί, οικονομικοί και καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε περίπτωση που θα αγοράσουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση Α++, Α+ και Α (π.χ. για ψυγεία, κλιματιστικά).

Τέλος όσον αφορά γενικά τον οικιακό χώρο, σφραγίζουμε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη, ενώ θυμόμαστε να κλείσουμε τα παραθυρόφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο. Γι ‘αυτό είναι καλό να έχουμε και διπλά τζάμια για να μένει πιο ζεστό το σπίτι τον χειμώνα. Με την ίδια λογική ένα ζευγάρι χοντρές κουρτίνες μπορεί να κρατήσει έξω τον ήλιο το καλοκαίρι. Στο χέρι μας είναι να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήμα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας προσφέρει πλέον αμέτρητες επιλογές. Προστατεύουμε λοιπόν το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://dimidistours.gr/filesfiles/file/eksikonomisienergeias.pdf
[2] http://www.in2life.gr
[3] http://www.legrand.com.gr
[4] http://ec.europa.eu/energy/lumen/overview/avariedchoice/led/index_el.htm

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://202.28.94.41/webcontest/2557/g5733/st33/Energy%20Saving/%E0%B8%A3%E0%B8%B9%E0%B8%9B%E0%B8%A0%E0%B8%B2%E0%B8%9E/Energy-Saving-Lamps-Vector-1-13b712.png

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...